20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTraficanţi de minori şi proxeneţi, reţinuţi în Bănie

Traficanţi de minori şi proxeneţi, reţinuţi în Bănie

 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus, miercuri, reţinerea pentru 24 de ore a patru persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. Este vorba despre Gheorghe Laurenţiu Capotescu, Ahmed Cristian Bulacu, Radu Alin Florescu şi Gheorghe Sorin Ciucă. Cei patru au fost prezentaţi în faţa magistraţilor Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. 

Polițiștii de combatere a criminalității organizate din Craiova și ai Direcției de Operațiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat, miercuri, nouă percheziții, în judeţul Dolj, pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în trafic de minori, trafic de persoane şi proxenetism. Din cercetările făcute până acum de procurori, se pare că victimele care au căzut pe mâna celor patru bărbaţi erau terorizate şi obligate să practice prostituţia, atât în Craiova, cât şi în Spania.
Procurorii spun că, în perioada 2014 – 2017, cei patru inculpaţi ar fi exploatat sexual 12 victime. În urma perchezițiilor, de la domiciliile acestora au fost ridicate peste 17.000 de euro, aproximativ 7.000 de lei, înscrisuri, 18 telefoane mobile, 12 cartele SIM, două laptopuri, un hard disk, un pistol airsoft şi 85 de alice, calibru 4,55 mm. După descinderile de miercuri, opt persoane au fost duse la audieri, însă doar cei patru bărbaţi au fost reţinuţi.

Relaţii de rudenie şi de infracţionalitate

În acest dosar există suspiciunea că, în perioada anilor 2014-2017, inculpaţii Gheorghe Laurenţiu Capotescu, Ahmed Cristian Bulacu şi Radu Alin Florescu au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism, grup la care a aderat, în cursul anului 2015, și Gheorghe Sorin Ciucă.
Potrivit procurorilor, Gheorghe Laurențiu Capotescu este nașul inculpaților Ahmed Cristian Bulacu şi Radu Alin Florescu, iar între aceştia „a existat o colaborare optimă, strânsă și constantă, rolurile lor în realizarea activității infracționale nefiind aceleași, modalitatea concretă în care își împărțeau sarcinile fiind determinată de împrejurările de fapt și de necesitățile practice ale realizării scopului infracțional – obținerea de venituri în mod facil din exploatarea sexuală a victimelor“, se arată în comunicatul DIICOT. În activitatea lor infracţională, cei patru au profitat de naivitatea, situaţia materială precară, lipsa educaţiei și starea de vădită vulnerabilitate a victimelor, multe minore și aflate în situație conflictuală cu familia. Procurorii au precizat faptul că Gheorghe Laurențiu Capotescu a folosit un club de noapte situat pe raza municipiului Craiova în scopul recrutării victimelor, oferindu-le „locuri de muncă“ și iluzia unei vieți confortabile. În realitate, inculpatul exploata victimele şi le interzicea să aibă relații sau să schimbe numerele de telefon cu clienții clubului, în afara programului. În urma cercetărilor efectuate, procurorii au stabilit că Laurenţiu Capotescu le supraveghea permanent pe victimele sale şi nu le dădea voie să plece nicăieri fără ca el să ştie. De cele mai multe ori, acestea erau ţinute în apartamentul care aparţine familiei soției inculpatului. De asemenea, Capotescu le impunea dansatoarelor din club, chiar și în situația în care acestea erau minore, să consume alcool cu clienții, având beneficiul de 25% din încasări.

Victimele, terorizate cu ameninţări

Unele dintre victime, spun procurorii, au fost direcționate, la vârsta majoratului, spre un club din Spania. Fetele erau păcălite de Ahmed Cristian Bulacu şi de Radu Alin Florescu, care fie le spuneau că vor să îşi facă un viitor comun alături de ele, fie le promiteau locuri de muncă mai bine plătite în străinătate, ca barmanițe sau ca dansatoare. Însă, niciuna dintre fete nu ar fi ştiut că merge în străinătate pentru practicarea prostituţiei. Odată ajunse în Spania, victimele erau constrânse de către inculpați să se prostitueze, în condițiile în care nu cunoșteau limba și nu aveau bani pentru a se întoarce acasă când își dădeau seama de situația reală. Atunci când victimele voiau să rupă legătura cu inculpații, aceștia le amenințau, folosindu-se și de relația pe care o aveau cu Gheorghe Laurențiu Capotescu. Acesta intervenea cu amenințări, uneori personal, pentru a păstra controlul asupra victimelor. Inculpatul Gheorghe Sorin Ciucă s-a alăturat și el demersului infracțional al celor trei inculpați, în sensul că, în unele situații, participa la transportul victimelor și folosea aceeași locuință cu ceilalți bărbaţi, în Spania. Cei patru inculpaţi au fost prezentaţi joi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Capotescu, client vechi al procurorilor

Nu este pentru prima dată când Gheorghe Laurenţiu Capotescu are probleme cu legea. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat, pe 23 octombrie 2012, la doi ani de închisoare cu executare pentru comiterea de infracţiuni informatice. La vremea respectivă, ofiţerii BCCO Craiova au aflat că dintr-un imobil din zona Liceului CFR se vindea aparatură pentru copierea datelor de pe cărţile de credit. Implicaţi în acel dosar au fost Adrian Poşulescu, Laurenţiu Capotescu şi Decebal-Simion Gănescu. Capotescu era unul dintre intermediarii vânzărilor de aparatură pentru copierea datelor de pe carduri bancare.
Pentru noul dosar, cel în care este acuzat de trafic de minori, trafic de persoane şi proxenetism, Capotescu riscă să ajungă, din nou, după gratii.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS