12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljManagerii de școli, limitați la orele plătite suplimentar

Managerii de școli, limitați la orele plătite suplimentar

Managerii unităților școlare pot avea doar cinci ore plătite în regim de plata cu ora
Managerii unităților școlare pot avea doar cinci ore plătite în regim de plata cu ora

Pe lângă activitatea de management, directorii de școli și licee trebuie să își facă obligația de normă la clasă care variază între patru și nouă ore pe săptămână. Managerii pot lua bani pentru activitatea la clasă dacă, pe lângă obligația de normă, se încarcă și cu alte ore de predare. Inspectoratul Școlar Județean Dolj le-a transmis însă că numărul maxim este de cinci ore, având în vedere că în unele situații și-au încărcat norma didactică cu mai mult decât prevedea metodologia mișcării personalului didactic. Cum se împacă însă activitatea de profesor derulată în paralel cu cea de manager a fost întrebarea adresată managerilor de școli. Deși spun că au multe activități administrative de făcut, managerii au explicații diferite când vine vorba de încadrarea la plata cu ora.
„Obligația de normă este de patru – șase ore. Am încadrarea cu opt ore și mă aflu în situația asta pentru că am două clase, una de a VIII-a și alta de a XI-a, pentru că la matematică au mai multe ore pe săptămână. Dacă nu luam ore suplimentare, trebuia ca la o clasă să fim doi profesori de matematică, ceea ce face dificilă învățarea. Ce pot să vă spun este că anul trecut și anul acesta pe primul semestru nu am fost plătit pentru orele ce au depășit obligația de normă, abia acum am început să iau banii. Părerea mea este că activitatea unui manager nu trebuie încărcată cu ore pentru că este solicitantă, pe lângă încadrare presupune și relația externă cu instituții precum Inspectoratul Școlar sau primăria. Trebuie să mă împart între funcția de director și cea de profesor și asta presupune să rămân fără timp liber. Fac pregătire cu elevii inclusiv după-amiaza, dar și sâmbăta și duminica, pentru a avea rezultate la concursuri. Dar nu mă plâng pentru că am și rezultate bune, inclusiv acum la simulare am note peste 9“, a precizat Gabriel Tica, directorul Liceului „Mihai Viteazul“ din Băilești.
Alt manager spune că încadrarea cu ore de predare până la o jumătate de normă nu încurcă activitatea de conducere. „Eu am obligația de normă între patru și șase ore. Dar predau opt ore, deci am și încadrare la plata cu ora. Pentru un director cred că este problematic dacă depășește jumătate de normă pentru că nu mai are timp de activitatea specifică de manager, care implică minimum opt ore, pentru că trebuie să semneze diverse adrese, are ședințe. În perioada aceasta, de exemplu, se fac încadrări, și mă ocup și de organizarea diverselor evaluări ale elevilor sau profesorilor. Vin și foarte mulți părinți cu diverse situații și la toate acestea se adaugă și activitatea administrativă, achiziționăm diverse materiale pentru reparații și modernizare“, a spus Marian Vlad, directorul Școlii Gimnaziale „Elena Farago“ din Craiova. Și directorii de liceu spun că pot face activitate la clasă. „Ca director, obligația de normă este de patru – șase ore, iar la directorii adjuncți este de șase – opt ore. Noi am mers pe minimum la încadrare pentru a lăsa ore și colegilor noștri. Nu avem ore la plata cu ora, dar conform metodologiei de mișcare a personalului didactic se pot lua până la cinci ore. Un director de unitate școlară cred că poate să aibă până la o jumătate de normă la catedră, dar orele de predare trebuie să le aibă puse de dimineața și după prânz, pentru a avea timp și de activitatea de management, care este intensă în intervalul 8.00 – 16.00, când trebuie să răspundem la diversele solicitări ale inspectoratului sau să facem diverse situații în școală“, a precizat Ionuț Bistriceanu, directorul Liceului „Energetic“ din Craiova.
În cazul directorilor adjuncți care sunt profesori pentru învățământ primar, aceștia își fac obligația de normă, în sensul că predau în mod normal la clasă chiar și 15 ore pe săptămână, dar orele de predare nu le intră la plata cu ora, ci în obligația de normă. La grădinițe, în schimb, directorii nu au activitate de predare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS