Parcul „Romanescu“, abandonat de Ministerul (in)CulturiiActuala conducere a Ministerului Culturii nu dă doi bani pe Parcul „Romanescu“ din Craiova, monument istoric de valoare naţională şi universală. Ministerul s-a trezit la spartul târgului și la insistențele presei să desemneze un reprezentant în comisia de recepție a lucrărilor de reabilitare, deși anul trecut o comisie de control (foto) trimisă de fostul ministru Vlad Alexandrescu a constatat că lucrările s-au făcut fără planuri de protejare a vegetației. Surse avizate au precizat pentru GdS că recepția pe teren s-a efectuat deja, dar mai durează până se obțin toate semnăturile pe documentele oficiale.

Parcul „Romanescu“ a fost anul trecut în mijlocul unui scandal uriaș după ce GdS a semnalat că lucrările de reabilitare, în valoare de circa zece milioane de euro, mare parte din ei din bugetul local, s-au făcut fără a avea la bază proiecte de protejare a vegetației în condițile în care parcul este declarat monument istoric de categoria A. După articolele din GdS, conducerea Ministerului Culturii de la acea vreme a trimis în control o echipă independentă formată din peisagiști care au confirmat dezastrul din parc și a oprit temporar lucrările. Pe scurt, echipa de la București a observat că proiectul nu a avut la bază un studiu peisagistic, că mulți dintre copaci au avut de suferit după ce rădăcinile lor au fost expuse în urma excavațiilor, că s-au montat prea mulți stâlpi de iluminat a căror lumină poate afecta vegetația, că sistemul de irigații, care se întinde pe zeci de kilometri în subteran, ar putea mai mult dăuna decât folosi, deoarece nu s-a bazat pe un studiu pedologic, iar celebrul gard care împrejmuiește lacul mare și insula nu avea aviz de la minister. Concluziile raportului de control au fost însușite de circa 20 de persoane cu funcții de conducere în instituțiile responsabile din Craiova, inclusiv de cei doi viceprimari de la acea vreme. Raportul, înregistrat la biroul ministrului de atunci, a trasat și patru sarcini mari și late pentru remedierea situației. În primul rând, continuarea lucrărilor trebuia să se facă prin respectarea în totalitate a măsurilor de protejare a vegetației. După finalizarea și recepționarea lucrărilor, primăria trebuia să realizeze, până la finalul acestui an, un plan multianual de gestionare peisagistică a vegetației bazat pe un studiu pedologic, a unui releveu detaliat al vegetației existente și al unui studiu dendro-floricol istoric și exhaustiv. Pe termen scurt, comisia recomanda o analiză a impactului asupra mediului a lucrărilor proiectate și efectuate de către o comisie specializată, iar referitor la gard, a cerut primăriei să obțină aviz de la minister dacă nu dorește să renunțe la el, deși din punct de vedere peisagistic, comisia l-a considerat ca având impact negativ, deoarece blochează perspectiva asupra lacului. Motivul invocat de primărie, cum că gardul protejează împotriva înecului în timpul săniușului, a fost demontat de comisie, care a considerat că masivitatea gardurilor prezintă risc de rănire gravă.

Cereri fără răspuns

Concluziile au rămas undeva în sertarul ministerului, ministrul s-a schimbat, lucrările la parc au continuat, gardul a fost montat cu aviz, iar la începutul lunii aprilie 2017 a început recepția la terminarea lucrărilor, după ce firmele finalizaseră proiectul. Cum era și normal, toată lumea s-a așteptat ca din comisia de recepție să facă parte și un reprezentant al Ministerului Culturii, date fiind problemele de anul trecut. „Recepția a fost anunțată pentru 31.03.2017. Se așteaptă un delegat al Ministerului Culturii, care este numit să facă parte din această comisie. Din comisie mai fac parte reprezentanți ai primăriei, ai Inspectoratului de Stat în Construcții. Cred că s-a făcut o solicitare și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, dar și la Ministerul Culturii. Până la acest moment nu avem confirmarea participării acestui reprezentant al Ministerului Culturii. Sunt situații în care își deleagă competența către altcineva sau anunță că nu doresc să facă parte din comisie“, spunea acum mai bine de o lună primarul interimar, Mihail Genoiu. Direcția pentru Culte Dolj, reprezentanta județeană a ministerului, a trimis și ea două cereri la București, dar nu a primit nici un răspuns. Recepția a mers mai departe fără Ministerul Culturii, iar pe 18 aprilie ajunsese la aproape 90%. „Recepția lucrărilor din Parcul «Romanescu» s-a efectuat în proporție de 90%. Săptămâna viitoare recepția se va încheia, se va semna procesul-verbal între constructor și beneficiar“, spunea, pe 17 aprilie, inginerul Petre Brancu, reprezentant al SC Mitliv SA, firma care a lucrat în parc. GdS a întrebat ministerul de ce nu își trimite reprezentant la o lucrare atât de complicată. „Până în acest moment, nu a fost desemnat un delegat din partea Ministerului Culturii care să participe la recepție. Am primit cererile de la Direcție și urmează să confirmăm prezența noastră în săptămâna imediat următoare“, spunea tot pe 17 aprilie Cristian Pelivan, purtătorul de cuvânt al ministerului, care acredita ideea că nu este obligatorie prezența în comisie a ministerului.

Desemnare de gura presei


De atunci au trecut mai bine de două săptămâni, recepția pe teren s-a încheiat, dar ministerul habar nu are de acest lucru. GdS l-a întrebat ieri pe purtătorul de cuvânt ce intenții are ministerul. „Nu știu. Stați să întreb (…) Am vorbit la Patrimoniu, acolo nimeni nu știa la cine a fost repartizat. Am înțeles că era și o poveste mai complicată, că ar fi putut fi trimisă o persoană care a fost și anul trecut în comisia care a făcut verificări, dar ea nu este angajată la Ministerul Culturii și trebuie făcut un mandat special, care trebuie să primească avize, adică e un parcurs mai lung. Iar persoana din cadrul ministerului care ar fi putut merge nu a putut, pentru că a fost în concediu“, a spus inițial Pelivan. Ulterior, purtătorul de cuvânt a revenit, spunând că problema a fost rezolvată. „S-a luat decizia ca reprezentant să fie cineva din cadrul Direcției de Cultură Dolj, domnul arhitect Marcel Berendei. Mâine va primi decizia (azi – n.r.). Decizia s-a luat în urmă cu puțin timp. Persoana către care a fost delegată lucrarea a fost în concediu și nimeni nu a știut sau a uitat. Dar nu e nici o problemă, deoarece comisia se poate întruni cu majoritatea membrilor. Am înțeles că recepția nu este încă finalizată, iar până atunci va fi un reprezentant al ministerului“, a explicat el. Marcel Berendei s-a declarat surprins de decizie, iar când a aflat că verificările din teren s-au încheiat, a spus că va fi foarte atent la ceea ce semnează.

Surse avizate au precizat pentru GdS că în acest moment procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor depinde de semnătura Inspectoratului de Stat în Construcții, care ar fi cerut corespondența dintre primărie și Ministerul Culturii. Comisia ar fi descoperit doar mici inadvertențe de corectat, dar vizitele pe teren au fost finalizate.

Întrebări pentru Ministerul Culturii

De ce nu a trimis ministerul un reprezentant în comisia de recepție, iar la spartul târgului desemnează pe cineva de la Craiova care poate doar să-și pună semnătura pe un document care certifică lucrări pe care el nu le-a verificat? Motivul că legislația nu impune prezența în comisia de recepție este cu dus-întors. În primul rând, nu legislația, ci interesul, iar în ultimă instanță bunul-simț și respectul față de un parc de talia celui din Craiova obliga ministerul să se implice. În al doilea rând, Regulamentul de recepţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora aprobat în 1994 și actualizat în 2014 prevede la articolul 11 că „la recepţia clădirilor cuprinse în listele de monumente istorice, investitorii sunt obligaţi ca, în comisiile de recepţie, să includă şi o persoană desemnată de către comisiile zonale pentru monumente, ansambluri şi situri istorice“. În acest caz, investitorul este Primăria Craiova, dar ea nu putea obliga ministerul să-și facă datoria. În plus, primăria nu avea nici un interes să facă așa ceva. După recepție, autoritățile trebuie să realizeze studiul peisagistic și dendrologic fără de care primăria sau regia specializată din subordine nu are voie să se atingă de vreun copac din parc. Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 3 mai 2017

Actualitate

» UPDATE – Protest faţă de legea graţierii, în Piaţa Victoriei. Manifestanţii strigă “Hoţii!”
» Grindeanu se delimitează de graţierea corupţilor: Amendamentele nu au susţinerea Executivului
» Iohannis, “surprins neplăcut” de decizia Comisiei juridice a Senatului în privința legii grațierii
» Igor Dodon a semnat ordinul numirii lui Andrei Neguţă în funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Rusia
» Piaţa maşinilor second-hand din import s-a dublat în primele trei luni din acest an
» UNICEF recomandă României să ia în calcul posibilitatea suspendării evaluării pentru clasa a VIII-a
» Comisia juridică din Senat: Faptele de corupţie vor fi graţiate. Toţi membrii PSD ai comisiei au votat “pentru”
» Iohannis: Niciunul dintre guvernele pe care le-am avut după ’90 nu a înțeles importanța infrastructurii mari
» Marea Britanie: Parlamentul a fost dizolvat, începe campania pentru alegerile legislative anticipate
» Premierul Sorin Grindeanu a fost operat la Spitalul Militar din Bucureşti
» Eugen Nicolăescu – propus viceguvernator la BNR de conducerea PNL

Publireportaj

» HARMONY DECOR organizează workshop dedicat sistemelor de izolare a locuinţelor

Local

» Prima clasă de școală profesională în sistem dual, în Olt, la cererea ALRO SA
» Cererile la APIA Mehedinţi, pe ultima sută de metri

Dolj

» Soț și soție, condamnați pentru dare de mită
» Craiova, prinsă în afacerea penală cu vagoane de la CFR Marfă
» Militarul acuzat că și-a incendiat iubita, judecat la Timișoara
» Marcajele rutiere de pe Calea București devin invizibile
» Oseminte umane, găsite într-un coşciug la marginea Craiovei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Îmbrăcăminte de primăvară-vară, la Târgul Contex
» Târgul Contex, deschis la Casa Tineretului
» Accidentul vascular cerebral, tot mai frecvent la tineri
» Oseminte umane, găsite într-un coşciug la marginea Craiovei
» Mario Ovidiu Oprea, candidatul PNL pentru funcţia de primar al Craiovei 
» Lucian Bernd Săuleanu şi-a lansat candidatura pentru Primăria Municipiului Craiova
» Craiova: O maşină a luat foc în trafic, pe strada Henry Ford

Gorj

» Constructorii nu găsesc muncitori pentru lucrările la cele două blocuri tip ANL
» Lucrările la varianta ocolitoare vor fi deblocate în zona Romaneşti
» Fabrică de volane şi parc industrial în Rovinari
» Gorj: Directorul Căminului de bătrâni de la Suseni a fost suspendat din funcţie
» Programul “Start-up nation Romania”, lansat şi la Târgu Jiu
» Gorj: Comisie de la MApN la podul de la Turcineşti
» Gorj: Ion Muscălescu, încă șase luni la comanda IPJ

Olt

» Olt: Zeci de solicitări pentru andocarea ambarcațiunilor în portul turistic din Corabia

Vâlcea

» Vâlcea: Minor de 15 ani, urmărit penal pentru că ar fi furat 150 de euro şi 800 lei dintr-o locuinţă
» Vâlcea: 180 de locuri la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” din Drăgăşani
» Vâlcea: Un bărbat de 63 de ani s-a ales cu dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

Sport

» Micii spadasini se întrec la Memorialul „Dumitru Popescu“
» Marius Licuț și-a făcut încălzirea la Campionatul Național pentru Europene și Mondiale
» Alb-albaștrii lui Mogoșanu au depășit suta de goluri (galerie foto)
» Fotbal / Liga Europa, semifinale – tur
» Handbal (f): SCM Craiova s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei României
» Fotbal / “Elitele” lui Mogo au zdrobit Ploieştiul

Bani & Afaceri

» Când poți să îți retragi banii cotizați la pensiile administrate privat

Educatie

» Liceele organizează examene de admitere suplimentare în luna mai
» Grădinițele din Dolj au peste 4.000 de locuri la grupa mică

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Irespirabila Românie. O posibilă explicaţie pentru succesul lui Liviu Dragnea şi al Tel Drum

Top