15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJudețul Dolj, pe ruta unei grupări internaționale de contrabandiști cu țigări

Județul Dolj, pe ruta unei grupări internaționale de contrabandiști cu țigări

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au declanșat, ieri, o amplă operațiune de destructurare a unei grupări internaționale de contrabandiști, cu ramificații din Bulgaria până în județul Dolj și Spania. De altfel, ancheta a fost începută după ce, în curtea unui doljean, a fost găsită o cisternă modificată pentru transportul țigărilor de contrabandă. Acțiunea a fost făcută cu sprijinul polițiștilor de combatere a infracționalității transfrontaliere și Gărzii de Coastă, în colaborare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă, Guardia Civil din Spania, poliția bulgară și agențiile britanice HMRC (vama britanică) și NCA (UK National Crime Agency).

Cercetările în acest dosar au fost începute în decembrie 2015, după ce în curtea unui doljean a fost descoperită o cisternă înmatriculată în Bulgaria, modificată și adaptată transportului de țigări de contrabandă prin adăugarea unei platforme de beton de 14 tone pe șasiu. În acest fel, încărcătura de produs lichid de pe documentele falsificate de transport corespundea cu masa totală a autovehiculului, care avea confecționate spații de depozitare construite special pentru a ascunde mărfuri de contrabandă. După câteva luni, oamenii legii au identificat în Dolj o altă cisternă modificată pentru transportul țigărilor de contrabandă. „În luna martie a anului 2016, în urma activităţilor specifice de supraveghere informativ-operativă, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române şi ai Gărzii de Coastă, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, au urmărit și identificat pe raza judeţului Dolj o altă autocisternă cu numere de Bulgaria, modificată prin adăugarea unei platforme de 24 de tone ciment pentru transportul țigărilor de contrabandă. Din datele de anchetă a rezultat că șoferul autocisternei acționa pe ruta Bulgaria – România și transporta țigări de contrabandă pe raza județului Dolj. În urma controlului efectuat, în autocisternă a fost identificată o ușă de acces spre un spațiu special amenajat, în care au fost descoperite aproximativ 160.000 de pachete cu țigări.
Anchetatorii au continuat monitorizarea grupării, în același timp făcând schimb de informații cu autoritățile din Bulgaria și Spania. Cu această ocazie, autoritățile din cele două state au explicat că au identificat și pe teritoriul lor astfel de moduri de operare pentru transportul țigărilor de contrabandă. În iunie, anul trecut, poliţiştii de frontieră au identificat, la Bechet, un tir cu numere de Bulgaria care urma să transporte țigări de contrabandă în Slovacia. Tirul a fost monitorizat și s-a constatat că a ajuns la domiciliul unui doljean. Întreaga cantitate de țigări de contrabandă marca Marble, în valoare de aproximativ 4.149.800 de lei, a fost confiscată.

Percheziții în cinci județe, în București și Spania

Ieri, după mai bine de un an de monitorizare a traficanților, anchetatorii au dispus efectuarea a 38 de percheziţii domiciliare la membrii grupării, la mai multe adrese de pe raza județelor Dolj, Constanța, Bistrița-Năsăud, Arad, Timiș și București. În același timp, autoritățile spaniole au efectuat alte 51 de percheziții, fiind vizați membri ai aceleiași grupări, cetățeni români, bulgari și spanioli.
Polițiștii de fontieră au mai precizat că acest grup infracțional „era format din cetățeni români, ajutați de cetățeni bulgari și de alți cetățeni români rezidenți în Spania. Aceștia procurau țigări de contrabandă de pe teritoriul Bulgariei, le transportau în Spania cu diferite mijloace auto, conduse de cetățeni români ori străini, unde le depozitau și le comercializau pe piața neagră“.
Toți suspecții ridicați ieri din România au fost duși pentru audieri atât la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, cât și la sediul Gărzii de Coastă. În acest dosar se fac cercetări pentru comiterea infracțiunii de contrabandă calificată cu ţigări.
Aldezir Marin

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS