12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevă din Craiova, laureată la Sanremo cu echipa României

Elevă din Craiova, laureată la Sanremo cu echipa României

Premiu important pentru muzica românească. Ţara noastră a fost laureată la Festival Internationale della Musica Scolastica, desfăşurat la începutul acestei luni la Sanremo, în Italia, competiție în care s-au luptat pentru marele premiu 33 de școli din întreaga lume. Grupul care a reprezentat România a fost alcătuit din 18 copii talentați din București, Constanța, Galați, Buzău, Craiova, Bacău și Târgu Jiu. Printre aceştia s-a aflat şi Ana Maria Christiana Doană, una dintre vocile minunate ale Craiovei. Momentul artistic susținut a cuprins fragmente din melodiile cele mai îndrăgite ale compozitorului Viorel Gavrilă şi elemente de musical, și a beneficiat de îndrumarea coregrafei Paula Ionescu Mitru, cea care a gândit regia momentului, dar şi costumațiile copiilor. Ana Maria Doană este elevă în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială „Traian“ din Craiova şi învață muzică încă de la vârsta de patru ani şi jumătate. „Mama a fost cea care mi-a descoperit talentul pe când aveam patru ani şi jumătate. M-a înscris atunci la Palatul Copiilor din Craiova, unde am urmat doi ani de canto, după care am continuat cu profesorul şi compozitorul Viorel Gavrilă, de la Şcoala de Canto Vivox, din Bucureşti“, a declarat Ana Maria. Primul festival la care a participat a fost Cerbul de Aur Junior, în 2009, la care a obţinut premiul III. Au urmat apoi foarte multe festivaluri şi concursuri atât naţionale, cât şi internaţionale. „Cu fiecare participare am încercat să evoluez. Cel mai mare festival la care am participat a fost «Mamaia Copiilor», unde, în 2014, am reuşit să obţin locul III. Mă bucur foarte mult şi pentru rezultatul obţinut la Sanremo în această lună, unde grupul nostru a fost desemnat marele câştigător la secţiunea internaţională dedicată şcolilor de muzică din întreaga lume. Muzica este foarte importantă pentru mine, mă ajută să mă exprim, este un mod de a-mi antrena memoria“, a adăugat Ana Maria Doană.
Aceasta se pregăteşte intens acum pentru competiţia din luna iulie, „Mamaia copiilor“. Deşi este în clasa a VI-a, ştie deja drumul pe care doreşte să îl urmeze: Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, apoi Facultatea de Medicină. Vrea să ajungă medic chirurg, dar şi o mare cântăreaţă. Are în palmaresul ei diplome şi zeci de medalii la concursurile de muzică, dar şi la cele şcolare.
Poema Dondoe, profesoară de muzică la Şcoala „Traian“, i-a urmărit evoluţia încă din clasele primare: „Este eleva mea din clasa a V-a, însă am început colaborarea cu Ana Maria în urmă cu mulţi ani, din clasa a III-a, pentru diverse evenimente și activităţi la care o rugam să interpreteze. A meritat, a căpătat încredere, interpretează cu succes pe orice scenă din lume. Are o voce cu un timbru deosebit, puternică. Cu fiecare an care a trecut s-a văzut o evoluţie a vocii ei, dar şi a repertoriului pe care îl alege. Este un copil minunat, susţinut de părinţi, care a participat la foarte multe festivaluri, de unde s-a întors cu premii deosebite“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS