10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRujeola ucide tot mai mulți copii în Dolj - O fetiță de patru luni a murit joi la SJU Craiova

Rujeola ucide tot mai mulți copii în Dolj – O fetiță de patru luni a murit joi la SJU Craiova

Spitalul Județean de Urgență Craiova (Foto: arhiva GdS)
Spitalul Județean de Urgență Craiova (Foto: arhiva GdS)

O fetiță de patru luni, din comuna doljeană Catane, care suferea de rujeolă, a murit joi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. Micuța a luat boala de la mama sa care era nevaccinată și care a făcut prima boala. Fetița a ajuns vineri, 19 mai, în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. „A fost transferată la noi de la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. Medicii de acolo au sunat la noi, la Terapie Intensivă, și au anunțat că trimit un copil cu rujeolă care se află în stare gravă, avea insuficiență respiratorie. Mama acestei fetițe este minoră, are 15-16 ani. Ea a fost cea care a făcut prima boala, a alăptat fetița, deși era bolnavă, și a transmis boala mai departe“, spune dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

„Nu avem posibilitatea să tratăm copiii în ATI“

Fetița de patru luni a ajuns inițial la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. De ceva timp, aici a fost deschisă Secția de Terapie Intensivă, cu toate acestea copiii cu rujeolă aflați în stare gravă sunt trimiși în continuare în Secția ATI de la Spitalul Județean, unde nu există posibilități de izolare. Medicii de aici spun că nu au posibilitatea să trateze copiii și că Terapia Intensivă a fost deschisă doar pentru pacienții adulți. „Nu avem posibilitatea să tratăm copiii în ATI, cu atât mai puțin pe cei care au o greutate mică și au nevoie și de ventilație mecanică. Nu avem un astfel de aparat de ventilație pentru copii. În plus, spitalul nostru este unul de monospecialitate. În cazurile grave, când un copil are complicații, este nevoie ca în spitalul în care este tratat să existe specialiști chirurgi sau neurologi sau ORL-iști care să poată interveni oricând. Noi nu avem astfel de specialiști, nu avem linie de gardă, de aceea cazurile de copii aflați în stare gravă sunt în continuare trimise la SJU Craiova“, spune dr. Constantin Ecobici, purtător de cuvânt la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova.

Șase copii au murit în Dolj din cauza rujeolei

Este al șaselea copil din Dolj care moare răpus de rujeolă. În urmă cu o lună, un băiețel de patru luni din Craiova a decedat tot la Spitalul Judeţean Craiova din cauza acestei boli. Copiii care au mai puțin de nouă luni nu au nici o formă de apărare împotriva rujeolei și asta pentru că vaccinul ROR nu se poate face mai devreme de vârsta de nouă luni. Medicii spun că principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează în mare parte copiii cu vârsta sub un an. Până în urmă cu câteva luni, imunizarea copiilor împotriva rujeolei se făcea la vârsta de un an, dar Ministerul Sănătății a decis coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei la nouă luni.

„Un copil nevaccinat este un pericol pentru ceilalți copii“

Altă problemă este că după trei luni de așteptare abia săptămâna aceasta, miercuri, medicii de familie doljeni au primit dozele de vaccin împotriva rujeolei. Dr. Doina Cherata, medic de familie, spune că a solicitat 15 doze de vaccin, dar a primit doar 12. Medicul spune că persoanele care fac rujeolă trebuie izolate. „Dacă mama face rujeolă trebuie să poarte mereu mască și să stea izolată. Rujeola se transmite pe cale aeriană, iar copiii nevaccinați sunt în pericol“, spune dr. Doina Cherata.
Vaccinarea nu te privește doar pe tine și pe copilul tău, spune dr. Dumitra Gindrovel. Dacă mama nu este vaccinată, până la șapte luni copilul nu are nici o formă de protecție împotriva rujeolei, iar cei cu vârste mici fac cele mai severe forme ale bolii. „Dacă tu nu te vaccinezi poate să fie un pericol pentru tine, pentru copil, dar și pentru ceilalți. Dacă fetița de patru luni a făcut rujeolă este pentru că mama ei nu era vaccinată, a făcut boala, fetița nu avea anticorpi de la mamă și a făcut o formă severă a bolii. Consider că acești bebeluși care au decedat sunt niște martiri, sunt acei îngerași pe ale căror cruci noi ne construim acum argumente legate de ce un copil nevaccinat este un pericol pentru ceilalți copii. Bebelușii care au murit în această epidemie sunt copiii care nu puteau fi vaccinați la vârsta respectivă și care s-au îmbolnăvit de la alți copii care trecuseră de vârsta de vaccinare și nu au fost imunizați“, declară dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și secretar în cadrul Comisiei de Medicină de familie din Ministerul Sănătății.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS