Grevistul din Olt și-a rezolvat problema cu ajutorul ministrului educației: „Mi-a transmis că s-a emis decizia, acum a fost posibil“

Autori


Aurel Dascălu, profesorul din județul Olt care se luptă de luni bune pentru opt ore de matematică, le-a obținut în sfârșit după ce, marți dimineață, a început un protest în fața sediului Ministerului Educației

Profesorul, care predă limba română în două școli de țară din județul Olt, a cerut, în această primăvară, opt ore de matematică în școala din localitatea natală (o a treia, în care predă în prezent, cu detașare, limba română). Acesta are și specializarea matematică (alături de limba română și religie), iar statutul de profesor titular îi permitea să solicite aceste ore în perioada de pretransfer. Aceleași ore, însă, făceau parte dintr-o catedră pregătită în trei școli pentru un alt cadru didactic, suplinitor, care ar fi dorit, astfel, să se titularizeze fără concurs, urmare a faptului că a predat acolo cu rezultate bune (în baza articolului 253 privind titularizarea). De aici a început o luptă surdă.

Școala Poboru, de la care Aurel Dascălu cerea cele opt ore de matematică, a impus pentru ocuparea lor criterii specifice, permise de lege. Una dintre acestea era ca profesorul să fi predat anterior matematica. Dascălu are specializare, dar nu a predat. A contestat, însă, decizia adoptării acestor condiții specifice, motivând atât probleme procedurale, cât și faptul că pentru alte posturi din școală nu s-au impus condiții specifice. După mai multe săptămâni de protest în fața sediului Inspectoratului Școlar Județean Olt, în care, uneori, a venit însoțit și de cei doi copii și de soția gravidă (care între timp a născut), profesorul și-a mutat protestul la București. Aici a primit câștig de cauză, ISJ Olt impunând școlii anularea condițiilor specifice. Orele, însă, nu le-a primit, pentru că, îl anunța tot ISJ Olt, ar exista un litigiu. Profesorul suplinitor contestase, de fapt, decizia anulării condițiilor specifice, iar problema ar trebui tranșată în instanță.

Pentru că s-a considerat nedreptățit, cadrul didactic a pornit un nou demers, obținând de la Primăria Capitalei dreptul de a protesta, din 20 iunie până în 21 iulie, în fața sediului Ministerului Educației Naționale (între orele 10.00-13.00), la guvern (13.00 – 16.00) și la parlament (16.00-20.00).

„Nu voi putea să stau în fiecare zi, sunt conștient de asta, e și foarte scump, dar poate nici nu va fi nevoie. Am deja probleme mari cu locul de parcare, sunt singur și e mai greu să mă descurc. Însă nu renunț, pentru că abuzurile sunt mari și continuă, deși inițial mi s-a dat dreptate. În plus, am colegi în toată țara care se confruntă cu probleme similare și care așteaptă să vadă rezultatul“, declara Aurel Dascălu înaintea începerii primei zile de protest.


N-a fost, însă, nevoie de mai mult. Un secretar de stat l-a invitat la discuții, profesorul a refuzat, ministrul l-a invitat și el, din nou a refuzat, după care din cadrul ministerului s-au purtat discuții cu responsabilii ISJ Olt, iar comisia județeană de mobilitate a rezolvat, ca prin minune, problema, după luni întregi de adrese și răspunsuri interpretabile. „Mi-a transmis că s-a emis decizia, acum a fost posibil, mi-au arătat-o deja pe telefon“, a comentat protestatarul, în jurul orei 13.00, oră la care și-a încheiat protestul, pentru ca după puțin timp să revină cu precizarea că a intrat chiar în posesia deciziei respective, care a fost transmisă de la ISJ Olt la MEN.

„S-a dat această decizie. Doamna inspector școlar general-adjunct Mariana Gheorghe ar putea să vă explice cum a fost posibilă această decizie astăzi, dumneaei este președinta comisiei de mobilitate din cadrul Inspectoratului“, a răspuns marți șefa ISJ Olt, prof. Felicia Man, la întrebarea cum de a fost posibilă soluționarea acestei probleme în nici două ore.

În cele din urmă, doamna inspector școlar general-adjunct Mariana Gheorghe a răspuns apelului telefonic, dar a precizat că se află în centrul de evaluare a lucrărilor de la evaluarea națională și nu poate vorbi. „Sunt cu reprezentantul ministerului, în centrul de evaluare, am ieșit doar pentru că nu am recunoscut numărul și nu știam cât este de urgent. Acum nu pot vorbi. Întrebați-l pe domnul Miu (inspector de resurse umane – n.r.)“, a comentat, scurt, Mariana Gheorghe.

„Asta este concluzia mea, că goarna este ultima soluție în România. Nici nu mă mai bucur de victorie, parcă nu mai cred în ea. Poate că ar trebui să existe mai mulți Dascălu în România care să semnaleze abuzurile și să lupte până la capăt!“, a fost concluzia protestatarului Aurel Dascălu, care își dorește nu doar victoria personală, ci schimbarea metodologiei de mișcare a personalului didactic, izvorâtoare de astfel de abuzuri, după cum consideră profesorul.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 21 iunie 2017

Actualitate

» Moţiunea de cenzură a trecut. PSD a învins PSD.
» Motorul 1.0 EcoBoost câștigă titlul Motorul Internațional al Anului pentru a șaselea an consecutiv
» Profitul Hidroelectrica va scădea în acest an cu 20%
» CCR despre abuzul în serviciu: Dispozițiile penale în vigoare sunt formulate în sens larg și în termeni vagi-(motivare)
» Viata la camin
» Gorj: Tânăr, de 24 de ani, mort carbonizat într-un accident de tir, în Germania
» Avocații lui Vâlcov din dosarul de corupție de la Tribunalul Olt au cerut recuzarea completului
» Ziaristul Dănuţ Puşcaşu a murit la 48 de ani
» Mehedinţi: Exerciţiu organizat de ISU pentru salvarea a două persoane, victime ale unui accident montan la Isverna
» Evaluarea Națională 2017. Subiectele la proba scrisă la matematică
» 15 parlamentari de la grupul minorităţilor au votat la moţiunea de cenzura, doi au absentat
» CCR a respins sesizarea PNL privind eliminarea avizului CSAT la numirea directorului DGPI
» O nouă scădere a leului. Euro se apropie de 4,6 lei
» Cioloş: Prin adoptarea moţiunii de azi, PSD şi ALDE au recunoscut oficial, prin vot, că nu au capacitatea să guverneze ţară
» Surse: Viorel Ştefan i-a anunţat pe liderii PSD că nu mai vrea să fie ministru în viitorul guvern
» Mehedinţi: Măsuri preventive pentru siguranţa cetăţenilor
» Craiova: Poşetă cu 840 de euro şi 160 de lire, restituită de jandarmi
» Preşedintele Iohannis cheamă luni partidele la consultări
» Lucrări pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa
» Guvernul Grindeanu a picat. Moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 241 de voturi “pentru”
» Autorul exploziei de la Bruxelles era un marocan
» Isărescu: Prin stimularea excesivă a consumului finanțăm de fapt locuri de muncă în exterior

Publireportaj

» E vremea atelierelor de vară la Muzeul Olteniei!
» Arhivele lui Leonid Mămăligă au ajuns la Biblioteca „Aman“

Local

» Opt doljeni au cerut primă de relocare

Dolj

» Poliţiştii de la Rutieră i-au luat permisul auto unui poliţist local
» Tâlhari recidiviști pe străzile din Craiova
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Alexandru Pascu – 80
» Evaluarea Naţională la matematică
» UPDATE – Dolj: Doi adolescenţi s-au înecat la Segarcea
» Sorin Cârţu s-a întâlnit cu deţinuţii de la Penitenciarul Craiova

Gorj

» Încă nu se cunoaşte numele firmei care va reabilita podul de la Turcineşti
» Drumurile judeţene din Gorj, curăţate de buruieni
» Mii de persoane, aşteptate la Rockfest Transalpina
» Administratorul judiciar a cerut oficial falimentul Clubului Pandurii
» Gorj: Primarul din Teleşti a demisionat din funcţie

Olt

» Apărătorii lui Vâlcov cer recuzarea judecătoarei Chiriţă
» Falsă jurnalistă, sub control judiciar pentru şantajarea unul primar oltean

Mehedinţi

» Mehedinți: Adolescent înecat în râul Topolniţa, după ce a ieşit de la Evaluarea Naţională

Vâlcea

» Vâlcea: Un tânăr s-a urcat băut la volan şi a provocat un accident
» Vâlcea: S-a ales cu 2000 lei amendă şi cu 3,5 metri cubi de lemn confiscaţi pentru că nu avea documente de provenienţă a mărfii
» Vâlcea: Peste 3000 de femei, în şomaj în luna mai

Sport

» Sorin Cârțu: Craiovei îi trebuie un vârf pozițional
» Raluca Sbîrcia: Știu că de acolo, de Sus, Dumitru Popescu m-a ajutat

Bani & Afaceri

» „Explozie“ de prețuri la apartamentele din Craiova

Sanatate

» Operațiile pe cord deschis, un obiectiv încă departe de Craiova

Educatie

» Elevii, surprinși de dificultatea evaluării la matematică

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top