14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de tone de gunoi zac pe spațiul verde, lângă Water Park

Sute de tone de gunoi zac pe spațiul verde, lângă Water Park

Somată de Garda de Mediu să ridice în 15 zile deșeurile provenite din construcții și materialele reciclabile provenite din cimitire, de la groapa de gunoi ilegală, încropită în propria ogradă, RAADPFL a cerut Salubrității abia acum să-i ridice gunoiul, deși avea un contract încheiat cu respectivul operator. Cantitatea este atât de mare încât operatorul de salubritate spune că are nevoie de o lună să ridice tot gunoiul din pepiniera dendrologică.

La aproximativ două săptămâni de când s-a descoperit că Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova și-a transformat propria ogradă, în fapt pepiniera dendrologică din Parcul Tineretului, într-o groapă de gunoi, lucrurile nu prea s-au schimbat cu nimic. Garda de Mediu a „călcat“ RAADPFL imediat, după ce pe 3 mai s-au descoperit aici resturi de sicrie și oseminte umane printre moloz, deșeuri menajere și a trasat niște măsuri. „RAADPFL trebuie să-și desfășoare activitatea respectând Legea mediului. Ne-am deplasat și noi la fața locului la momentul descoperirii acelor oseminte. Am constatat că pe terenul RAADPFL erau multe resturi vegetale care rezultă din activitatea de întreținere și curățenie a spațiilor verzi. Ele sunt depozitate pe terenul RAADPFL și este normal. Totuși, în afară de aceste resturi de masă vegetală mai erau și alte tipuri de deșeuri, cum ar fi cele rezultate din demolări și cele din cimitire, cele reciclabile, plastic, candele. Coroanele nu ridică probleme, dar
restul deșeurilor da. Noi le-am impus măsuri să-și reglementeze această activitate. Să dețină pentru cele reciclabile, cum ar fi deșeurile rezultate din demolări, un contract cu un operator autorizat. Pentru materialul vegetal ei au lucrat după un sistem învechit. Trebuie să facă un contract cu un operator, să găsească o procedură de valorificare. Ei au obligația ca în 15 zile, începând cu 5 mai, să facă selectiv aceste depozitări și sortări de resturi. Dacă nu fac acest lucru în termenul prescris riscă să fie amendați“, a declarat Gheorghe Călinoiu, comisar-șef al Gărzii de Mediu Dolj.
O vizită ad hoc, ieri, la pepiniera din Lunca Jiului a scos la iveală faptul că sutele de tone de gunoaie zac și acum în spațiul verde din spatele Water Park-ului. Molozul provenit din demolări, plăcile de beton și granit, precum resturi de covor asfaltic rezultat în urma decopertărilor unora dintre arterele de circulație ale Craiovei sunt neclintite din incinta pepinierei. Nu au fost strânse nici măcar materialele reciclabile, tip candele sau alte obiecte din material plastic. În plus, în apropierea Parcului Tineretului și a Water Park-ului sunt aduse în continuare resturi vegetale și materiale rezultate din curățenia făcută în cimitirele orașului, deși la momentul descoperirii osemintelor, directorul RAADPFL, Aurelia Filip, preciza că este o depozitare temporară. Nici vorbă de gropi de compost așa cum au lăsat să se înțeleagă reprezentanții Regiei.
Întrebați dacă au acționat în vreun fel pentru ridicarea molozului și a deșeurilor reciclabile, conform indicațiilor Gărzii de Mediu, reprezentanții RAADPFL nu au făcut nici o precizare în acest sens.
Totuși, operatorul local de Salubritate cu care Regia avea contract încheiat pentru ridicarea, transportul și depozitarea acestor resturi a explicat cum stau lucrurile la această dată. Regia a solicitat abia acum Salubrității ridicarea și transportarea acestor deșeuri, dar cantitatea fiind atât de mare, angajații societății au nevoie de cel puțin o lună ca să ridice sutele de tone din acest loc și să le transporte la depozitul de gunoi al orașului. „Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova a transmis societății noastre, în urmă cu o săptămână, comanda de ridicare a deșeurilor din locul respectiv. SC Salubritate Craiova SRL a procedat imediat la colectarea deșeurilor, acțiunea fiind în prezent în derulare“, a precizat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL. În ciuda celor precizate de reprezentanții Salubrității, nici un utilaj aparținând acestei societăți nu a fost văzut ieri în pepiniera din Parcul Tineretului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS