27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj11 ani de închisoare în trei dosare penale, pentru Dinel Staicu

11 ani de închisoare în trei dosare penale, pentru Dinel Staicu

Judecătorii bucureșteni au hotărât, vineri, să contopească cele trei pedepse definitive primite de Dinel Staicu în una de 11 ani de închisoare (Foto: Arhiva GdS)
Judecătorii bucureșteni au hotărât, vineri, să contopească cele trei pedepse definitive primite de Dinel Staicu în una de 11 ani de închisoare (Foto: Arhiva GdS)

Judecătoria Sector 4 București a admis, vineri, o cerere de contopire a pedepselor formulate de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu, condamnat definitiv în trei dosare penale la cinci, șapte și nouă ani de închisoare. Cele trei pedepse au fost contopite în una de 11 ani de puşcărie, din care Staicu a executat deja șapte ani. Potrivit Legii privind executarea pedepselor, Dinel Staicu ar putea fi deja eliberat condiționat din Penitenciarul Jilava.
În aprilie 2011, controversatul om de afaceri craiovean Dinel Staicu a ajuns în spatele gratiilor, fiind condamnat la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor. În 2012, în timp ce se afla în penitenciar, pedeapsa lui Staicu a fost anulată de trei judecătoare de la Curtea de Apel București, care ar fi fost mituite cu peste 600.000 de euro. Așa s-a ajuns la un nou dosar penal, în care, în septembrie 2014, același Dinel Staicu a primit o pedepsă definitivă de cinci ani de pușcărie. Ulterior, în iunie 2015, magistrații Curții de Apel București l-au condamnat definitiv pe Staicu la nouă ani de închisoare în dosarul fraudării Transgaz SA Mediaș cu aproximativ 11 milioane de euro. Acesta este, pe scurt, epopeea penală a omului de afaceri Dinel Staicu, fost preşedintele al SIF Oltenia și candidat la Primăria Craiova în 2004.

Trei dosare, tot atâtea condamnări definitive

În noiembrie 2006, Dinel Staicu era trimis în judecată alături de Ion Popescu, fostul director al Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), şi de funcţionarii BIR Radian Răceală şi Viorica Duţu, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată. În acest dosar, procurorii DNA au stabilit că, în perioada iulie 1999 – februarie 2000, în calitate de preşedinte al băncii, director, respectiv şef serviciu, Popescu, Răceală şi Duţu au aprobat, cu încălcarea normelor bancare, cesiuni de creanţă în valoare de 10.786.123 de lei şi credite de 8.053.561 de lei către 11 societăţi comerciale controlate de Dinel Staicu. Creditele au fost acordate cu încălcarea normelor interne de creditare ale BIR, dar şi a reglementărilor BNR prin care se interzicea creditarea societăţilor pentru care nu putea fi efectuată analiza bonităţii şi a posibilităţilor de rambursare. Pe 4 aprilie 2011, omul de afaceri Dinel Staicu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la şapte ani de puşcărie. Aceeași pedeapsă a primit-o și Popescu, iar Radian Răceală a fost condamnat la cinci ani de închisoare, în timp ce Viorica Duţu a fost condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare.
După ce a fost condamnat în dosarul devalizării BIR, Dinel Staicu a mai primit două pedepse definitive. Astfel, în septembrie 2014, Staicu a fost condamnat la cinci ani de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat de mituirea judecătoarei Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel București. În schimb, fosta magistrată a fost condamnată la șapte ani de închisoare.
Ulterior, în iunie 2015, Staicu a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare în dosarul fraudării Transgaz SA Mediaș cu aproximativ 11 milioane de euro. Ceilalți inculpați din acest dosar au primit pedepse între patru și cinci ani de închisoare.

Contopirea pedepselor

În august 2015, Dinel Staicu a cerut contopirea pedepselor de cinci și nouă ani de închisoare, iar în februarie 2016, Tribunalul București i-a admis acțiunea. Instanța a contopit cele două pedepse în una singură, de zece ani de închisoare.
Mai departe, pe 25 octombrie 2016, procurorii DNA au obținut anularea hotărârii Curții de Apel București prin care Dinel Staicu fusese „iertat“ de șapte ani de închisoare.
Mai trebuie spus că, în urma cercetărilor făcute de procurorii DNA, Veronica Cîrstoiu și colegele sale de la Curtea de Apel București, magistratele Liliana Bădescu și Dumitriţa Piciarcă, au fost trimise în judecată într-un alt dosar, în care au fost acuzate că au falsificat decizia penală nr. 381/22.02.2012, prin care i-a fost anulată această pedeapsă lui Dinel Staicu. Luna acesta, Liliana Bădescu și Dumitrița Piciarcă au fost condamnate definitiv la câte patru ani și patru luni de închisoare cu executare. Veronica Cîrstoiu este judecată încă într-un dosar separat.
Ulterior, Dinel Staicu a cerut din nou contopirea pedepselor, iar vineri, pe 23 iunie, Judecătoria Sector 4 București s-a pronunțat. Instanța a admis cererea condamnatului, a luat act că acesta a mai beneficiat de o contopire a pedepselor, iar în final a dispus ca Dinel Staicu să execute 11 ani de închisoare. Din această pedeapsă se scade perioada executată deja (21 aprilie 2011 – 11 februarie 2013 şi 13 august 2013 – la zi).
Hotărârea Judecătoriei Sector 4 București poate fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.

Urmează eliberarea condiționată?

Potrivit Legii privind executarea pedepselor (nr. 254/2013), o persoană condamnată poate fi eliberată condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei dacă îndeplineşte o serie de condiţii prevăzute de Codul Penal.
Astfel, în cazul condamnaţilor care au împlinit vârsta de 60 de ani (Dinel Staicu împlinește 61 de ani pe 9 august), se poate dispune eliberarea condiţionată după executarea a jumătate din pedeapsă, în cazul închisorii ce nu depăşeşte zece ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de zece ani. Având în vedere faptul că Dinel Staicu a executat deja aproximativ șapte ani de închisoare, în curând acesta ar putea fi eliberat condiționat din Penitenciarul Jilava, unde este încarcerat în acest moment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS