22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDSP a amendat cu 2.000 de lei Căminul de bătrâni de la Suseni

DSP a amendat cu 2.000 de lei Căminul de bătrâni de la Suseni

Directorul căminului are 30 de zile la dispoziţie pentru a face un plan de măsuri
Directorul căminului are 30 de zile la dispoziţie pentru a face un plan de măsuri

Direcţia de Sănătate Publică Gorj a decis amendarea cu 2.000 de lei a Căminului de bâtrâni de la Suseni. În urma unui control care a avut loc la instituţia unde sunt internaţi 86 de bătrâni, au fost depistate mai multe deficienţe la reţeaua internă de alimentare cu apă. Aceasta nu are autorizaţie sanitară. Analizele apei au arătat ultima dată că aceasta este nepotabilă. Conducerea căminului de bătrâni nu a reuşit să rezolve din 2014 încoace problema alimentării cu apă potabilă. „A fost aplicată o amendă directorului Luca Stelian şi a fost acordat un termen de 30 de zile pentru a se prezenta un plan de măsuri pentru remedierea problemeor la reţeaua de apă. Planul trebuie să aibă ca obiectiv reabilitarea aprovizionării cu apă potabilă în unitate. Apa de la reţeaua internă nu este potabilă şi o utilizau doar pentru uzul menajer. Este folosită o sursă de suprafaţă, iar apa nu este supusă unui proces de tratare. Conducta de transport este metalică şi uzată. Această apă nepotabilă este folosită pentru igiena bătrânilor, toaletă, spălarea lenjeriei şi pentru spălarea veselei. S-a mai constatat că nu există infiltraţii în apa folosită la reţeaua internă“, a declarat Marius Boeriu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Folosesc apă îmbuteliată

Stelian Luca, directorul Centrului de la Suseni, trebuie acum să achite din propriul buzunar amenda aplicată de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Luca a declarat că a transmis în ultimii ani solicitări Primăriei Runcu pentru racordarea la reţeaua locală de apă, însă acest lucru nu a fost posibil, din cauza unei probleme tehnice. „Alimentarea se face din sursă proprie. Noi am încercat să ne racordăm de la reţeaua publică. Am făcut o adresă la primăriei dar era diferenţă între diametrele conductelor. Am raportat la conducere şi am încheiat un contract pentru a folosi apă potabilă îmbuteliată. Avem un contract cu o firmă de specialitate“, a declarat Stelian Luca. Edilii din Runcu susţin că racordarea la reţeaua comunei nu este o soluţie, chiar dacă ar fi rezolvată problema tehnică. Motivul se referă la faptul că alimentarea cu apă a satelor comunei ar fi afectată ca urmare a scăderii debitului prin branşarea unui mare consumator.

Plătesc 800 de lei lunar pe apă

În urma analizelor efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Gorj, în urmă cu doi ani, conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj a decis să cumpere apă îmbuleliată. Contractul lunar are o valoare de 800 de lei. „De când au ieşit buletinele de analiză din 2014, apa nefiind potabilă, am luat măsura de a achiziţiona bidoane de apă potabilă. Este folosită de beneficiarii centrului şi de personal. Din acest moment nu a mai fost folosită pentru consum apa de la robinet, ci apa de la bidon“, a declarat Mircea Andrei, directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.
Cei de la Centrul Suseni dau lunar sute de lei pe apă, deşi în zonă este apă suficientă pentru mai multe localităţi. De altfel, una din sursele principale de apă pentru municipiul Târgu Jiu se află la Runcu. E nevoie însă de investiţii în înlocuirea conductei de alimentare şi în construirea unei instalaţii de tratare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS