22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCâini fără stăpân, capturaţi cu unelte ilegale?

Câini fără stăpân, capturaţi cu unelte ilegale?

O cititoare a Gazetei de Sud ne-a transmis o serie de fotografii şi o filmare în care susţine că sunt surprinse momente când hingherii de la Ecarisaj au folosit metode nepotrivite pentru a captura câinii. Angajaţii de la Ecarisaj, din cadrul SC Salubritate Craiova SRL, au avut o acţiune de ridicare a câinilor fără stăpân din Filiaşi, pe 21 martie. Martoră la capturarea unui câine, cititoarea Gazetei de Sud spune că animalul a fost prins cu ajutorul unor unelte neconforme. „După cum se poate vedea foarte clar în fotografii şi filmare, angajaţii acestui serviciu folosesc pentru capturarea câinilor obiecte neconforme, respectiv prăjini din lemn cu sârmă ataşată, deşi serviciul are în dotare şi unelte conforme (crose), încălcând legislaţia în vigoare. Aceste unelte improvizate pun viaţa câinelui în pericol (spânzurare, rănire profundă a traheei etc.). În plus, imaginile oferite trecătorilor prin aceste practici barbare sunt terifiante. Am făcut sesizare către Poliţia Română şi ANSVSA“, a declarat revoltată Dana Maria Sanda.

Salubritate: În fotografii se văd beţele de lemn, însă acestea nu surprind momentul unei intervenții

În fotografiile trimise de cititoarea GdS apar doi hingheri care ţin în mână câte o prăjină din lemn, cu sârmă, însă reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL sar în apărarea angajaţilor şi spun că imaginile nu arată că acele unelte ar fi fost folosite. „Vă comunicăm că din imaginile video reiese că animalele fără stăpân au fost capturate cu crose de contenție, conform procedurii existente la nivelul Serviciului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân, din cadrul societății noastre. Precizăm faptul că fotografiile transmise prezintă angajați ai serviciului sus-amintit purtând bețe de lemn în mâini, însă imaginile nu surprind momentul unei intervenții, având în vedere că în acestea nu se observă prezența unor câini fără stăpân. În vederea clarificării acestei situații, conducerea SC Salubritate Craiova SRL a dispus cercetarea disciplinară a angajaților care apar în imagini. În cazul în care se constată că angajații respectivi au folosit sau sunt în posesia unor instrumente de capturare improvizate, neomologate, împotriva acestora se vor lua măsurile disciplinare prevăzute în regulamentele interne“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.
Aşadar, reprezentanţii Salubrităţii recunosc că în fotografii apar hingheri cu beţe de lemn în mână, însă ţin să sublinieze faptul că nu se vede că acele unelte sunt folosite asupra câinilor. Atunci, apare firesc întrebarea: ce ar putea face angajaţii de la Ecarisaj cu beţe de lemn în mână, în timpul serviciului, dacă nu le folosesc asupra câinilor?

Ce spune legea

Potrivit articolului 12, alin. 1 al Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, „personalul calificat poate captura câinii cu crose speciale sau cu plase. Pentru capturarea câinilor se vor folosi crosele speciale formate din tije din aluminiu, având la capăt o buclă care poate să gliseze sau care se poate strânge în jurul gâtului câinelui, pentru a permite persoanei calificate să ţină câinele la distanţă şi să îl poată manipula. Bucla trebuie fixată la lărgimea dorită, pentru a se evita strangularea câinelui, mecanismul de declanşare rapidă fiind utilizat pentru eliberarea câinelui în caz de urgenţă sau atunci când este pus într-o cuşcă. De asemenea, câinii mai pot fi capturaţi cu ajutorul cuştilor-capcană, în care se introduce mâncare şi care sunt dotate cu uşi mobile care cad după intrarea câinelui în cuşcă, aflate pe sol şi apoi încărcate în autovehicul“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS