„Mălaiul Electoral“ – umflat cu o paranghelie de 65.000 de euroDupă Operațiunea „Mălaiul Electoral“ din perioada 28 aprilie – 12 mai când a distribuit gratuit alimente către 17.000 de persoane aflate în situații de risc social, Primăria Craiova declanșează peste două săptămâni acțiunea „Micul și dansul electoral“ în plină campanie electorală, acțiune ambalată sub denumirea Zilele Municipiului Craiova. Micii și cârnații vor sfârâi pe grătare în centrul orașului, pe ritmul muzicii care se va revărsa de pe scena montată în Piața „Mihai Viteazul“. Spre deosebire de anii trecuți, când primăria a transferat costurile către firmele organizatoare, anul acesta municipalitatea scoate din buget peste 65.000 de euro.

Data sărbătoririi Zilelor Craiovei a fost mutată strategic în 2013 de fostul primar, Olguța Vasilescu, din luna octombrie în perioada mai-iunie. Oficial, motivul invocat a fost unul istoric și avea legătură cu prima atestare documentară a orașului. Devansarea evenimentelor aducea însă avantaj primarului în funcție, deoarece Zilele Craiovei cad în plină campanie electorală. Așa s-a întâmplat anul trecut, la fel se întâmplă și acum. Există însă o mare diferență între anii trecuți și 2017. Din analiza GdS, în anii 2013, 2015 și 2016 primăria nu a plătit nici un leu pentru organizarea evenimentului, ci s-a asociat cu câte o firmă care a suportat onorariile artiștilor și costurile de scenă. Firma și-a acoperit cheltuielile din sponsorizări. Anul acesta, primăria a procedat invers fără să ofere un motiv plauzibil. A organizat o licitație pentru desemnarea unei firme care se va ocupa de aducerea artiștilor pe scenă, iar pentru acest lucru a pus la bătaie 247.000 de lei fără TVA. Șase firme s-au înscris în cursă, iar primăria tot evaluează ofertele, deși de la deschiderea lor au trecut 12 zile.

Istoric vorbind, Zilele Craiovei au ajuns agent electoral

2013 a fost primul an în care primăria a decis să organizeze Zilele Craiovei în perioada mai-iunie. Evenimentul s-a derulat între 27 mai și 2 iunie, iar municipalitatea nu a cheltuit nici un leu, deoarece s-a asociat cu firma Band Contact Agency din București. Societatea se obliga „să asigure resursele umane și financiare necesare organizării și desfășurării evenimentelor“ și „să nu implice financiar primăria în ceea ce privește costurile evenimentului“. În 2014, Zilele Craiovei s-au desfășurat în perioada 26 mai – 1 iunie, dar nu există date despre modul de organizare. În 2015, primăria s-a asociat cu Band Contact Entertainment, iar evenimentul s-a derulat în perioada 1 iunie – 7 iunie. Potrivit hotărârii de consiliu din acel an, spectacolele au fost susținute financiar de firmă, iar primăria a pus la dispoziție spațiul cu titlu gratuit. De asemenea, nu s-a plătit nici un leu din bugetul local. „Precizăm faptul că Municipiul Craiova nu va suporta niciun fel de cheltuieli pentru organizarea evenimentului“, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre de consiliu prin care s-a aprobat asocierea cu Band Contact Entertainment.


În 2016, an electoral, Zilele Craiovei au căzut în plină campanie electorală, în perioada 23-29 mai, dar și atunci o firmă a suportat costurile de organizare a evenimentului. Este vorba de Asociația Palmyra Fest din Târgoviște. Potrivit hotărârii de consiliu prin care s-a aprobat asocierea, Palmyra Fest se obliga să „suporte exclusiv costurile florilor, materialelor de promovare a evenimentului, să suporte exclusiv costurile ocazionate de organizarea evenimentului și să nu implice financiar Municipiul Craiova în ceea ce privește costurile evenimentului“.

Distracție de 65.000 de euro

2017 este tot an electoral. Pe 11 iunie, craiovenii sunt chemați la urne să-și aleagă primarul pentru următorii trei ani, iar Zilele Craiovei se desfășoară în perioada 29 mai – 4 iunie, adică în prima din cele două săptămâni de campanie electorală (la alegeri parțiale, campania electorală se înjumătățește). Spre deosebire de ceilalți ani, Primăria Craiova cheltuiește acum bani pentru aducerea artiștilor pe scenă. Pe 27 aprilie, municipalitatea a publicat pe site-ul propriu o invitație pentru firme de a participa la o procedură simplificată proprie prin care se atribuie organizarea Zilelor Craiovei pe baza celui mai scăzut preț. Suma estimată pe care primăria vrea să o cheltuiască pentru „paranghelie“ este de 247.000 de lei fără TVA (circa 65.000 de euro cu TVA). De acești bani, una dintre cele șase firme care au depus oferte va trebui să plătească onorariile artiștilor și să monteze mai multe scene în cartiere, inclusiv scena mare din Piața „Mihai Viteazul“. Concret, este vorba despre montarea scenelor în cartierele Valea Roșie, Rovine, Brazda lui Novac și Craiovița Nouă în perioada 29 mai – 1 iunie. Între 2 și 4 iunie, firma câștigătoare va trebui să aducă pe scena din centrul orașului minimum doi artiști precum Damian Drăghici, Taraful din Clejani sau Ovidiu Lipan Țăndărică. Dacă nu se poate, se aduc artiști „similari genului“, adică Balkan Party, și cu notorietate similară. O altă tematică este Hit Radio, unde artiștii emblemă sunt Delia, Andra, Inna sau Smiley, iar în lipsa lor trebuie aduși minimum alți doi cântăreți cu notorietate similară. Aceeași cerință este și în privința concertului din ultima zi, cu tematică Special Projects. Etalon sunt Bere Gratis & Gheorghe Zamfir, Iris & Felicia Filip, dar „merg“ și alții similari, tot minimum doi. La final, firma trebuie să asigure un foc de artificii profesional de minimum cinci minute. Potrivit reprezentanților primăriei, în acest moment, comisia de licitație evaluează ofertele și a cerut clarificări firmelor participante.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 17 mai 2017

Actualitate

» Senatorii au majorat salariile directorilor şi secretarilor şefi din universităţi
» Parlamentul European a votat în favoarea suspendării drepturilor de vot ale Ungariei
» Proiect de lege PNL: Cursurile de prim ajutor să fie obligatorii în şcoli, de la clasa întâi până la liceu
» Ambasadorul Franței în România, decorat de președintele Iohannis
» Comisia Europeană cere României să adopte reglementările UE în domeniul deşeurilor asociate transportului naval
» Audierea lui Sebastian Ghiţă prin videoconferinţă, amânată pentru luni
» DNA: Directorul adjunct al APIA Constanța, trimis în judecată pentru că a falsificat documente
» ASF: Joi, ultima zi cu tarife plafonate la RCA
» Un alt atac cibernetic de mare amploare este în curs (experți)
» Sebastian Ghiță, audiat prin videoconferință la instanța supremă
» Bodog: Numărul persoanelor care au murit din cauza rujeolei a ajuns la 26
» Directorul RCS & RDS, Serghei Bulgac, înştiinţat oficial că e urmărit penal pentru spălare de bani
» Atenţionare de călătorie în Suedia: Se prelungeşte perioada de efectuare a controalelor la frontiere

Publireportaj

» O semnătură pentru Adrian Prisnel este o șansă pentru salvarea Craiovei

Local

» O tânără de 17 ani, moartă într-un grav accident, în faţa liceului

Dolj

» „Lupul“ dus la Zoo Craiova era câine
» Drumarii din Craiova, încă o dată în „atenția“ DNA
» Drum județean cârpit după buget
» Întreruperi energie electrică de mâine
» UPDATE Craiova: Accident pe Bulevardul Decebal
» Drum județean cârpit după buget
» Lupul era caine
» “Drumurile” la DNA
» Craiova: Furnizarea gazelor se întrerupe temporar, joi, pe mai multe străzi
» Craiova: Prof. univ. dr. Eugen Negrici va primi titlul de Doctor Honoris Causa în Sala Albastră a Universității
» Craiova: Campanie de donare de sânge, pe 18 şi 19 mai
» Craiova: Animalul găsit, ieri, în Parcul Romanescu este, de fapt, un câine lup Cehoslovac
» Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, la Craiova
» UPDATE Mai mulţi angajaţi ai Direcţiei de drumuri din Dolj, Gorj şi Vâlcea vor fi audiaţi astăzi la DNA

Gorj

» Târgul meşterilor populari din Oltenia îşi deschide porţile
» Patru utilaje acţionează pe Transalpina
» Zeci de gospodării din Crasna, Logreşti şi Văgiuleşti au fost afectate de inundaţii
» IPJ Gorj anchetează o suspiciune de mită electorală
» Un angajat al UATAA Motru, anchetat pentru delapidare
» ISU Gorj, implicat în programul „Şcoala Altfel”
» Doi gorjeni, în conducerea Federaţiei “Univers”
» Gorj: Ion Tudor spune că nu a fost citat la DNA
» Gorj: Autoturism căutat în Belgia, depistat în Gorj

Olt

» UPDATE – Olt: Bărbat inconștient, victimă a unui accident rutier
» Fostul senator de Olt Teiu Păunescu, secretar de stat
» Olt: Eveniment dedicat florilor, la Slatina

Mehedinţi

» Mehedinţi: Bărbat găsit mort în baia locuinţei

Sport

» Marius Toma: Acum vine adevăratul spectacol la Craiova
» Cupa sau nimic!
» Fotbal / Marius Avram arbitrează FC Voluntari – CS Universitatea Craiova

Bani & Afaceri

» Locuitorii Olteniei își retrag o parte din banii din bănci

Educatie

» Marcel Florescu: „Liceul CFR era ca a doua armată a ţării…“

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Programul Inspire Cinema Craiova în perioada 19-25 mai

Top