Atenție, părinţi! – Copiii care nu au toate vaccinurile nu vor fi primiţi la grădiniţă?

Autori


Până pe 9 iunie, copiii care nu au mai urmat niciodată cursuri în învățământul preșcolar pot fi înscrişi la grădiniță. La nivelul judeţului Dolj, sunt disponibile peste 5.000 de locuri. Reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj atrag şi în acest an atenţia părinţilor, dar şi directorilor de grădiniţe că înscrierea copiilor se poate face numai cu dovada completă a imunizării obligatorii.

În urmă cu câteva zile s-a încheiat reînscrierea copiilor care frecventează grădinița în acest an școlar și doresc să o frecventeze și în anul școlar 2017 – 2018. La finalul acestei etape, 10.119 copii preşcolari au fost reînscrişi la grădiniţă. „Începând de luni (ieri – n.r.) părinții își pot înregistra la grădiniță copiii care n-au mai fost înscriși în anii trecuți. Această etapă se va încheia pe 9 iunie. La nivelul judeţului sunt disponibile 5.672 de locuri. Vor urma noi etape de înscriere a copiilor la grădiniţă, care se vor termina cu etapa de ajustări ce va avea loc între 31 iulie şi 31 august, urmând ca la 1 septembrie fiecare copil de vârstă preşcolară să fie înscris la grădiniţă“, a precizat Monica Sună, inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

Avizul epidemiologic şi fişa medicală – acte necesare înscrierii la grădiniţă

Fiecare grădiniță are obligaţia să afişeze un orar propriu pentru înscrieri la loc vizibil pentru toți cei interesați, inclusiv pe site-ul grădiniței, în situaţiile în care există. Ministerul Educaţiei impune grădinițelor să aibă afișate următoarele informații: capacitatea instituţiei, număr de copii pentru care a fost proiectată; numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2017-2018, pe grupe de vârstă; criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor; numărul de copii reînscrişi/înscrişi zilnic în perioada stabilită din totalul disponibil. În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, repartizarea copiilor se va face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil. Potrivit Ordinului Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 4464/2000 privind Regulamentul de organizare și funcționare a învățământului preșcolar, actele necesare înscrierii copiilor la grădiniță sunt: cererea de înscriere; adeverinţe cu veniturile părinților sau alte acte doveditoare ale veniturilor familiale; copie după certificatul de naștere al copilului; fișa medicală; aviz epidemiologic, eliberat conform prevederilor legale. Transferarea copilului de la o grădiniță la alta se face la cererea părinților sau a susținătorilor legali, cu avizul celor două unități, în limita locurilor planificate.

14 avertismente aplicate de reprezentanţii DSP grădiniţelor din Dolj


În judeţul Dolj este epidemie de rujeolă, unul din spitalele din judeţ a fost timp de câteva săptămâni în carantină. Cinci copii au murit de-a lungul ultimelor luni, din cauza complicaţiilor apărute în urma rujeolei. Toţi aceşti copii erau nevaccinaţi. Reprezentanții DSP Dolj atrag atenţia directorilor unităţilor de învăţământ să solicite, în momentul înscrierii la grădiniţă a copiilor, dovada imunizării complete a acestora. Potrivit inspectorilor DSP, conform Legii sănătății publice, vaccinarea este obligatorie. În ultimul an, reprezentanţii DSP susţin că au efectuat o serie de acţiuni de control în unităţile de învăţământ preşcolar şi chair au aplicat sancţiuni pentru că au primit la cursuri copii fără aviz epidemiologic sau fără avizul care să ateste că micuţii sunt clinic sănătoşi. „În cadrul acțiunilor de control efectuate de reprezentanți ai instituției noastre în unități pentru protecția, educarea și instruirea copiilor și tinerilor din județul Dolj s-au făcut recomandări în sensul înscrierii copiilor numai cu dovada de imunizări obligatorii completă, conform prevederilor Ord. M.S. 1955/1995, Ord. M.S. 1002/5057/2015 și HG nr. 857/2011. Conducerile acestor unități au fost receptive la recomandările făcute, motiv pentru care procentul copiilor înscriși fără vaccinări s-a diminuat. Chiar și în această situație, au fost cazuri în care au fost aplicate sancțiuni, conform prevederilor OG nr. 2/2001, mai precis 14 avertismente. În condițiile în care o parte dintre părinți refuză categoric să-și protejeze copiii, fără a putea fi trași la răspundere, situația menționată va putea fi soluționată numai când propunerea legislativă referitoare la acest subiect va deveni lege“, a spus medicul Ștefan Popescu, purtător de cuvânt la DSP Dolj. Există Hotărârea de Guvern nr. 857/2011, care la articolul 55 specifică clar că reprezintă contravenție primirea în unitățile pentru protecția, educarea și instruirea copiilor și tinerilor fără dovada efectuării imunizărilor profilactice obligatorii și fără documentele medicale eliberate de medicul de familie care atestă starea de sănătate a copiilor și tinerilor.

Reprezentanţii ISJ Dolj susţin însă că o decizie de a interzice copiilor nevaccinaţi să vină la grădiniţă sau şcoală ar contrazice Legea educaţiei, prin care învăţământul este obligatoriu. „Aşteptăm o propunere legislativă care să aducă clarificări clare referitoare la acest subiect. În acel moment, vom lua măsurile care se impun. Până atunci însă, toţi copiii au dreptul la educaţie“, a precizat Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt în cadrul ISJ Dolj.

În Italia a fost dat un decret de lege pentru sancţionarea părinţilor care nu-şi vaccinează copiii

Guvernul italian a aprobat în urmă cu câteva zile un decret de lege care permite înscrierea în şcoli şi grădiniţe numai a copiilor vaccinaţi. Părinţii care decid să îşi înscrie copiii nevaccinaţi la şcoală vor fi drastic sancţionaţi, relatează La Repubblica. Decretul de lege va trebui confirmat de parlament. Cele 12 vaccinuri obligatorii pentru primirea în creşe şi grădiniţe, în Italia, sunt: antidifterie, antitetanos, antipoliomielită, antihepatită B, antipertussis, anti-Haemophilus B, antirubeolic, antiurlian, antirujeolic, antimeningococ C, antimeningococ B şi antivaricelă. Potrivit Ministerului italian al Sănătăţii, de la începutul acestui an au fost înregistrate aproape 1.500 de cazuri de pojar, faţă de aproximativ 840 în tot anul 2016 şi aproximativ 250 în 2015.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 23 mai 2017

Actualitate

» Zece miliarde de euro pe an ajutoare sociale: În România, cel mai bine plătit este statul degeaba
» 40% din tichetele Rabla s-au epuizat
» PNL sesizează CCR cu privire la legea pentru eliminarea avizului CSAT la numirea directorului DGPI
» APIA: Vânzările de autovehicule noi, creștere de 12,6%, în primele patru luni
» Ungaria și România discută despre ridicarea unui gard la frontiera comună
» A fost constituită și lansată oficial rețeaua de grupuri civice “Contract România”
» Vâlcea: Se deschide o nouă sesiune de cereri de proiecte pentru submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole
» A murit actorul britanic Roger Moore
» Proteste anunţate în București, astăzi, după ce senatorii au adoptat tacit Legea Grațierii
» Iohannis a promulgat Legea de aprobare a OUG 9/2017, care prevede majorarea cu 30% a indemnizatiilor alesilor locali
» Legea grațierii a trecut tacit de Senat, în forma dorită de Dragnea și Tăriceanu
» Ambasada Statelor Unite în România invită studenţii şi liceeni să participe la programul Elie Wiesel Study Tour
» Deputaţii votează marţea viitoare cererea DNA în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu
» MAE: Se fac demersuri pentru a afla dacă există români afectaţi de atacul din Manchester
» Marea Britanie: Un centru comercial din Manchester a fost evacuat. Martorii vorbesc despre o „bubuitură“

Publireportaj

» Mario Ovidiu Oprea: „Garantez pentru administrație fără figurație“
» Helin, un nume echivalent cu perfecțiunea în organizarea de evenimente
» HARMONY DECOR organizează workshop Ceresit în Craiova
» Adrian Prisnel: Dacă nu schimbi nimic nu se schimbă nimic

Local

» Nepoți bătuți crunt de bunicul patern, care îi avea în grijă

Dolj

» Nuntă cu peripeţii: Minivacanță și la căsătoriile civile
» Blonda lui Iliescu, la Parchet?
» Strada Henry Ford, două luni de reparații și restricții rutiere
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Primăria Craiova doarme cu Codul Rutier în brațe
» Fii sănătos. Alege serios!
» Studentii nostri pot mai mult
» Alegerile locale parțiale pentru primari vor avea loc în 49 de localități din 32 de județe
» Craiova: Promenadă artistică în Parcul “Nicolae Romanescu”
» Craiova: Circulaţia tramvaielor a fost reluată
» Dolj: Concursul “Cu viaţa mea apăr viaţa” şi-a desemnat câştigătorii

Gorj

» Disponibilizaţii de la CEO beneficiază de servicii de preconcediere
» Începe Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi“
» Motoare încinse şi muzică la Rockfest Transalpina
» Baza de Tratament de la Săcelu se deschide pe 15 iunie
» Gorj: Protecția Copilului cere revenirea în familie pentru copilul agresat de mamă
» Gorj: Festival studenţesc la Târgu Jiu
» Gorj: Daniel Şurlea a devenit preşedintele CAS Gorj
» Gorj: Femeie acuzată că a furat dintr-un supermarket

Olt

» Noul subprefect de Olt și-a preluat oficial atribuțiile
» Locuitorii Slatinei și ai comunelor învecinate se pot pensiona cu doi ani mai devreme

Sport

» Tenismenii craioveni, pe podium la Constanţa
» Ajax și United luptă pentru trofeul Ligii Europa
» Dinamyk și CSS s-au oprit în faza zonală
» Elevii lui Costel Dumitrașcu și-au primit medaliile
» Fotbal / Meci tare la Ișalnița

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Programul Inspire Cinema Craiova în perioada 26 mai – 1 iunie

Opinii

» Oameni

Top