6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostă funcționară la poștă, condamnată cu suspendare

Fostă funcționară la poștă, condamnată cu suspendare

Anchetatorii au stabilit că mai mulți bătrâni din Catane au rămas fără bani după ce i-au  depus la poșta din comună
Anchetatorii au stabilit că mai mulți bătrâni din Catane au rămas fără bani după ce i-au
depus la poșta din comună

Judecătorii Curții de Apel Craiova au hotărât, ieri, să condamne definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare o fostă funcționară de la poșta din comuna doljeană Catane, acuzată că a băgat în buzunar economiile a 23 de persoane din comună, cei mai mulți fiind pensionari. Inculpata a fost obligată să achite Poștei Române despăgubiri în valoare totală de 94.589 de lei.

Polițiștii doljeni au aflat, în 2012, că mai multe persoane din comuna Catane ar fi fost înșelate de Maria Goiceanu, de 63 de ani, angajată la Ghișeul Poștal Catane. Oamenii legii au precizat că dosarul penal întocmit pentru comiterea infracțiunilor de delapidare, fals intelectual și uz de fals (toate în formă continuată) a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Băilești, iar după primele cercetări au fost identificate nouă persoane păgubite. Ulterior, numărul acestora a ajuns la 23, cei mai mulți fiind pensionari. În urma anchetei s-a stabilit că păgubiții au depus diverse sume de bani la poșta din Catane în baza unor carnete de economii deschise la Bancpost, însă, în final, au rămas fără bani. Și asta pentru că Maria Goiceanu ori încasa banii și nu îi mai depunea la Bancpost, ori, cu ajutorul datelor pensionarilor, îi retrăgea din conturile acestora, prejudiciul total fiind calculat la aproximativ 100.000 de lei.
Procurorii din Băilești au reținut că, „în perioada 1 ianuarie 2009 – 23 mai 2012, sus-numita, în calitate de oficiant rural în cadrul Oficiului Județean de Poștă Dolj – Ghișeul Poștal Catane, nu a înregistrat în jurnalele de operațiuni situația operațiunilor efectuate în carnetele de economii Bancpost ale mai multor deponenți din comuna Catane, însușindu-și sumele de bani depuse. Potrivit raportului de expertiză contabilă judiciară întocmit în cauză, prejudiciul produs de inculpată este în sumă de 103.822,73 lei“.

Condamnată cu suspendare și la Băilești, și la Craiova

Dosarul deschis pe numele femeii, care a fost concediată de Oficiul Judeţean de Poştă Dolj după efectuarea expertizei contabile, a fost înregistrat pe 5 ianuarie 2016 pe rolul Judecătoriei Băilești, instanță care s-a pronunțat în iunie, anul trecut. Maria Goiceanu și-a recunoscut faptele pentru a beneficia de o reducere a pedepsei și a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiunile comise.
În plus, instanța a hotărât ca inculpata să achite suma de 94.589 de lei către Compania Națională Poșta Română SA și a lăsat nesoluționate acțiunile formulate de patru pensionari păgubiți de Goiceanu. Celelalte acțiuni civile formulate de păgubiți au fost respinse. În final, judecătorii din Băilești au dispus anularea tuturor fișelor de restituire întocmite de inculpată în numele pensionarilor din Catane.
Hotărârea Judecătoriei Băilești a fost atacată cu apel de inculpată și părțile civile din dosar, iar ieri, Curtea de Apel Craiova a dat o hotărâre definitivă în acest dosar. Judecătorii craioveni au respins toate apelurile formulate, așa că Maria Goiceanu a rămas cu pedeapsa stabilită în iunie 2016 de Judecătoria Băilești și trebuie să achite Poștei Române cei aproape 95.000 de lei. Mai trebuie spus că, pe parcursul procesului, cinci părți civile din acest dosar au decedat. În decembrie, anul trecut, Curtea de Apel Craiova a dispus introducerea în cauză a moştenitorilor părților civile decedate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS