Târgurile Agrotex și Doljconstruct au debutat cu noutăți tehnologice

Autori


Echipamente agricole, pompe de irigații acționate pe baza energiei produse de panouri solare, materiale de construcții și decorațiuni interioare și exterioare sunt doar câteva din noutățile expuse de joi până duminică la Casa Tineretului din Craiova. Iată care sunt tendințele de dezvoltare a zonelor rezidențiale din Dolj și ce materiale de construcții și amenajări interioare sunt în trend anul acesta. 

Camera de Comerț și Industrie (CCI) Dolj organizează, în perioada 11-14 mai, la Casa Tineretului din Craiova, pe strada Calea Severinului nr. 1 (lângă Billa), târgurile tradiționale Agrotex-Agraliment și Doljconstruct-Climaterm, ajunse la cea de-a 26-a ediție, respectiv a 19-a.

Noutățile tehnologice expuse la aceste târguri provin din diverse domenii de activitate. O firmă din București expune un sistem de pompe submersibile, care funcționează pe bază de panouri solare, sistem ce poate scoate apa de la o adâncime de până la 250 de metri, spun expozanții, cu un debit ce variază în jurul a câțiva metri cubi pe oră. „Asemenea instalații pot fi folosite pentru irigații sau pentru zootehnie, pentru a asigura apa animalelor, în zonele în care nu este nicio sursă de electricitate. Suntem pentru prima dată la Craiova, dar în alte zone ale țării am vândut astfel de pompe unor proprietari de stâne. Se pot folosi pompele nu doar când este soare, ci pe toată perioada în care există lumina zilei“, a spus Cristina Diniță, reprezentanta Iridinex Group Plastic. Alți dealeri și producători expun în pavilionul exterior panouri solare pentru locuințe, motosape și motocoase de ultimă generație, elemente pentru solarii și sere și altele.

„Am venit cu echipamente pentru zootehnie, echipamente de muls, echipamente pentru biomasă. Noutatea prezentată la acest târg este o instalație unică în România, respectiv un aparat cu patru posturi, o mulgătoare pentru vaci. O prezentăm în premieră la Craiova“, a spus Adrian Popescu, deținătorul firmei APF Trade SRL din Craiova.

Singurul producător de tractoare din zona Olteniei, MAT Craiova, expune la târg două tractoare și utilaje, dar noutatea absolută prezentată craiovenilor este un plug special pentru pomicultură (care nu este expus la târg, ci doar pe pliante). Firma a încercat să exporte tractoarele produse la Craiova, dar s-a lovit de modul în care alte state membre UE își protejează industria internă de produse agricole. „Statele europene le oferă celor care achiziționează utilaje agricole din producția lor internă un procent din dobânda pe care o cere banca pentru a finanța acele utilaje. Dacă dobânda este de 8%, de exemplu, statul suportă 5-6%, astfel că fermierul mai plătește doar 2%. Așa ceva avem și noi nevoie în România, ca să se stimuleze, să se susțină producția internă în acest domeniu“, a spus Costinel Niță, director în cadrul MAT SA Craiova, care a mai precizat că piața românească de tractoare este invadată de utilaje second-hand, timp în care producția internă are de suferit. Niță a mai spus că 80% dintr-un tractor de 46 de cai putere este realizat în fabrica din Craiova, iar restul de 20% provine din import, motorul fiind produs în Germania. Fabrica din Craiova realizează circa 150 de astfel de tractoare pe an, cu 150 de angajați.

Ce materiale de construcții se folosesc anul acesta

În cazul materialelor de construcții, persoanele din Oltenia care își construiesc o locuință „au rămas fidele BCA-ului ca material de construcție folosit, față de cele din alte zone ale țării, cum ar fi zona de vest, care folosesc preponderent cărămidă arsă la ridicarea unei case“, a spus Adrian Bezerghianu, director general al Elpreco SA Craiova, prezent la deschiderea târgurilor Agrotex și Doljconstruct. Construcția de locuințe a fost ușor întârziată din cauza vremii, anul acesta, dar din luna mai vânzările „s-au dezghețat“, pe sectorul rezidențial. Pentru a ridica o casă realizată din materiale bune și cu fundație solidă, o familie care apelează la o firmă specializată sau construiește în regie proprie ar cheltui undeva la 300-350 de euro pe metrul pătrat pe materialele de construcție, prețurile fiind pentru varianta fără finisaje, „la gri“ (adică fără geamuri și fără uși) sau „la roșu“.

Directorul Elpreco a mai precizat că, anul acesta, sectorul rezidențial se extinde în zonele din jurul Craiovei, cum ar fi Cârcea, Malu Mare, Ișalnița etc. „Sfatul meu pentru toți cei care doresc să își construiască o locuință este să nu facă economii la structura de rezistență a casei, la fundație și la zidărie. Finisajele se pot schimba, în funcție de modă, de noutăți, dar la structura de rezistență nu se mai poate umbla așa ușor. Deci, îndemnul meu este să folosească materiale de calitate pentru fundația casei și pentru pereți, pentru zidărie, și chiar pentru acoperiș, astfel încât construcția să fie rezistentă“, a spus directorul Elpreco, Adrian Bezerghianu.

Tendințe în amenajările interioare


În domeniul amenajărilor interioare, pe lângă folosirea lemnului masiv, o nouă tendință este aceea de a întrebuința geamul în separarea anumitor încăperi din locuință și chiar a zonelor din baie. „Se folosesc vitralii cât mai multe la case. De asemenea, se folosește geamul securizat și iluminat, iar închiderea teraselor automată sau semiautomată se face cu geamuri pliabile. În mod cu totul special se folosește geamul la interiorul locuințelor pentru cabine de duș sau pentru despărțirea volumelor, atât în diverse încăperi ale caselor sau apartamentelor, cât și în baie. Se folosește mult geamul securizat, precum și geamul laminat, datorită duratei de viață foarte mari și efectului pe care îl au astfel de materiale“, a spus reprezentantul GIP Craiova, Sever Cocoșilă.

Ce mai puteți găsi la târgurile cu tradiție

Prezența expozanților la cele două târguri este mai slabă decât în alți ani. Directorul Direcției de Târguri și Expoziții din cadrul CCI Dolj, George Moțățăianu, a declarat că marii dealeri și importatori din domeniul agriculturii preferă fie demonstrațiile pe teren, fie târgurile mari din zona Bucureștiului, iar fermierii se îndreaptă către acele târguri sau demonstrații cu utilajele mai performante, care se fac direct în câmp. Cât despre participarea expozanților din domeniul materialelor de construcție și al amenajărilor interioare, organizatorii spun că este prezent cam din fiecare domeniu câte un producător sau intermediar și de anul viitor se vor face demersuri să se aducă mai mulți expozanți, prin intermediul celorlalte camere de comerț din regiune.

Târgul Agrotex-Agraliment reunește producători de maşini și utilaje agricole, precum și mașini, utilaje, produse și echipamente din industria alimentară.

De asemenea, la Târgul Doljconstruct-Climaterm expun producători și distribuitori de materiale de construcții, izolații termice și fonice, instalații electrice și sanitare, decorațiuni interioare și exterioare, și tehnologii pentru toate suprafețele și mediile de aplicare, instalații de climatizare.

Publicul interesat poate vizita târgurile deschise joi, la Casa Tineretului, pe toată durata evenimentului expozițional, în fiecare zi, între orele 10.00-19.00, cu excepția zilei de duminică, când standurile expozanților se închid mai devreme.

Salon de vinuri, la etajul clădirii

Salonul de vinuri organizat și anul acesta în cadrul târgurilor reunește producători de vinuri din podgorii din Oltenia, dar și din Bulgaria. Cramele expun la etajul clădirii Casei Tineretului, dar prezența expozanților este mai „firavă“ decât anul trecut. „Noi reprezentăm o cramă care produce vinuri BIO, adică nu se folosesc materiale chimice pentru tratarea viței de vie și nici sulfiți nu se utilizează în cantitățile în care folosesc alți producători de vinuri. Am venit la acest târg să promovăm producția de vinuri BIO, care este din ce în ce mai apreciată pe piață“, a spus Sergiu Ștefan Gorjan, de la SC Ferma Măgureni, județul Vâlcea, ce expune vinuri din podgoria Drăgășani.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 12 mai 2017

Actualitate

» Donald Trump îl atenționează pe fostul director al FBI să nu facă dezvăluiri pentru presă
» România va deține președinția Agenției Universitare a Francofoniei pentru următorii patru ani
» Spitalul cu salina
» AEP: Peste 2 milioane de lei – subvenții de la bugetul de stat pentru partidele politice în mai
» Ghiţă va fi audiat în 19 mai, la Belgrad, în vederea extrădării
» Eurovision: Piesa României, cotată de casele de pariuri cu a 6-a şansă la trofeu
» Conducerea CEC va fi schimbată
» Preşedinţia UE: Guvernul a găsit sediu la Bruxelles pentru reprezentanta României la UE
» Cimpuieru (ROMATSA): Restricțiile au fost ridicate în spațiul aerian românesc; în 2 -3 ore traficul aerian va reveni la normal
» SRI a contracarat o tentativă de atac cibernetic împotriva unei instituții din România
» Bodog: S-a semnat deja contractul și pentru cele 109.000 de doze de vaccin ROR
» Site-ul ANAF va fi indisponibil în weekend din cauza unor lucrări de mentenanţă
» ANM: Ploi însemnate şi instabilitate atmosferică până duminică
» Discursul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu ocazia recepţiei oferite de președintele Klaus Iohannis de Ziua Europei
» Termen pe 8 iunie în dosarul în care DNA Ploiești a cerut un nou mandat de arestare pentru Sebastian Ghiță
» Hackeri care ar putea avea legături cu guvernul Rusiei au încercat să atace MAE, folosind o adresă de e-mail falsă a NATO
» România se va confrunta cu multiple valuri de căldură şi secetă, potrivit prognozei pentru vara din acest an
» România s-a calificat în finala Eurovision
» Controlorii de trafic aerian intră astăzi în grevă de avertisment

Publireportaj

» Un nou sediu pentru PHARMA PLUS

Dolj

» Dolj: Accident spectaculos în comuna Malu Mare
» Craiova: Acțiune de amploare a polițiștilor în piețele agroalimentare soldată cu amenzi de 180.000 de lei
» Craiova: Copiii Centrului social „Best Life”, în vizită la Biblioteca Județeană „Aman”
» Spectacolul cu piesa „Cealaltă țară”, pus în scenă la TN Craiova, prezent la Festivalul European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești
» ABA Jiu a executat patru lucrări de apărare împotriva inundaţiilor
» Greva de la Romatsa afectează zborurile din Craiova
» Craiova: „Dolju-n bucate”, la Casa Universitarilor
» Argeşeni reţinuţi la Craiova pentru furturi din autoturisme
» Târgurile Agrotex și Doljconstruct au debutat cu noutăți tehnologice
» Trotuarele pierdute ale Craiovei

Gorj

» Gorjul, printre judeţele în care nu a fost dată în folosinţă în 2016 nicio locuinţă finanţată din fonduri publice

Olt

» 65 de ani de la primul zbor pe Aerodromul Deveselu
» Ultima strigare pentru asistenții care vor să se angajaze la Spitalul Județean de Urgență Slatina

Mehedinţi

» Mehedinţi: 124 litri de alcool etilic deţinut ilegal, ridicat în urma unei percheziţii
» Mehedinţi: S-a ales cu dosar penal după ce a furat bunurile unei femei, chiar în incinta unui cabinet medical

Vâlcea

» Loteria Română suplimentează marele premiu la 6/49 cu un milion de lei după ce un bărbat din Drăgăşani a câştigat joi 2,2 milioane de euro
» Vâlcea: Trei bărbaţi arestaţi preventiv şi un altul pus sub control judiciar pentru tâlhărie
» Circulaţie restricţionată pe DN7 Piteşti-Râmnicu Vâlcea
» Vâlcea: 629 de ani de la prima atestare documentară a Râmnicului, marcaţi cu numeroase evenimente

Sport

» Filieșenii au găsit bara, argeșenii golul (galerie foto)
» „Tunarul” ar fi împlinit astăzi 72 de ani – Oblemenco, înfrânt de nenoroc
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (12-15 mai)
» Tenis: Simona Halep s-a calificat în finala turneului WTA de la Madrid
» Tenis: Simona Halep joacă împotriva Anastasijei Sevastova pentru un loc în finala de la Madrid
» Volei (m): Vicecampionii de la SCM-U Craiova și-au primit medaliile (galerie foto)
» Torcea: Am muncit pe brânci pentru bronzul de la Europene
» Judoka din Bănie, de trei ori pe podium
» SCM Craiova s-a calificat fără emoții în semifinalele Cupei României
» Spânu: Vrem victoria cu Mioveni II

Opinii

» La Poarta Raiului ca la Ghișeul Statului

Top