16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDeșeurile colectate selectiv, transformate în hârtie igienică

Deșeurile colectate selectiv, transformate în hârtie igienică

Angajații Salubrității sortează deșeurile colectate de craioveni (Foto: Claudiu Tudor)
Angajații Salubrității sortează deșeurile colectate de craioveni (Foto: Claudiu Tudor)

Deșeurile colectate selectiv de către craioveni ajung la producători de ambalaje de carton și hârtie igenică cum ar fi Vancart din Adjud, la reciclatori de PET-uri precum GreenTech din Buzău și Total Waste din București, dar și la producători de plăci și profile de plastic, cum este Romcarbon tot din Buzău.

Colectarea selectivă în Craiova a început timid, în anul 2011, în urma unui parteneriat încheiat între operatorul local, SC Salubritate Craiova SRL, și Eco-Rom Ambalaje SA. „Craiovenii pot să colecteze în cele 223 de containere de colectare selectivă amplasate în 87 de locuri aflate pe domeniul public, în cartierele de blocuri ale municipiului. Acestea au fost puse la dispoziție în mod gratuit de societatea Eco-Rom Ambalaje SA, în cadrul unui parteneriat încheiat în 2011 între Primăria Craiova, Eco-Rom Ambalaje SA și SC Salubritate Craiova SRL, parteneriat extins în luna august 2012. Ca în toate municipiile din România care au aderat la sistemul de colectare selectivă, containerele au fost amplasate în locuri accesibile, la distanță de recipientele în care sunt precolectate deșeurile menajere și nemenajere, astfel încât locuitorii orașului să nu fie tentați să arunce gunoiul în recipientele destinate colectării selective“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.
În 2016, sistemul de colectare selectivă s-a extins și la populația de la case, aceasta primind saci destinați colectării selective. Deșeurile colectate selectiv de la gospodăriile individuale din municipiu incluse în proiectul-pilot de colectare selectivă a deșeurilor, de la containerele stradale de colectare selectivă și de la societățile comerciale și instituțiile publice din Craiova sunt transportate separat la punctul de lucru al SC Salubritate Craiova SRL din strada Aleea 1 Șimnic. „În cazul deșeurilor de plastic, se face o sortare suplimentară în timp ce, în cazul deșeurilor de hârtie și carton, sortarea nu este necesară. Deșeurile reciclabile sunt cântărite și ridicate apoi de către societatea autorizată cu care SC Salubritate Craiova SRL are contract în acest sens pe toate cele trei subfracții (plastic-metal, hârtie-carton și sticlă), respectiv SC Romfer Trans SRL, care le predă ulterior către reciclator/valorificator“, a precizat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.
Reprezentanții SC Romfer Trans SRL au precizat că toate deșeurile colectate selectiv ajung la firme care le reciclează. „Avem contracte cu Vancart din Adjud și EcoPaper SA pentru hârtie și carton, pentru PET-uri avem contract cu Total Waste din București, dar și cu GreenTech din Buzău. Vindem folia către Romcarbon. Ei sunt reciclatori și valorificatori de talie mare în România“, a spus Ecaterina Măndică, reprezentant SC Romfer Trans SRL din Craiova.

Animale moarte și pampers în containerele destinate colectării selective

Din datele furnizate de SC Salubritate Craiova SRL reiese că populația Craiovei se deprinde foarte greu cu colectarea selectivă. Cantitățile colectate sunt în scădere de la un an la altul, deoarece craiovenii aruncă la grămadă, în recipientele destinate colectării selective, atât gunoi menajer, cât și deșeuri reciclabile. Drept urmare, în anul 2014, cantitatea de deșeuri reciclabile colectate și livrate de către operatorul local spre valorificare era de 243.102 kg. În 2015 a scăzut la 198.677 kg, iar în 2016 cantitatea este și mai mică, doar 101.692 kg.
„Scăderea cantităților livrate în 2016 a fost cauzată de faptul că ponderea deșeurilor fracție umedă/reziduale în containerele de colectare selectivă puse la dispoziție de Eco Rom Ambalaje SA a ajuns să fie de peste 70%, având în vedere că acestea compromit, în multe cazuri, celelalte deșeuri destinate reciclării. Lucrătorii noștri găsesc în recipientele de colectare selectivă, între altele, sticle din plastic contaminate cu ulei, scutece de unică folosință murdare, resturi de mâncare, chiar și animale moarte. În plus, colectorii neautorizați de deșeuri reciclabile sustrag frecvent sacii colorați amplasați de craioveni în fața gospodăriilor individuale pe străzile incluse în proiectul-pilot de colectare selectivă la case, precum și deșeuri colectate selectiv în igloo-uri“, a explicat Cristina Ghenea.

Salubritatea a încasat anul trecut 88.249 de lei din vânzarea deșeurilor selective

Banii proveniți din vânzarea deșeurilor reciclabile intră în bugetul Salubrității și sunt folosiți tot în domeniul colectării deșeurilor selective. De exemplu, veniturile provenite din valorificarea deșeurilor reciclabile în 2016 au fost de 35.199 de lei, în timp ce veniturile provenite din colectarea deșeurilor colectate selectiv de la abonați-persoane juridice au fost, în același an, de 53.049 de lei, rezultând un venit total de 88.248 de lei. „Sumele se constituie ca venit al SC Salubritate Craiova SRL și sunt folosite la achiziționarea unor utilaje noi. La finalul anului 2016, SC Salubritate Craiova SRL a cumpărat o autocompactoare cu o capacitate de 7 mc, care este folosită doar pentru colectarea deșeurilor reciclabile de la agenți economici și instituții publice“, a precizat Cristina Ghenea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS