15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentrul Internațional Brâncuși, scos din nou la licitație

Centrul Internațional Brâncuși, scos din nou la licitație

Centrul Internațional Brâncuși se va construi în curtea Muzeului de Artă din Craiova
Centrul Internațional Brâncuși se va construi în curtea Muzeului de Artă din Craiova

Consiliul Județean (CJ) Dolj a reluat procedura de achiziție publică privind construirea, în curtea Muzeului de Artă din Craiova, a unui Centru Internațional Constantin Brâncuși. Anunțul de participare a fost urcat, pe 12 aprilie, în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP), termenul-limită pentru primirea ofertelor fiind 24 mai. Valoarea estimată a lucrărilor este de 23.082.790 de lei, fără TVA.

După ce a eșuat la prima tentativă de a construi „Centrul Internațional Constantin Brâncuși – Centru Turistic Interactiv“, în cadrul unui proiect european de 32 de milioane de lei, din care 17,3 milioane de lei era contribuția proprie, CJ Dolj mai face o încercare și scoate din nou la licitație lucrările la acest obiectiv. Anunțul de participare a fost urcat pe 12 aprilie în SEAP, dar condițiile puse de Consiliul Județean în ceea ce privește experiența similară a ofertanților nu diferă prea mult față de cele impuse la prima licitație, în ciuda celor întâmplate. Dimpotrivă, ele chiar par să vină în sprijinul firmelor care se vor înscrie la licitație.
Inițial, contractul a fost câștigat de o asociere italiană, San Giorgio Appalti SRL – Axia SRL, care după tot felul de poticneli cauzate de descoperirea pe teren (situat în curtea Muzeului de Artă din Craiova) a mai multor conducte de utilități, nu a reușit să execute decât 6% din lucrări, după un an și jumătate de la semnarea contractului (mai 2015). Cum toate cheltuielile efectuate după data de 1 ianuarie 2016 nu au mai fost eligibile, urmând să fie suportate de CJ Dolj, instituția a rupt contractul cu italienii (pe 30 noiembrie 2016) și a ales calea instanței, pentru recuperarea banilor europeni pierduți în cadrul acestui proiect.
„La proiectul «Brâncuși», din nefericire, am dat peste cine nu trebuia, o firmă care nu a fost în stare să lucreze și să ia bani, iar ăsta e un lucru care mă deranjează enorm. Să fii în situația în care să ai bani, să ai tot ce ține de raportul tehnic și să nu fii în stare să faci o lucrare… Licitația a fost câștigată de o firmă italiană pe care eu am privit-o cu neîncredere de la început, pentru că i-am întrebat pe reprezentanții ei ce lucrări au mai făcut și mi-au spus că au lucrat pe la niște școli, pe la un mall… Aici era însă cu totul altceva, nu semăna cu tot ce mai făcuseră, de aceea am fost sceptic“, explica anul trecut, pentru GdS, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj.

Ce condiții a pus acum CJ Dolj

În anunțul publicat în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice, Consiliul Județean Dolj solicită ofertanților să declare cifra de afaceri pe ultimii trei ani și pune condiția ca valoarea medie a acesteia (individual sau asociere de operatori economici) să fie de cel puțin 46.000.000 de lei (în precedentul anunț, publicat în 2014, media impusă era de 46.260.000 lei). Firmele care se vor prezenta acum la licitație trebuie să vină cu o listă a principalelor lucrări executate în ultimii cinci ani și să ofere informații privind experiența în realizarea unui proiect similar. „Ofertantul trebuie să prezinte dovada executării în ultimii cinci ani de lucrări pentru realizarea de construcții similare din punct de vedere al complexității cu cea care face obiectul achiziției (construcții civile noi / extinderi la clădiri/ consolidări/ modernizări) la nivelul a maximum cinci contracte a căror valoare cumulată să fie de minimum 22.000.000 lei, fără TVA“, se menționează în anunțul din SEAP. Tot aici se mai precizează că ofertantul trebuie se demonstreze că lucrările prezentate au și fost duse la bun sfârșit. În precedentul anunț se cerea ca ofertantul să facă dovada „că a executat/ dus la bun sfârșit în ultimii cinci ani, la nivelul a maximum trei contracte, lucrări similare a căror valoare cumulată a fost de minimum 23.130.000 lei, fără TVA“.
Valoarea estimată a lucrărilor la Centrul Internațional Brâncuși este de 23.082.790 de lei (fără TVA), criteriul de atribuire este „prețul cel mai scăzut“, iar termenul-limită pentru primirea ofertelor este 24 mai. La precedenta licitație, criteriul de atribuire a fost „cel mai bun raport calitate-preț“. Data-limită de evaluare a ofertelor este 19 iunie, iar termenul de finalizarea a lucrărilor este de 12 luni de la data atribuirii contractului. „Prin acest proiect se dorește crearea unei infrastructuri de agrement turistic. Din punct de vedere constructiv, prin Centrul Internațional Constantin Brâncuși – Centru Turistic Interactiv se propune crearea unui pavilion subteran multifuncțional, cu spații interactive destinate turiștilor, cu un semnal urban suprateran din sticlă ce ocupă zona de sud a terenului. Semnalul suprateran de sticlă este, din punct de vedere volumetric, o prismă cu baza pătrată, fiind amplasat deasupra spațiului expozițional subteran și susținut, în subteran, de pile de beton armat. În interiorul lui vor fi construite din sticlă imagini ale Ovoidului și Pasării Măiastre“, se mai explică în anunțul CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS