Deșeurile colectate selectiv, transformate în hârtie igienică

Angajații Salubrității sortează deșeurile colectate de craioveni (Foto: Claudiu Tudor)


Deșeurile colectate selectiv de către craioveni ajung la producători de ambalaje de carton și hârtie igenică cum ar fi Vancart din Adjud, la reciclatori de PET-uri precum GreenTech din Buzău și Total Waste din București, dar și la producători de plăci și profile de plastic, cum este Romcarbon tot din Buzău.

Colectarea selectivă în Craiova a început timid, în anul 2011, în urma unui parteneriat încheiat între operatorul local, SC Salubritate Craiova SRL, și Eco-Rom Ambalaje SA. „Craiovenii pot să colecteze în cele 223 de containere de colectare selectivă amplasate în 87 de locuri aflate pe domeniul public, în cartierele de blocuri ale municipiului. Acestea au fost puse la dispoziție în mod gratuit de societatea Eco-Rom Ambalaje SA, în cadrul unui parteneriat încheiat în 2011 între Primăria Craiova, Eco-Rom Ambalaje SA și SC Salubritate Craiova SRL, parteneriat extins în luna august 2012. Ca în toate municipiile din România care au aderat la sistemul de colectare selectivă, containerele au fost amplasate în locuri accesibile, la distanță de recipientele în care sunt precolectate deșeurile menajere și nemenajere, astfel încât locuitorii orașului să nu fie tentați să arunce gunoiul în recipientele destinate colectării selective“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

În 2016, sistemul de colectare selectivă s-a extins și la populația de la case, aceasta primind saci destinați colectării selective. Deșeurile colectate selectiv de la gospodăriile individuale din municipiu incluse în proiectul-pilot de colectare selectivă a deșeurilor, de la containerele stradale de colectare selectivă și de la societățile comerciale și instituțiile publice din Craiova sunt transportate separat la punctul de lucru al SC Salubritate Craiova SRL din strada Aleea 1 Șimnic. „În cazul deșeurilor de plastic, se face o sortare suplimentară în timp ce, în cazul deșeurilor de hârtie și carton, sortarea nu este necesară. Deșeurile reciclabile sunt cântărite și ridicate apoi de către societatea autorizată cu care SC Salubritate Craiova SRL are contract în acest sens pe toate cele trei subfracții (plastic-metal, hârtie-carton și sticlă), respectiv SC Romfer Trans SRL, care le predă ulterior către reciclator/valorificator“, a precizat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

Reprezentanții SC Romfer Trans SRL au precizat că toate deșeurile colectate selectiv ajung la firme care le reciclează. „Avem contracte cu Vancart din Adjud și EcoPaper SA pentru hârtie și carton, pentru PET-uri avem contract cu Total Waste din București, dar și cu GreenTech din Buzău. Vindem folia către Romcarbon. Ei sunt reciclatori și valorificatori de talie mare în România“, a spus Ecaterina Măndică, reprezentant SC Romfer Trans SRL din Craiova.

Animale moarte și pampers în containerele destinate colectării selective


Din datele furnizate de SC Salubritate Craiova SRL reiese că populația Craiovei se deprinde foarte greu cu colectarea selectivă. Cantitățile colectate sunt în scădere de la un an la altul, deoarece craiovenii aruncă la grămadă, în recipientele destinate colectării selective, atât gunoi menajer, cât și deșeuri reciclabile. Drept urmare, în anul 2014, cantitatea de deșeuri reciclabile colectate și livrate de către operatorul local spre valorificare era de 243.102 kg. În 2015 a scăzut la 198.677 kg, iar în 2016 cantitatea este și mai mică, doar 101.692 kg.

„Scăderea cantităților livrate în 2016 a fost cauzată de faptul că ponderea deșeurilor fracție umedă/reziduale în containerele de colectare selectivă puse la dispoziție de Eco Rom Ambalaje SA a ajuns să fie de peste 70%, având în vedere că acestea compromit, în multe cazuri, celelalte deșeuri destinate reciclării. Lucrătorii noștri găsesc în recipientele de colectare selectivă, între altele, sticle din plastic contaminate cu ulei, scutece de unică folosință murdare, resturi de mâncare, chiar și animale moarte. În plus, colectorii neautorizați de deșeuri reciclabile sustrag frecvent sacii colorați amplasați de craioveni în fața gospodăriilor individuale pe străzile incluse în proiectul-pilot de colectare selectivă la case, precum și deșeuri colectate selectiv în igloo-uri“, a explicat Cristina Ghenea.

Salubritatea a încasat anul trecut 88.249 de lei din vânzarea deșeurilor selective

Banii proveniți din vânzarea deșeurilor reciclabile intră în bugetul Salubrității și sunt folosiți tot în domeniul colectării deșeurilor selective. De exemplu, veniturile provenite din valorificarea deșeurilor reciclabile în 2016 au fost de 35.199 de lei, în timp ce veniturile provenite din colectarea deșeurilor colectate selectiv de la abonați-persoane juridice au fost, în același an, de 53.049 de lei, rezultând un venit total de 88.248 de lei. „Sumele se constituie ca venit al SC Salubritate Craiova SRL și sunt folosite la achiziționarea unor utilaje noi. La finalul anului 2016, SC Salubritate Craiova SRL a cumpărat o autocompactoare cu o capacitate de 7 mc, care este folosită doar pentru colectarea deșeurilor reciclabile de la agenți economici și instituții publice“, a precizat Cristina Ghenea.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 22 martie 2017

Actualitate

» Contorizare individuală prin apometre cu citire la distanță
» MAE: Două persoane de cetățenie română – rănite în atacurile de la Londra
» ANA: Consumul experimental de droguri în rândul elevilor de 16 ani, sub media europeană
» Parlamentul scoțian suspendă dezbaterile cu privire la referendumumul de independență, după atacul de la Londra
» Numărul insolvențelor, al suspendărilor și al dizolvărilor de firme, în scădere,
» Mai multe persoane au fost rănite după deraierea unui tren în Elveţia
» UPDATE – Londra: Un bărbat a intrat cu maşina în mulţimea de pe Podul Westminster şi apoi în gardul Parlamentului. Doi morţi şi mai mulţi răniţi în urma atacului
» Iohannis: Nu mă grăbesc să fac o nominalizare la SIE
» Ucraina interzice intrarea reprezentantei Rusiei la Eurovision
» Bodog: Guvernul a abrogat HG privind calculul prețurilor la medicamente
» CFR SA are prevăzute în buget cheltuieli de natură salarială de 995,503 milioane de lei, în creștere cu 22,91%
» România va candida pentru a găzdui sediul Agenţiei Europene a Medicamentului, aflat în prezent în Londra, după Brexit
» Site-ul web al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale are probleme de afişare
» CFR SA anunţă că activitatea feroviară a fost reluată în regionalele Bucureşti, Craiova, CF Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa
» Preşedintele ANP: Vrem să grăbim operaţiile, transplant pulmonar se va face aproape sigur la Sfânta Maria
» Pronunțarea privind eliberarea condiționată a lui Mircea Băsescu, amânată până pe 29 martie

Local

» Povestea pompierului care a ajuns la „Românii au talent“
» Ex-şeful poliţiei, „fabricat“ prefect peste noapte
» Poet dat în judecată de o primărie pentru postările pe facebook
» Şomajul este la cote alarmante în Mehedinţi

Dolj

» Doi angajați ai Centrului de Transfuzie, după gratii pentru luare de mită
» Fostă funcționară la poștă, condamnată cu suspendare
» Greva CFR Infrastructură a dat peste cap programul călătorilor
» Ce investiții dezvoltă doljenii care accesează fonduri pe PNDR
» Managerii de școli, limitați la orele plătite suplimentar
» Chef Nico Lontras: Mi-aș dori să aud mai des de șalăul de Dunăre, în locul celui de Nil
» Cine-a lăsat stâlpu-n drum?
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Expoziţie de fotografie etnografica
» Ziua Internaţională a Poeziei
» Haos provocat de Greva la CFR
» Craiova: Patru străzi rămân temporar fără gaze în data de 23 martie
» Craiova: “Monstrul nisipurilor”, proiectul câştigător al concursului organizat de Teatrul Naţional “Marin Sorescu”

Gorj

» Peste 700 de elevi şi profesori, la Olimpiada naţională de fizică de la Târgu Jiu
» Percheziţii în Gorj într-un dosar de contrabandă cu ţigări
» Gorj: Bărbatul care s-a aruncat în Jiu a fost găsit de pompieri
» Fostul şef al AJOFM Gorj vrea să scape de controlul judiciar
» Gorj: Un elev riscă să îşi piardă un picior şi are nevoie de ajutorul semenilor
» Americanii au vizitat Termocentrala Rovinari
» “Ziua Porţilor Deschise”, la IPJ Gorj

Vâlcea

» Vâlcea: Prinşi la furat de cărbune
» Vâlcea: Doi bărbaţi au fost reţinuţi pentru înşelăciune
» Vâlcea: Un bărbat din Berislăveşti şi-a dat foc de supărare. Poliţistului care a sărit să-l salveze i-a luat foc părul

Sport

» Victor Naicu: Trebuie să intrăm în normal cât mai repede
» Valentina Ardean Elisei, nerăbdătoare să joace din nou
» Voleibaliştii craioveni, la a doua înfrângere în play-off

Educatie

» Profesorii restructurați se salvează cu activitatea extrașcolară
» Povești de succes din „Școala olimpicilor“

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top