9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalApa de la robinetele din Balş, bună doar pentru spălat

Apa de la robinetele din Balş, bună doar pentru spălat

Direcția de Sănătate Publică a dat publicității rezultatele analizelor probelor de apă prelevate la sfârșitul lunii februarie din mai multe puncte ale rețelei de apă din Balş, concluzia fiind aceeași de ani buni: amoniul, nitriții și clorul rezidual liber sunt în afara parametrilor. Compania de apă din localitate a informat populația că nu poate folosi apa pentru băut.

Populația, spitalele și școlile din orașul Balș, județul Olt, au primit la începutul săptămânii din partea Companiei de Apă „Oltețul“ informări privind calitatea apei de la robinete, în urma precizărilor primite de la Direcția de Sănătate Publică Olt. Concluzia ar fi că depășirile la parametrii pentru amoniu, nitriți și clor rezidual impun restricții în consumul apei.
Problema nu este nouă, fiind adusă constant în discuție, numai că, fără investiții, atrage atenția directorul executiv al DSP, Talia Cincă, nu se va rezolva.
DSP a prelevat probe de apă, spre sfârșitul lunii februarie, din patru puncte de control, astfel: o probă apă brută – front de captare Pietriș, o probă ieşire rezervor 1, o probă ieșire rezervor 2, o probă consumator – reţea distribuţie apă – oraş Balş.
Analizele de laborator indică:
– depășiri la amoniu între 1,36 ori (în rețeaua de distribuție), până la 16 ori (la frontul de captare Pietriș);
– depășiri la nitriți de 20,44 ori față de valoarea de referință la apa din rețeaua de distribuție;
– clor rezidual liber sub valoarea de referință.

„Nu va veni nimeni să le rezolve problema“

În urma constatărilor, DSP a impus reprezentanților societății mai multe măsuri, unele cu termen imediat. Acestea vizează: a) informarea consumatorilor, în special a grupelor de populaţie vulnerabile, asupra riscului pentru sănătate pe care îl are consumul de apă contaminată cu nitriţi; ca măsură de prevenţie, cu sprijinul medicinei primare – medicii de familie – se vor informa gravidele despre pericolul pe care îl reprezintă alimentaţia artificială a sugarului, în special al nou-născutului, cu formule de lapte ce folosesc la preparare apa contaminată cu nitriţi; b) corectarea şi monitorizarea dozelor de substanţă clorigenă utilizate în procedura de clorinare a apei – astfel încât parametrul indicator „clor rezidual liber“ să se încadreze în intervalul valoric de siguranţă al CMA prevăzut de legislaţia sanitară în vigoare; c) verificarea eficienţei procedurii de dezinfecţie efectuate printr-o nouă recoltare şi analiză a apei din punctele cu risc ale sistemului de alimentare cu apă, imediat după efectuarea operaţiilor de dezinfecţie; d) efectuarea operaţiilor de spălare şi curăţare rezervoare de înmagazinare apă şi reţea de distribuţie apă; e) identificare soluţii (în zona de captare și/sau procedee de neutralizare a amoniului aplicate în stația de tratare apă alături de procesul de dezinfecție a apei), în vederea remedierii neconformităţilor chimice reprezentate de depăşirea de CMA (concentraţia maximă admisă) a parametrului indicator amoniu și a parametrului chimic „nitrit“ – în rețeaua de distribuție apă a orașului Balș, depistate în baza analizelor de laborator efectuate, soluţii ce vor fi comunicate DSP Olt spre analiză şi validare.
„Problema nu este de acum, doar că, fără investiții, nu se va rezolva, nu va veni nimeni să le rezolve problema calității apei, trebuie să înțeleagă. Puțurile sunt forate în rocă de amoniu, soluțiile au fost indicate, dar e vorba de bani“, a declarat directorul Talia Cincă, precizând că, din fericire, nu s-au consemnat cazuri de „boală albastră“ în zonă, sugarii mici (de până la un an) fiind cei mai sensibili în cazul consumului de apă cu o concentrație peste limită de nitriți și nitrați.

„Nu puteam să ascund astfel de lucruri, e o chestie de normalitate“

Directorul companiei bălșene, Ionuț Fumureanu, a declarat, la rândul său, că informarea populației, pe care a făcut în rândul celor 6.000-7.000 de beneficiari de contracte, așa cum i-a cerut DSP, este un act de normalitate. „Ceea ce se întâmplă nu este nimic nou. Apa este aceeași, doar nu-și închipuie cineva că acum furnizăm altă apă! Eu am pus în aplicare ce mi s-a indicat, e o chestie de normalitate, nu văd cum să ascunzi mizeriile astea. Mi s-a părut normal față de consumatori să facem acest anunț“, a comentat Fumureanu.
S-au găsit, în sfârșit, și soluții, mai anunță Fumureanu, precizând că până în 2020 se va implementa un amplu proiect, în valoare de 20 de milioane de euro, prin care să se pună în practică soluțiile tehnice propuse de-a lungul anilor, proiect care vizează inclusiv denitrificarea apei la nivelul celor două stații de clorinare existente (Balaura și Pietriș).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS