8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBirocrația și Water Park-ul, provocările Primăriei Craiova

Birocrația și Water Park-ul, provocările Primăriei Craiova

Proaspăt ales primar al Craiovei, Mihail Genoiu (foto) a susținut, ieri, prima conferință de presă în această calitate, în care a vorbit despre prioritățile sale la început de mandat, dar și despre proiectele aflate în derulare. Edilul a promis că Water Park-ul va deveni funcțional până la sfârșitul lunii iulie și a mai anunțat că sunt șanse ca din luna august să se reia lucrările la cartierul chinezesc de pe strada Caracal. Totodată, primarul a mai menționat că vor fi inventariate în vederea impozitării toate terenurile pe care se află imobile, dar care nu sunt în proprietatea posesorului clădirii respective.

La două zile de la depunerea jurământului, primarul Craiovei pentru următorii trei ani, Mihail Genoiu, s-a prezentat în fața mass-media pentru a vorbi despre prioritățile sale și despre acțiunile care vor fi întreprinse pentru ca primăria să devină „o instituție respectată și respectabilă, prin funcționarii pe care îi are și prin modul lor de a se comporta“. După ce a promis întâlniri periodice cu presa, pentru a aduce la cunoștință realizările instituției, edilul a dezvăluit faptul că dorește „un sistem integrat de informatizare a primăriei“. „Există softuri la direcțiile de specialitate, dar ele sunt independente, nu sunt corelate pentru a putea fi accesate toate informațiile. Ne dorim ca toată relația cu publicul să se schimbe în totalitate. Vreau ca o documentație depusă de o persoană să poată fi urmărită online, să se poată vedea activitatea funcționarului, adică dacă se lucrează la dosarul tău sau acesta zace prin vreun sertar. Dacă funcționarul care instrumentează dosarul observă că un act nu este așa cum trebuie, să apară automat pe online, să afli imediat, nu să te trezești după 30 de zile că primești un răspuns negativ“, a explicat Genoiu.
Acesta a dat și exemplul unui craiovean care locuiește în străinătate și care ar putea obține, prin sistemul online, un certificat de nomenclatură stradală fără a mai fi nevoie să vină în țară și să stea pe la cozi. „Depune online actele, în sistemul informatic al primăriei, plătește online și primește actul online“, a precizat Mihail Genoiu. Edilul Craiovei a mai menționat și că se va porni vânătoarea terenurilor nedeclarate, pentru a se mări baza de impozitare și a crește încasările la bugetul local. „Sunt multe lucruri neinventariate. Au fost societăți de stat care s-au transformat în societăți private, dar s-au făcut documente doar pe clădiri, nu și pe terenuri. Toate terenurile care nu sunt în proprietatea posesorului clădirii trebuie inventariate și impozitate“, a afirmat Genoiu. El a mai menționat și că toate documentele de la Direcția de Impozite și Taxe vor fi scanate și introduse în arhiva electronică „pentru ca atunci când cauți un document să îl găsești foarte repede“.

„La sfârșitul lunii iulie, Water Park-ul va fi funcțional“

Mihail Genoiu a venit și cu o veste bună pentru craioveni: vor prinde o lună de vară de „bălăceală“ la Water Park. Primarul a promis că la sfârșitul lunii iulie Complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului va deveni funcțional. „Mai sunt lucruri de pus la punct, pentru că față de proiectul cu finanțare europeană au mai fost și amănunte care nu au fost luate în calcul la acea vreme, dar de existența cărora depinde funcționarea parcului acvatic. Este acea problemă cu chioșcurile de alimentație publică și se lucrează la o alveolă cu pavaj în afara perimetrului proiectului european la care să aibă acces vizitatorii, în timp ce cu parcarea din afara complexului suntem în linie dreaptă, urmează să se elibereze autorizația de construire. Probele sunt în derulare, recepția se derulează, sperăm ca în cursul lunii iulie să se finalizeze absolut toate“, a precizat Genoiu. Edilul a mai menționat că nu vor fi probleme cu autorizarea de către ISU a Water Park-ului, atâta timp cât pompierii și-au dat, în urmă cu câteva luni, avizul pentru lucrările efectuate, atunci când s-a obținut autorizația de intrare în legalitate, și nici cu lipsa salvamarilor. La parcul acvatic ar mai fi nevoie de patru salvamari, iar la concurs nu s-a înscris nimeni, însă primarul Genoiu susține că „în situația în care nu se vor ocupa posturile în totalitate, vom face solicitări de a detașa personal din alte părți“. „Cred că la sfârșitul lunii iulie Water Park-ul va fi funcțional“, a repetat Mihail Genoiu.
În ceea ce privește derularea a alte două mari proiecte din Craiova, stadionul „Ion Oblemenco“ și cartierul chinezesc de pe strada Caracal, primarul a precizat că nu a apucat să viziteze șantierul de la stadion pentru a ști care este noul termen de finalizare a lucrărilor, în timp ce la cartierul chinezesc „sunt informații că până la sfârșitul lunii vor fi banii în cont, urmând ca în august să aibă loc organizarea de șantier pentru reînceperea lucrărilor“. O problemă ar fi și cu Parcul „Nicolae Romanescu“, care, deocamdată, „este al nimănui“. Genoiu nu a comentat concluziile comisiei de recepție a lucrărilor, care, în tot parcul, nu a observat decât două borduri sparte, dar a precizat că Parcul „Romanescu“ se află, în prezent, la Direcția Patrimoniu, „care l-a preluat de la constructor, dar nu are și capacitatea să-l administreze și de aici apar unele disfuncționalități“. „Spațiile verzi vor fi preluate de RAADPFL, aleile și iluminatul – de serviciile publice, camerele de luat vederi și monitorizarea – de Poliția Locală, dar toate aceste treceri nu au fost finalizate, iar parcul se află într-o perioadă în care este al nimănui“, a subliniat primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS