8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLegea vânătorii, modificată

Legea vânătorii, modificată

De acum înainte, crescătorii de ovine vor putea să-şi păşuneze animalele în orice perioadă a anului (Foto: Arhivă GdS)
De acum înainte, crescătorii de ovine vor putea să-şi păşuneze animalele în orice perioadă a anului (Foto: Arhivă GdS)

Veşti bune pentru crescătorii de ovine! S-a dat liber la păşunat pe terenurile agricole în perioada 6 decembrie – 24 aprilie. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 88/2016 pentru suspendarea prevederilor art. 23 alin. (1) litera c din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006. Concret, acest articol interzicea păşunarea animalelor în teren agricol în perioada 6 decembrie – 24 aprilie. Modificarea din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic a fost publicată pe 14 iunie în Monitorul Oficial. Practic, de acum înainte, crescătorii de ovine vor putea să-şi păşuneze animalele în orice perioadă a anului.
Măsura este binevenită, în opinia medicilor veterinari, care spun că, în caz contrar, oile ar fi avut de suferit. Ei atrag însă atenţia ciobanilor să fie responsabili atunci când ies cu animalele la păscut, astfel încât să nu le distrugă fermierilor culturile agricole. „Este un lucru binevenit că s-au înlăturat toate impedimentele legate de păşunat. Din punct de vedere al sănătăţii animalelor, este bine pentru că, dacă merg la păşunat, nu mai au probleme cu unghiile, cu cojocul de lână sau cu fertilitatea. Oile din rasa Ţurcană se simt bine când se deplasează, nu pot fi ţinute închise. Sfatul meu pentru crescătorii de animale este să îşi ducă oile doar pe păşunile proprii sau care aparţin consiliilor locale şi să nu afecteze culturile agricole ale fermierilor“, a spus Sorin Jianu, medic veterinar din Dolj.
Proprietarii de terenuri agricole se tem însă că îşi vor vedea culturile distruse de animale şi spun că acest lucru nu s-ar întâmpla pentru prima oară. „Ciobanii intră pe culturile noastre nu numai iarna. Vin şi primăvara, şi vara. Există păşuni comunale, dar, din păcate, dacă nu sunt întreţinute, nu veţi vedea animalele pe izlazurile comunale, ci le vedem pe culturile noastre. Eu, ca fermier, sunt extrem de afectat de ciobani pentru că intră cu animalele pe terenul meu, degeaba sunt acele izlazuri. Dacă vor veni în acea perioadă, noi vom fi cei mai afectaţi pentru că în iarnă, dacă nu este îngheţat pământul, culturile sunt fragile şi le vor distruge. Mă refer în primul rând la culturile de toamnă: orz, rapiţă şi grâu. Mulţi fermieri din România sunt afectaţi de această situaţie. Cu toţii investim bani în culturi şi, dacă vin ciobanii şi le distrug, ce facem, de unde ne mai achităm datoriile faţă de furnizori şi faţă de bănci? Nu avem nimic cu ciobanii, sunt liberi să îşi crească animalele, dar sfatul meu este să întreţină păşunile pentru care primesc subvenţii de la APIA şi, în cazul în care nu au izlaz, să meargă la deal sau la munte“, a spus Cornel Stroescu, fermier din Mehedinţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS