16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSJU Craiova, în așteptarea unui accelerator nou pentru oncologie

SJU Craiova, în așteptarea unui accelerator nou pentru oncologie

Managerul SJU Craiova, Bogdan Fănuță, vorbind în ședința de joi a Consiliului Județean Dolj despre importanța investițiilor în sănătate (Foto: Bogdan Grosu)
Managerul SJU Craiova, Bogdan Fănuță, vorbind în ședința de joi a Consiliului Județean Dolj despre importanța investițiilor în sănătate (Foto: Bogdan Grosu)

În cadrul ședinței ordinare de joi a Consiliului Județean Dolj, în care s-au votat bugetele de venituri și cheltuieli ale CJ și instituțiilor subordonate, au fost aduse în discuție și investițiile care s-au făcut sau urmează să se facă la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Craiova. Una dintre ele se referă la reparațiile capitale și extinderea clădirii în care se află Clinica de Oncologie și cea de Dermatologie din cadrul SJU, prilej cu care președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a dezvăluit că are promisiunea Ministerului Sănătății privind achiziția unui accelerator linear pentru Spitalul Județean. Aparatul pentru radioterapie, atât de necesar bolnavilor de cancer, ar ajunge la Craiova până la sfârșitul anului, urmând să intre în dotarea Clinicii de Oncologie. „După întâlnirea de miercuri cu reprezentanții Ministerului Sănătății și Băncii Europene de Investiții ni s-a spus că, până la sfârșitul anului, Spitalul Județean va primi un accelerator linear de ultimă generație, care costă 3,5 milioane de euro și care ar ajuta enorm bolnavii de cancer din Oltenia, pentru că nu mai există alt astfel aparat în această regiune. Dacă va veni acest aparat, vom plăti noi pentru un buncăr și restul de anexe necesare acceleratorului“, a spus Prioteasa. La rândul său, managerul SJU Craiova, dr. Bogdan Fănuță, a precizat că actualul accelerator linear datează din 1998 și este cu mult depășit în ceea ce privește iradierea unui bolnav de cancer, cu aparatul cel nou putând să se facă radioterapie țintită. Fănuță a mai menționat că angiograful destinat clinicii de cardiologie intervențională, aparat achiziționat de spital în toamna anului trecut, cu bani de la CJ Dolj, va fi montat începând de săptămâna viitoare.
Pe ordinea de zi a ședinței de ieri s-a mai aflat și proiectul privind aprobarea documentației tehnico-economice (faza SF) pentru obiectivul de investiții „Rețele exterioare de utilități și drumuri de acces la High-Tech Industry Park Craiova“. Acesta a primit votul consilierilor, iar directorul executiv al societății din subordinea CJ, Dan Dașoveanu, a explicat că, după o lungă perioadă în care Parcul a fost mai mult unul de „bălării field“ decât unul pentru investiții „green field“, aici vor demara, în sfârșit, lucrări de anvergură. „Sunt lucrări complexe legate de infrastructura rutieră, de introducerea rețelei de gaze, de aducțiunea de apă potabilă, de o linie de înaltă tensiune de 30 de megawați, toate necesare investițiilor de aici“, a spus Dașoveanu. Directorul SC High-Tech Industry Park a mai menționat că terenul pus la dispoziție investitorilor se apropie de un grad de ocupare de 50%, zece firme poposind deja aici, dintre care două din străinătate. „Am încheiat două contracte de superficie, iar firmele vor demara în curând lucrările de construire a halelor de producție, patru contracte de închiriere și mai sunt patru cumpărări de dosare, care la noi țin locul unui caiet de sarcini. În plus, mai suntem în tratative cu două firme din străinătate, care ar fi interesate de o parcelă de teren în High-Tech Park“, a mai precizat Dașoveanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS