16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDelta ACM cu încasările, angajații doar cu munca?

Delta ACM cu încasările, angajații doar cu munca?

Muncitorii de la Delta ACM 93 SRL, firma care se ocupă de repararea și întreținerea străzilor, aleilor, trotuarelor și parcărilor din Craiova în baza unui acord-cadru pe patru ani în valoare de 135 de milioane de lei, se plâng de faptul că nu au mai fost plătiți de câteva luni. Primăria Craiova este cu plata la zi către firmă, inclusiv pentru lucrările efectuate în 2017, însă oamenii susțin că ultima diurnă încasată a fost pe luna septembrie 2016, iar ultimii bani din salariu primiți recent ar fi pentru o parte din luna februarie 2017. Luni, angajații Delta ACM care lucrează pe străzile Craiovei nu au mai venit la muncă, în semn de protest. Greva spontană nu a avut însă nici un efect, spun ei, așa că ieri și-au reluat activitatea. 

În ultimii doi ani, SC Delta ACM 93 SRL, societatea care a câștigat un nou contract cu Primăria Craiova pentru lucrările de reparații și întreținere a străzilor, aleilor, trotuarelor și parcărilor din municipiu, a încasat de la municipalitate circa 80 de milioane de lei, însă acest lucru nu a reprezentat și o garanție pentru muncitori în ceea ce privește salariile. Mai mulți angajați ai societății, care lucrează pe străzile din Bănie, se plâng de faptul că nu au mai fost plătiți de câteva luni, deși au tras tare pentru a termina lucrările începute și pentru a nu crea un disconfort și mai mare cetățenilor. „Nu am mai primit salariul de mai bine de două luni, iar de diurnă ce să mai spun! Ultimii bani au intrat pentru luna septembrie, 600 de lei. Firma fiind din București, noi luăm câte 20 de lei pe zi diurnă, plus salariu. Ne-au dat acum 1.000 de lei, ne-au anunțat că au intrat în cont, dar nici nu știu pe ce lună sunt. Am înțeles că pe jumătate din februarie. Și restul?“, spunea, ieri, un muncitor.
Crezând că vor forța mâna conducerii pentru a le vira salariile, muncitorii de la Delta au și intrat luni în grevă, abandonând lucrările de pe străzi. „Sunt toți muncitorii în grevă, am rămas doar cei care păzim utilajele“, confirma, luni, unul dintre paznici. Fără succes însă, așa că angajații s-au întors, ieri, la lucru. „Nu am făcut nimic cu greva. Nu ne-a băgat nimeni în seamă. Am reluat lucrul, pentru a nu lăsa străzile așa, dar noi cu munca și firma cu banii! Vreți să vă arăt portofelul? Am medicamente și numai bancnote de un leu. Nu poți trăi așa! Fiecare avem familie, avem copii, vin sărbătorile și nu ai ce pune pe masă! Ei au încasat banii de la primărie, dar la noi nu a ajuns nimic“, a spus un alt muncitor.
Primăria Craiova a confirmat faptul că este cu toate plățile la zi față de SC Delta ACM.
La Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj nu a ajuns, până ieri, nici o sesizare legată de neplata salariilor către angajații Delta ACM. „Nu numai noi suntem așa, ci și muncitorii din alte orașe, din câte am înțeles. La București, angajații de la Delta au lăsat utilajele la marginea drumului și au plecat. Poate și noi ar trebui să facem la fel, dar unde să te duci în altă parte. Unde să te mai angajezi?“, a completat un alt muncitor.
Reprezentanții Delta ACM nu au putut fi contactați pentru a oferi un punct de vedere, iar la solicitarea scrisă trimisă de GdS pe adresa de e-mail a firmei nu s-a primit nici un răspuns până la închiderea ediției. Pe site-ul oficial al firmei se menționează însă că angajații sunt la mare preț și că reprezintă cel mai important element al activității societății: „Pentru Delta ACM, resursa umană reprezintă unul dintre cele mai importante elemente pe care se bazează activitatea noastră. Compania pune un accent deosebit pe dezvoltarea personalului, fiind dedicată integrării experților în domeniu, precum și a tinerilor cu potențial (…) Cultura organizațională a Delta ACM are ca element central determinarea de a atinge performanța în domeniul construcțiilor, gestionând provocările întâlnite fără a face compromisuri legate de integritate și corectitudine“.

Câți bani a încasat Delta ACM de la Primăria Craiova

După ce a câștigat licitația pentru acordul-cadru pe patru ani în valoare de 135 de milioane de lei, Delta ACM a și încheiat cu Primăria Craiova un prim contract subsecvent, în valoare de 6.462.970,70 lei (09.10.2014), potrivit datelor din Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP). Au urmat apoi și alte contracte subsecvente, toate onorate de municipalitate, cu valori de: 21.386.289,05 lei (semnat la data de 20.02.2015), 12.196.828,90 lei (22.09.2015), 24.999.999,93 lei (15.02.2016), 8.333.359,67 lei (05.10.2016), 4.833.272,80 lei (25.11.2016). În total, în perioada octombrie 2014 – noiembrie 2016, valoarea contractelor subsecvente încheiate de Delta ACM cu Primăria Craiova, în baza acordului-cadru, a fost de 78.212.721 lei, sumă care a și intrat în contul societății. La aceasta se mai adaugă și cei 5.178.597,90 lei, contractul subsecvent semnat pe martie 2017, în baza căruia se derulează lucrările din prezent.
Angajații Delta ACM sunt împărțiți pe echipe și sunt repartizați pe diverse cartiere, unde sunt prevăzute lucrările de reparații ale străzilor, trotuarelor și parcărilor din oraș. În cartierul 1 Mai, s-a asfaltat deja strada Dr. Constantin Angelescu și se lucrează la trotuarele străzilor Victor Gomoiu, Ion Augustin și Ștefan Berceanu. Mai întâi se scot bordurile vechi, pentru a face loc celor noi, apoi se refac trotuarele, asfaltarea căzând în sarcina unei alte echipe. „Noi ne ocupăm doar de trotuare. Sper să terminăm până joi, pentru că vineri nu mai lucrăm, iar după Paște trebuie să vină cei cu asfaltarea“, spuneau, ieri, muncitorii care lucrează în 1 Mai, zona Popoveni. La fel și cei care se aflau pe strada George Bibescu, din zona Ciupercă. Ieri, se lucra și pe strada Împăratul Traian, reabilitată anul trecut tot de Delta ACM, de data asta pentru ridicarea la nivel a gurilor de canalizare. „Noi nu ne prefacem că muncim, dar ei se cam prefac că ne plătesc“, concluziona un muncitor.

15 milioane de lei, profitul net raportat de Delta ACM în 2015

Potrivit datelor din bilanțul pe anul 2015 depus de Delta ACM și aflat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, firma a avut o cifră de afaceri de 471.986.593 lei și un profit net de 15.168.594 lei. În 2015, fima figura cu 521 de angajați.
SC Delta Antrepriză de Construcții și Montaj 93 SRL este o firmă înființată la 28 ianuarie 1993, care are în prezent trei asociați – persoane fizice și un capital social subscris de 209.715.190 lei, integral vărsat, potrivit datelor din registrul comerţului central computerizat, ţinut de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Florea Diaconu este persoana care deține cele mai multe părți sociale, 18.874.362 (aport vărsat la capital de 188.743.620 lei), având astfel o cotă de participare la beneficii și pierderi de 89,99%. Restul de părți sociale sunt deținute de Ionel Pirpiliu, 2.097.152 (aport vărsat la capital de 20.971.520 lei și cotă de participare la beneficii şi pierderi de 10%) și Elena Buzdea (cinci părți sociale, 50 de lei aport la capital). Societatea are și doi împuterniciți cu puteri depline, care au și calitatea de administrator: Ioan Ștefan – numit pe 22 decembrie 2010, și Mihai Albu – numit pe 25 septembrie 2015.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS