13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBlonda lui Iliescu, la Parchet?

Blonda lui Iliescu, la Parchet?

Cristiana Sîrbu se află în spatele afacerii penale din strada Împăratul Traian nr. 28
Cristiana Sîrbu se află în spatele afacerii penale din strada Împăratul Traian nr. 28

Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) s-a autosesizat din articolele publicate de GdS referitoare la afacerea imobiliară din Centrul Istoric al Craiovei, în spatele căreia se află Cristiana Sîrbu, fosta consilieră personală a președintelui României, Ion Iliescu. Analizând dovezile publicate de GdS și făcând ulterior propriile verificări, ISC consideră că „se impune sesizarea organelor de urmărire penală“.

În urma dezvăluirilor din GdS, afacerea imobiliară din Centrul Istoric al Craiovei, în spatele căreia se află fosta consilieră a președintelui României, Ion Iliescu, ajunge în atenția organelor de urmărire penală.
Pentru a vedea cum s-a ajuns aici, recapitulăm întreaga poveste, pe scurt. În 2008, familia Sorin și Cristiana Sîrbu a obținut pe adresa din strada Împăratul Traian nr. 28 o autorizație de construire (nr. 868/2008) pentru realizarea unui bloc de locuințe P+5, cu spații comerciale la parter. Între timp, a venit criza imobiliară și demararea lucrărilor a fost amânată. Familia Sîrbu a solicitat o prelungire a autorizației cu 12 luni, până în 27 iunie 2010. Pe terenul pe care urma să fie construit blocul P+5 existau deja două clădiri, o casă (167 mp) și o hală (251 mp). Ca să facă loc blocului, clădirile ar fi trebuit demolate. Familia Sîrbu obținuse o autorizație de desființare (nr.682/2008), dar ea a expirat în 2009, iar clădirile au rămas în picioare. În perioada 1 aprilie 2009 – 1 octombrie 2013, ele au fost închiriate către Teatrul „Colibri“.

Clădiri din Centrul Istoric, demolate ilegal

GdS a relatat deja ce s-a întâmplat după ce chiriașii de la teatru au părăsit locul. Familia Sîrbu a negociat cu italianul Vincenzo Ioele (Emilio) vânzarea terenului și a proiectului imobiliar contra sumei de 456.000 de euro. În 9 aprilie 2014, cele două părți au încheiat un antecontract și a fost virată prima tranșă de bani, de 110.000 de euro. Vânzătorii aveau însă o mare problemă: autorizația de construire pentru blocul P+5 expirase din 27 iunie 2010. Cum lucrările nu fuseseră începute, toate procedurile de autorizare trebuia luate de la capăt. Ei au apelat însă la o șmecherie. Cele două clădiri existente, devenite brusc un obstacol, au fost demolate pe furiș, în octombrie-noiembrie 2014. În locul lor, a fost turnată o fundație de bloc. Ea a fost fotografiată și depusă la dosarul prin care familia Sîrbu a cerut de la primărie o autorizație de „continuare de lucrări“, pe care a obținut-o în 10 decembrie 2014. Autorizația (nr. 1669/2014) a fost cesionată ulterior lui Emilio, la pachet cu terenul și proiectul imobiliar inițiat în 2008. Afacerea a fost definitivată în 11 martie 2015, când au fost plătiți și restul de 346.000 de euro. În contractul de vânzare-cumpărare, au fost incluse și cele două clădiri demolate ilegal. Aceasta, deoarece fără actele cerute de lege (autorizație de desființare, proces-verbal de recepție) ele nu pot fi radiate din Cartea Funciară. Mai mult, până când clădirile nu vor fi radiate, în locul lor nu poate fi intabulat blocul P+5, aflat în construcție. În prezent, lucrările la bloc sunt sistate, din cauza problemelor cu autorizația de construire.

Autorizație de construire emisă în mod suspect

Demolarea ilegală a clădirilor din strada Împăratul Traian nr. 28 a produs încurcături pe bandă rulantă. Într-unul dintre cele două imobile (etaj 1, camera 1) își avea sediul Fundația „Grupul de Inițiativă Ecologică și Dezvoltare Durabilă“ (GIEDD), un ONG fondat în 2005 de soții Sîrbu împreună cu fostul președinte al României, Ion Iliescu. În 2015, fundația a primit prin hotărâre de guvern (HG. nr. 580/15 iulie 2015) statutul de utilitate publică. Cum clădirile în care funcționa fundația dispăruseră din noiembrie 2014, rezultă că hotărârea de guvern a fost emisă în 2015 pe un sediu fictiv.
Povestea a luat o turnură penală, deoarece Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții (art. 24, lit. a) spune că demolarea fără autorizație a unor clădiri din zonele protejate (Centrul Istoric) este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă. ISC a analizat dovezile publicate de GdS și a făcut propriile verificări, concluzionând că „se impune sesizarea organelor de urmărire penală“. Demolarea ilegală a clădirilor din Centrul Istoric nu este însă singura problemă care ar merita să fie investigată de procurori. La pachet ar putea fi verificat și modul suspect în care a fost emisă autorizația nr. 1669/2014 de „continuare de lucrări“, care atesta un fapt nereal, cum ar fi începerea lucrărilor în perioada de valabilitate a autorizației inițiale, expirată în 27 iunie 2010. Mai mult, autorizația inițială a fost emisă fără aviz din partea Ministerului Culturii, obligatoriu pentru zonele protejate, cum este Centrul Istoric.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS