17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 100 de elevi de la „Frații Buzești“, calificați la olimpiade

Peste 100 de elevi de la „Frații Buzești“, calificați la olimpiade

„Aici se învață carte“ este mesajul scris la intrarea în Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, susținut în fiecare an școlar de rezultatele elevilor la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale. Și ele nu sunt puține nici anul acesta. După etapele județene, elevii buzeșteni au obținut 309 premii și mențiuni, iar 104 s-au calificat și la etapele naționale. 

Sala de conferințe „Prof. univ. dr. Ion Zamfirescu“ a Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova a fost ieri locul în care performanța elevilor și cadrelor didactice a fost premiată. La eveniment au participat prof. univ. dr. Irinel Popescu, prof. univ. dr. Cezar Spînu, rectorul Universității din Craiova, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj, precum și absolvenți ai acestui colegiu care în prezent sunt medici și profesori universitari. Cu toții au dorit să felicite elevii pentru că noua participare la olimpiade a adus mai multe premii decât anul trecut. Dacă în 2015-2016 s-au obținut 296 de premii și mențiuni la etapele județene, anul acesta au fost 309. A crescut și numărul calificărilor la națională: anul trecut au fost 96 de elevi calificați, iar anul acesta sunt 104. O parte din elevii care au adus premii sunt la prima experiență. „Pe cei care sunt pentru prima dată în această sală în calitate de câștigători ai unor premii la olimpiadele școlare îi felicit și le doresc să vină aici în fiecare an. Pe ceilalți îi felicit că și-au făcut un obicei să fructifice ceea ce au asimilat pe parcursul fiecărui an școlar. Ca în fiecare an, Fundația «Frații Buzești», înainte de plecarea voastră la faza națională a olimpiadelor, s-a gândit să vă recompenseze pe voi și pe profesorii voștri printr-o ceremonie care ne emoționează de fiecare dată“, a spus Carmen Ștefănescu, directorul colegiului. Performanțe au fost obținute la 23 de discipline, cele mai multe premii fiind câștigate la robotică, informatică, biologie, matematică, dar și limbi străine.
„Standardele pe care le impune la clasă Colegiul «Frații Buzești» vă duc la performanțe naționale și internaționale. Cei care terminați aici ajungeți cu premiile pe care le obțineți să reprezentați liceul în puncte ale globului la care generația mea nici nu visa. Colegiul «Frații Buzești» rămâne un liceu de elită“, a spus prof. univ. dr. Irinel Popescu. Elevii care participă la olimpiade au anumite atuuri. „Aptitudine, vocație, capacitate, talent și efort sunt noțiunile care definesc un olimpic. Competițiile școlare au fost și vor rămâne o modalitate de stimulare a gândirii creatoare. Fie că sunteți umaniști sau realiști, olimpici fiind sunteți cu toții cercetători în devenire, adepți ai gândirii creatoare. Mulțumesc cadrelor didactice pentru dăruire și pentru performanțele obținute“, a apus inspectorul școlar general Monica Sună.

Zeci de elevi calificați la mai multe discipline

Elevii buzeșteni au făcut performanțe atât la gimnaziu, cât și la liceu. Mulți dintre ei au reușit să se califice la etapa națională la două sau chiar trei discipline. „Am obținut premiul I la lingvistică și calificare la națională, și premiul II la informatică și calificare la națională. Îmi doresc să fac cât mai bine la etapele la care m-am calificat, vreau să obțin măcar un premiu la națională. Festivitatea oferită de școală mă încurajează și îmi demonstrează că suntem apreciați pentru efortul pe care îl depunem“, a spus Bogdan Ivancu, din clasa a VII-a. Performanțe la mai multe discipline au și liceenii. „Am obținut premiul I și calificare la națională la olimpiada de chimie, premiul II și calificare la națională la Olimpiada de lingvistică «Solomon Marcus» și mențiune și calificare la națională la ştiințele pământului. Din clasa a V-a tot lucrez și mă pregătesc pentru olimpiade. În clasa a VII-a a fost prima mea participare la Concursul Național de Chimie «Raluca Rîpan». Obiectivele mele, de fiecare dată, sunt să depășesc performanțele anterioare, și anul acesta am reușit, pentru că m-am calificat la trei olimpiade, anul trecut am fost doar la una. Speranțele mele sunt ca la olimpiada de chimie să fiu printre cei mai buni. Particip la aceste olimpiade pentru că vreau să fac medicină și să devin un medic foarte bun“, a spus Florian Călina, elev în clasa a X-a.
Olimpiadele sunt pentru unii elevi o modalitate de a acumula noi cunoștințe. „am fost premiat pentru performanțele de la informatică, fizică, lingvistică și robotică. Anul acesta am reușit să ne calificăm și la competiția de robotică din America și îmi doresc să ieșim primii. În ceea ce privește olimpiadele naționale, voi participa la informatică și la lingvistică. Îmi doresc să obțin un rezultat mai bun, dar mai importante sunt pregătirea și informațiile pe care le acumulez în urma competițiilor“, a spus Codruț Lemeni, elev în clasa a XI-a.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS