11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO avocată și soțul său, condamnați pentru camătă

O avocată și soțul său, condamnați pentru camătă

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât marți să condamne la doi ani și două luni de închisoare două persoane din localitatea Strehaia, acuzate că au desfășurat activități de cămătărie. În plus, instanța a dispus confiscarea de la cei doi inculpați a peste 1,2 milioane de lei.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, în martie 2014, polițiștii mehedințeni „s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că inculpaţii Pigulea Marcel Aurelian şi Pigulea Daniela Cristina desfăşoară activităţi de cămătărie, constând în aceea că acordă împrumuturi băneşti către diferite persoane şi, pentru a obţine camăta solicitată, le determină pe acestea să încheie acte notariale în cadrul cărora cei împrumutaţi gajează cu imobile şi autoturisme restituirea banilor“.
Tot în martie 2014, un bărbat a sesizat faptul că a împrumutat de la cei doi inculpați suma de 55.000 de lei, pentru care i-au fost percepute dobânzi lunare cuprinse între 10 – 15% din suma împrumutată. Acesta a mai explicat că, inițial, a lăsat gaj un autoturism, după care a încheiat un contract de vânzare-cumpărare pentru imobilul în care locuia. Persoana vătămată a mai susținut în fața oamenilor legii că, deşi a achitat suma de 90.000 de lei şi cinci autoturisme, inculpații l-au ameninţat cu vânzarea imobilului dacă nu le va mai achita încă 120.000 de lei. În urma acestor sesizări, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Strehaia a fost înregistrat dosarul penal nr. 327/P/2014, iar după ce s-a stabilit că Pigulea Daniela Cristina avea calitatea de avocat, dosarul a fost declinat în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
În urma anchetei, procurorii craioveni au reușit să identifice și alte persoane vătămate care au împrumutat bani cu dobândă de la soții Pigulea. Este vorba de sume cuprinse între 3.000 și 40.000 de lei, pentru care părțile vătămate au pus gaj autoturisme, dar și salbe de galbeni, galbeni și diverse bijuterii.
De exemplu, anchetatorii au stabilit că, în perioada decembrie 2013 – martie 2014, „inculpata Pigulea Daniela Cristina împreună cu soţul său, Pigulea Marcel Aurelian, au împrumutat martorul cu sume cuprinse între 1.000 de lei şi 50.000 de lei, cu o dobândă lunară de 10%, pe care, potrivit susţinerilor acestuia, o plătea lunar, la valoarea sumei împrumutate, până la achitarea integrală a împrumutului, iar, în condiţiile în care mai restituia din suma împrumutată, dobânda i se percepea în continuare la întreaga sumă, până la achitarea integrală a împrumutului“. Împrumutul a fost garantat cu două salbe din aur, una cu 52 de bănuţi şi alta cu aproximativ 100 de bănuţi, de peste 100 de grame fiecare, mai multe lanţuri, brăţări şi inele din aur.

Condamnați la Curtea de Apel Craiova

Mai trebuie spus că, în iulie 2014, polițiștii din Mehedinți au constatat că soții Pigulea au exploatat cinci aparate de tip slot machine „fără să deţină licenţă de organizare a jocurilor de noroc şi autorizaţie de exploatare a jocurilor de noroc, obţinând venituri pentru care nu au fost achitate obligaţiile fiscale“.
Cei doi inculpați au fost trimiși în judecată în decembrie 2015, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat marți, pe 4 aprilie.
Atât Daniela Pigulea, cât și Marcel Pigulea au primit câte doi ani de închisoare pentru cămătărie, dar și câte șase luni de închisoare pentru desfășurarea fără licență a unei activități în domeniul jocurilor de noroc. Pedepsele au fost contopite în câte una de doi ani și două luni de închisoare, iar inculpaților le-au fost confiscate cinci aparate de tip slot machine.
De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la soții Pigulea a peste 1,2 milioane de lei, reprezentând sumele de bani dobândite prin săvârșirea infracțiunilor. Hotărârea Curții de Apel Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS