11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGurile de canal, meteahna asfaltatorilor din Craiova

Gurile de canal, meteahna asfaltatorilor din Craiova

Un cititor GdS ne-a sesizat, zilele trecute, despre modul în care se prezintă strada General Dragalina din Craiova, la doar o lună după ce a fost asfaltată. Unele guri de canal s-au lăsat, deși în jurul lor s-a turnat asfalt proaspăt, iar șoferii se trezesc cu „capcane“ pe carosabil, cu toate că au în față o stradă recent reabilitată. Guri de canal lăsate există pe multe dintre străzile Băniei, indiferent dacă au fost sau nu reabilitate. Reprezentanții primăriei susțin că au cunoștință de situația de pe strada General Dragalina și că respectivele guri de canal vor fi reparate. Ridicarea la cotă a unor guri de canalizare din oraș a fost trecută de municipalitate şi în sarcina Companiei de Apă Oltenia, operatorul de apă și canal al județului Dolj. 

Șoferii care circulă pe strada General Dragalina din Craiova se confruntă cu o situație inedită: deși au în față un drum reabilitat recent, asfaltul continuă să le întindă „capcane“. Problema a fost sesizată, zilele trecute, și de un cititor GdS, care s-a declarat nemulțumit de modul cum se prezintă strada, la nici o lună de când a fost asfaltată. „Nu mi se pare normal ca asfaltul să se lase și strada să fie valuri, valuri, după doar o lună de la asfaltare“, a menționat acesta. Ce s-a întâmplat, de fapt, pe strada General Dragalina? Asfaltul recent turnat s-a lăsat în jurul mai multor guri de canalizare, iar capacele sunt acum sub nivelul străzii, formând denivelări ale carosabilului. Deși gurile de canalizare au fost aduse la nivel când s-a reabilitat strada, lucrarea nu a durat prea mult.
Situația este cunoscută de Primăria Craiova, șeful Serviciului Administrare și Întreținere Drumuri, Marian Ghencioiu, susținând că problema va fi remediată. „Acele guri de canal care s-au lăsat pe strada General Dragalina au fost trecute deja la capitolul remedieri, iar constructorul va reveni în zonă pentru a face reparațiile necesare. A și fost înștiințat în acest sens. Gurile de canal au fost refăcute odată cu strada, dar la unele asfaltul s-a lăsat puțin, poate și din cauza traficului. Se vor remedia“, a spus acesta. Pe strada General Dragalina a lucrat Delta ACM, firma care se ocupă de asfaltarea străzilor din Craiova în baza acordului-cadru în valoare de 135 de milioane de lei, încheiat în octombrie 2014.
Guri de canal lăsate sau în jurul cărora s-a distrus asfaltul sunt pe multe dintre străzile orașului, iar în unele cazuri primăria a apelat și la Compania de Apă Oltenia (CAO), operatorul de apă și canal al județului Dolj fiind somat să intervină pentru aducerea la nivel a capacelor de canalizare care s-au lăsat. „Aceste capace lăsate cu câțiva centimetri față de ramă sunt ale Companiei. Noi le-am pus în vedere să le înlocuiască“, susținea Marian Ghencioiu atunci când GdS a pus problema gurilor de canal de pe strada Potelu, devenite un coșmar pentru șoferi. CAO a intervenit ulterior pe strada Potelu pentru a mai remedia situația, reparațiile făcându-se din fondurile proprii. „Dacă rama și capacul de la canalizare nu sunt la același nivel cu covorul asfaltic vom verifica și o să le aducem la același nivel. Ne vom conforma dispozițiilor date de primărie“, afirma directorul Companiei, Constantin Mitriță.

CAO a intervenit, la cerere, și pe Calea București

Dovadă că și Compania de Apă poate interveni pentru refacerea asfaltului care se lasă în jurul gurilor de canal este reparația făcută marți, pe strada Calea București, chiar în intersecția cu strada Horia, una cu probleme încă de la recepția lucrărilor de reabilitare. Strada Calea București a fost recepționată la sfârșitul lunii aprilie 2016, însă Delta ACM, societatea care a reabilitat-o în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare de circa 27 de milioane lei, s-a întins cu remedierile până la sfârșitul lunii mai, printre deficiențele semnalate la acea vreme fiind și unele legate de stratul de uzură de la intersecţia cu strada Horia și de geigerele pentru preluarea apelor pluviale din aceeași zonă. Acum, asfaltul se lăsase în această intersecție, în zona gurilor de canal, iar angajații CAO au intervenit: au spart strada și au refăcut asfaltul. „A fost o intervenție a Companiei de Apă pentru ridicarea la cotă a unei guri de canal care se lăsase. S-a primit o sesizare referitoare la situația unui capac de la canalizare și s-a intervenit pentru aducerea lui la nivel. Noi am făcut remedierea, am turnat betonul, iar firma cu care avem contract se ocupă de asfaltare“, au explicat reprezentanții CAO.
Chiar dacă aici a intervenit pentru asfaltare o altă firmă, strada Calea București își va păstra garanția „europeană“ de cinci ani, pentru că societatea respectivă are o convenție cu Delta ACM. „Nu se pierde garanția la Calea București, pentru că a intervenit aici un alt constructor. Delta ACM are un acord în acest sens cu anumite firme care se ocupă tot de străzi“, a precizat un reprezentant al Primăriei Craiova. Potrivit acestuia, Compania de Apă va mai interveni și pe alte străzi din oraș pentru refacerea gurilor de canal cu probleme, cum ar fi strada A.I. Cuza sau strada Basarabia. Pe strada Nanterre, chiar în intersecția cu Horia, s-a intervenit deja. Ieri, în această zonă asfaltul era spart în jurul unei guri de canal, care se transformase de ceva timp într-o groapă. „Și aici se va interveni, dar este o problemă și cu canalizarea, iar lucrarea va necesita ceva timp“, au spus reprezentanții primăriei. Și gura de canal de pe strada Vasile Conta, în apropiere de ieșirea în Calea București, este distrusă și ar avea nevoie de reparații.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS