20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnați definitiv pentru fraudarea APIA Dolj

Condamnați definitiv pentru fraudarea APIA Dolj

Procurorii anticorupție au stabilit că SC Silvornamental a cerut și obținut de la APIA Dolj subvenții pentru o suprafață de teren mult mai mare decât cea pe care o deținea
Procurorii anticorupție au stabilit că SC Silvornamental a cerut și obținut de la APIA Dolj subvenții pentru o suprafață de teren mult mai mare decât cea pe care o deținea

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au condamnat definitiv, săptămâna trecută, trei doljeni acuzați că au fraudat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Dolj cu peste 400.000 de lei. Este vorba de administratorul unei societăți comerciale, un consilier superior al APIA Dolj, dar și un inspector din cadrul primăriei comunei doljene Lipovu.

Cei trei inculpați din acest dosar – Cristian Badea, administratorul SC Silvornamental SRL, Ioana Florina Păun, consilier superior în cadrul APIA Dolj, și Cornel Vătău, inspector în cadrul Primăriei Lipovu – Compartimentul Agricol, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în primăvara anului 2015, sub acuzațiile de abuz în serviciu, luare de mită, fals intelectual, folosire de documente false pentru obținerea de fonduri europene și înșelăciune.
În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că, între anii 2010-2013, Cristian Badea, în calitate de administrator al SC Silvornamental SRL, a solicitat APIA Dolj acordarea de sprijin financiar în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață (fonduri europene și de la bugetul național), „folosind cu rea-credință documente false și inexacte cu privire la dreptul său de folosință și de utilizare a suprafețelor pentru care a solicitat și încasat sprijin financiar“. Documentele au fost completate de mai multe persoane, însă numai una ar fi acționat cu vinovăție, au explicat anchetatorii. Este vorba de o adeverință „falsificată cu bună știință de inculpatul Vătau Cornel, în calitate de inspector în cadrul Primăriei comunei Lipovu – Compartimentul Agricol, pentru campania din anul 2010. În cuprinsul acestui document, inculpatul Vătau Cornel a atestat în mod nereal faptul că SC Silvornamental SRL utilizează o suprafață totală de 276,50 ha teren arabil, deși în evidențele primăriei figura cu o suprafață mai mică“, au precizat procurorii DNA.
În ceea ce o privește pe consiliera APIA, anchetatorii au reținut că aceasta ar fi luat mită de la Badea pentru a soluționa favorabil cererile de plată. Astfel, procurorii DNA au explicat că, în perioada 2011-2013, „inculpata Păun Ioana-Florina, în calitate de consilier superior în cadrul APIA – Centrul Județean Dolj, a pretins și primit, în mod repetat, sume de bani și alte foloase materiale, în valoare totală de 14.700 de lei, de la inculpatul Badea Cristian, pentru ca, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, să soluționeze cererile unice de plată formulate de SC Silvornamental SRL, cu consecința obținerii de către aceasta de sume de bani mai mari decât cele care i se cuveneau“.

Condamnați cu suspendare și obligați să înapoieze banii

Pe 26 aprilie 2016, judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au găsit vinovați și i-au condamnat pe cei trei inculpați pentru faptele reținute de procurori. Cristian Badea a primit o pedeapsă de trei ani, șapte luni şi zece zile de închisoare, iar Ioana Florina Păun a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. În schimb, Vătău a primit o pedeapsă de doi ani și patru luni de închisoare, tot cu suspendare. Societatea administrată de Badea a fost amendată cu 120.000 de lei, iar, în plus, instanța a dispus și dizolvarea SC Silvornamental SRL. De asemenea, cei trei inculpați și SC Silvornamental SRL au fost obligați de instanța de judecată să achite APIA suma totală de 400.761,90 lei, din care suma de 313.029 de lei reprezintă bani din bugetul UE achitați de APIA pentru campaniile agricole din anii 2010-2013. Instanța a mai dispus confiscarea sumelor de bani şi contravaloarea foloaselor necuvenite în valoare totală de 14.700 de lei, primite de Ioana Păun de la inculpatul Cristian Badea.
Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat la sfârșitul săptămânii trecute.
Judecătorii de la Curtea de Apel au dispus reducerea pedepsei aplicată inculpatului Cristian Badea la doi ani și zece luni de închisoare și au dispus suspendarea executării pedepsei. Ceilalți doi inculpați au rămas cu aceleași pedepse, iar amenda aplicată SC Silvornamental SRL a fost redusă la 100.000 de lei. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS