10.9 C
Craiova
sâmbătă, 19 octombrie, 2019
Acasă Local Dolj Capotescu în arest, finul arestat la domiciliu

Capotescu în arest, finul arestat la domiciliu

-

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, ieri, să prelungească mandatul de arestare emis pe numele craioveanului Laurențiu Capotescu (zis Pătatu), acuzat de procurorii DIICOT de comiterea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. Tot ieri, alt inculpat din acest dosar, finul lui Capotescu, a fost plasat de instanță în arest la domiciliu.

Procurorii DIICOT din Craiova anunțau, la începutul lunii aprilie, destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. Anchetatorii au reținut că, între anii 2014-2017, inculpații au racolat mai multe tinere și minore într-un club din Craiova, care, în final, au fost obligate să se prostitueze. „Inculpații au profitat de naivitatea, situaţia materială precară, lipsa educaţiei și starea de vădită vulnerabilitate a victimelor, multe minore, și aflate în situație conflictuală cu familia, pentru a le recruta fie prin inducere în eroare, în sensul că le promiteau locuri de muncă în străinătate, bine remunerate, fie profitând de vulnerabilitatea lor vădită. Inculpatul Capotescu Gheorghe Laurențiu a folosit un club de noapte, situat pe raza municipiului Craiova, în scopul recrutării victimelor, majoritatea minore, oferindu-le «locuri de muncă» și iluzia unei vieți confortabile“, au precizat procurorii DIICOT.
Anchetatorii au mai reținut că o parte dintre tinerele racolate în Craiova au fost duse în Spania, unde au fost obligate să se prostitueze. „Odată ajunse în Spania, victimele erau constrânse de către inculpați să se prostitueze, în condițiile în care nu cunoșteau limba și nu dispuneau de resurse financiare pentru a se întoarce în țară la momentul în care își dădeau seama de situația reală. Atunci când victimele își exprimau dorința de a rupe legătura cu inculpații, aceștia le amenințau, folosindu-se și de relația pe care o aveau cu inculpatul Capotescu Gheorghe Laurențiu, care intervenea cu amenințări, uneori personal, în demersul celorlalți doi inculpați, în scopul de a păstra controlul asupra victimelor“, au mai explicat procurorii DIICOT.

Încă 30 de zile de arest preventiv

Procurorii craioveni au mai reținut că trei dintre inculpați au colaborat destul de bine în comiterea infracțiunilor, dată fiind legătura naș-fin dintre ei. „Având în vedere natura legăturii dintre inculpați (Capotescu Laurențiu este nașul inculpaților Bulacu Cristian şi Florescu Alin), a existat o colaborare optimă, strânsă și constantă, rolurile lor în realizarea activității infracționale nefiind aceleași, modalitatea concretă în care își împărțeau sarcinile fiind determinată de împrejurările de fapt și de necesitățile practice ale realizării scopului infracțional – obținerea de venituri în mod facil din exploatarea sexuală a victimelor“, au precizat anchetatorii.
Pe 5 aprilie, ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova au descins la domiciliile inculpaților, de unde au ridicat sumele de 17.000 de euro și 7.000 de lei, diverse înscrisuri, telefoane mobile, cartele SIM și laptopuri. O zi mai târziu, pe 6 aprilie, Capotescu, Bulacu și Florescu au fost arestați preventiv printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. Mai departe, instanțele de judecată au prelungit mandatele emise pe numele celor trei inculpați, ultima dată pe 31 mai.
Ulterior, Capotescu a formulat o cerere de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu, cerere care i-a fost respinsă ieri de judecătorii de la Tribunalul Dolj. Tot ieri, Tribunalul Dolj a admis acțiunea formulată de Cristian Bulacu, care a fost plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile. Cele două hotărâri ale Tribunalului nu sunt definitive și pot fi contestate la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS