7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocurile de joacă din Craiova, degradate şi cu mesaje obscene

Locurile de joacă din Craiova, degradate şi cu mesaje obscene

Copiii folosesc un tobogan spart (Foto: Lucian Anghel)
Copiii folosesc un tobogan spart (Foto: Lucian Anghel)

Locurile de joacă de pe spaţiul public din Craiova pot deveni cu uşurinţă capcane pentru copii. Multe dintre acestea au început să se degradeze, iar copiii se pot răni oricând. Fără alternative şi ca să nu îi ţină închişi în casă, părinţii merg cu micuţii în astfel de locuri de joacă special amenajate, însă nu se dezlipesc nici o clipă de ei.
Locurile de joacă amenajate de primărie în mai multe cartiere craiovene devin din ce în ce mai nesigure pentru copii. Multe dintre acestea încep să aibă defecte majore, însă primăria nu face nimic, de o lungă perioadă de timp, pentru a le remedia. Tobogane rupte, piese lipsă şi mesaje obscene în văzul copiilor. Aceasta este descrierea multora dintre locurile de joacă din Craiova. Părinţii ştiu că aceste spaţii nu sunt sigure în totalitate, însă nu au alternative pentru a-şi duce copiii să se joace şi să socializeze. „Nu prea mi se par sigure aceste locuri de joacă, în special leagănele. S-a întâmplat, de exemplu, la locul de joacă de la Gară, să cadă copii cu aceste leagăne. Cred că nu au fost bine gândite de la început. Se deteriorează multe dintre ele, însă niciodată nu am văzut pe nimeni să vină să le repare“, a spus Mariana Târcă, o mamă aflată cu copilul la locul de joacă de pe strada Mihail Cerchez, din cartierul Brazda lui Novac. Din acest spaţiu destinat micuţilor nu lipsesc mesajele obscene, pe care cei care ar trebui să administreze spaţiul nu le-au văzut şi nu le-au curăţat.

Locul de joacă de pe strada 1 Decembrie 1918, în stare avansată de degradare

În acelaşi cartier, însă, în locul de joacă de pe strada 1 Decembrie 1918, ambele tobogane au probleme. Unul este spart, iar cel de-al doilea are scările incomplete şi foarte greu accesibile pentru copii. De asemenea, sforile pentru căţărare de la un aparat sunt rupte, iar din gardul care împrejmuieşte locul de joacă lipsesc nenumărate scânduri. „E foarte periculos pentru copii să urce pe asemenea scări pentru a se putea da pe tobogan. Fiica mea a şi căzut când era puţin mai mică. Părculeţul acesta a mai fost întreţinut. Aici nu s-au mai făcut reparaţii de mult timp. Cred că este sigur doar 50%. Oricum, ar trebui să fie puse mai multe obiecte de joacă pentru că se strâng foarte mulţi copii şi nici nu prea au cu ce să se joace“, a spus Manuela Diaconu, altă mamă. Spaţiile de joacă de pe domeniul public se află în administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova, însă părinţii care merg zilnic cu copiii la joacă spun că implicarea autorităţilor lipseşte. „Leagănele au fost rupte complet şi au stat ceva timp aşa, fără ca nimeni să le repare. A venit un bunic care le-a legat foarte bine cu sârmă ca să poată fi folosite de copii. Unul dintre cele două tobogane este spart de mai mult de un an şi nu a fost reparat. Nu am văzut pe nimeni să vină să repare defecţiunile“, a explicat Alina Scarlat, aflată la locul de joacă de pe strada 1 Decembrie 1918.

Spaţiul de joacă de pe bulevardul Decebal, cu toboganele făcute praf

Nici locul de joacă de pe bulevardul Decebal, în zona Trenul pierdut, nu face excepţie. „Sunt de mult timp sparte aceste două tobogane şi nu le-a reparat nimeni. Sunt de vină şi cei care le sparg, dar şi cei care nu vin să le refacă. În curând rămân copiii care vin să se joace aici fără nimic“, a spus tatăl unui băiat.
Cele două locuri de joacă din parcul de la Orizont arată destul de bine, însă şi de aici încep să dispară obiecte. În locul unui căluţ al caruselului a rămas o gaură. Nimeni nu s-a deranjat, nici în acest caz, să monteze alt căluţ sau să acopere gaura respectivă pentru ca micuţii să nu se rănească.

Primăria nu a cerut nici un aviz de la DSP

Locurile de joacă par uitate de autorităţi. Direcţia de Sănătate Publică spune că primăria nu i-a solicitat aviz în momentul în care spaţiile de joacă au fost amplasate, iar despre autorizaţie sanitară nici nu poate fi vorba pentru că legea nu impune acest lucru. „Noi nu am fost solicitaţi să dăm nici un aviz şi nici o autorizaţie pentru locurile de joacă deoarece aparţin primăriei. Noi autorizăm, de fapt, activităţile dintr-un anumit spaţiu, iar Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1.030/ 2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei nu prevede autorizarea sanitară a locurilor de joacă. Noi nu avem competenţa să controlăm în nici un fel locurile de joacă“, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. Gazeta de Sud a solicitat un punct de vedere legat de modul în care se administrează locurile de joacă din spaţiul public atât primăriei, cât şi Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova, însă până la închiderea ediţiei nici o instituţie nu a răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS