14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Calafat, cinci ani de pușcărie

Fostul primar din Calafat, cinci ani de pușcărie

Primar al municipiului Calafat în perioada 2008 - 2016, Mircea Guță a fost condamnat la cinci ani și patru luni pentru ilegalitățile comise în primul mandat
Primar al municipiului Calafat în perioada 2008 – 2016, Mircea Guță a fost condamnat la cinci ani și patru luni pentru ilegalitățile comise în primul mandat

Tribunalul Dolj a hotărât, ieri, să-l condamne la cinci ani și patru luni de închisoare pe Mircea Guță, fostul edil al municipiului Calafat, trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită. Anchetatorii au reținut că, în schimbul unui autoturism Chrysler, Mircea Guță a făcut o serie de achiziții prin care a păgubit bugetul orașului cu peste 300.000 de euro. La rândul lui, administratorul unor firme din Drăgănești-Olt a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar ambii inculpați au fost obligați să achite întreg prejudiciul.

Procurorii Direcției Naționale Antico­rupție au reținut în rechizitoriu că primarul Guță a început afacerile cu Constantin Coman, zis Dacul, bulibaşa romilor din Drăgăneşti-Olt, în vara anului 2008, la scurt timp după ce a fost ales primar al municipiului Calafat. „În vara anului 2008, inculpatul Coman Constantin a avut o discuţie cu inculpatul Guţă Mircea Marinel, cu ocazia prezentării mai multor oferte de bunuri şi produse ce puteau interesa Primăria Calafat, pentru o eventuală achiziţie. Ca urmare a acestor demersuri, în perioada 2008 – 2011, Primăria Calafat, prin reprezentantul său legal, primarul Guţă Mircea Marinel, a achiziţionat diverse produse de la SC Bricomat SRL, SC Perhart Instal SRL şi SC Agmeb Materiale SRL“, susțin anchetatorii.
Aceste „afaceri“ nu au fost făcute degeaba, au mai stabilit procurorii anticorupție, care au explicat că același Guță a primit de la Coman, cu titlul de mită, un autoturism Chrysler. Pe 15 decembrie 2008, primarul Guță și Coman s-au întâlnit la Craiova și au încheiat un contract de vânzare-cumpărare, tranzacție pe care anchetatorii o consideră însă fictivă, actul fiind făcut numai „pentru a acoperi, de fapt, infracţiunea de luare de mită“. În fața procurorilor, primarul a susținut că a cumpărat mașina din târg cu 20.000 de euro, banii provenind din mai multe credite.
Ancheta în acest dosar a mai arătat că edilul Guță a achiziționat de la firmele lui Coman diverse bunuri la prețuri „umflate“. „În calitate de primar al municipiului Calafat şi ordonator principal de credite, în perioada 2008-2011 a determinat şi favorizat cumpărarea mai multor bunuri şi produse, de la SC Bricomat SRL, SC Pehart Instal SRL şi SC Agmeb Materiale SRL, administrate de aceeaşi persoană, respectiv inculpatul Coman Constantin, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează achiziţiile publice şi la un preţ mult mai mare decât preţul pieţei, cauzând prin aceasta unităţii administrativ teritoriale un prejudiciu total de 1.632.398,75 lei (echivalentul a 403.041,93 euro)“, au reținut procurorii.

Achiziții pe bucăți

Din documentele ridicate de la sediul Primăriei Calafat s-a stabilit că cele trei firme administrate de Coman au emis, în total, 85 de facturi privind o serie de bunuri cum ar fi: cloramină, bănci stradale, pubele, coşuri de gunoi, hidranţi, măşti de gaze, elemente pentru pichete PSI, elemente componente pentru staţii autobuz, pelerine de ploaie, sârmă etc.
De exemplu, pubelele au fost cumpărate pe bucăți, fiind achiziționate drept pubele zincate, roţi pubele, balamale și capace. Zece bucăți de containere zincate au fost facturate la preţul de 2.200 lei/bucată, iar capacele, la 2.222 de lei. Roțile pentru pubele au ajuns să coste 480 lei/bucata, iar balamalele aveau preţul de 500 lei/bucata. În final, un container de gunoi complet a ajuns la 7.340 de lei. Asta în condițiile în care mai multe firme vând astfel de containere cu cel mult 1.800 de lei.
Procurorii DNA au mai susținut că edilul a făcut achiziții pe bucăți pentru a se încadra sub pragul de 15.000 de euro, prevăzut de legislația în vigoare. „La indicaţia expresă a inculpatului Guţă Mircea Marinel, valoarea anuală a produselor de acest tip achiziţionate în anii 2008, 2009, 2010 şi 2011 a fost divizată în valori mai mici prin emiterea unor facturi a căror valoare individuală nu depăşea pragul de 10.000 de euro şi respectiv 15.000 de euro, prevăzut la art. 19 din OUG nr. 34/2006, tocmai în scopul îndeplinirii condiţiilor ce puteau justifica achiziţia directă“, au mai precizat anchetatorii.
În final, procurorii DNA au reținut că aceste afaceri au fost făcute la inițiativa primarului, iar toate facturile au fost completate de altă persoană, Constantin Coman fiind… analfabet.

Închisoare pentru cei doi inculpați

Mircea Guță și Constantin Coman au fost trimiși în judecată în iulie 2014, iar ieri judecătorii de la Tribunalul Dolj i-a găsit vinovați și condamnat. Dacă Mircea Guță a fost acuzat de comiterea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu, Coman a fost deferit justiției pentru dare de mită și complicitate la abuz în serviciu.
Mircea Guță a primit două pedepse de câte patru ani de închisoare, iar după contopire, instanța a dispus ca acesta să execute cinci ani și patru luni de închisoare. În schimb, Constantin Coman a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru infracțiunile comise.
Instanța a mai dispus ca cei doi inculpați să achite prejudiciul produs Primăriei Calafat, care a fost calculat la suma totală de 346.434 de euro în urma unei alte expertize contabile făcute în cursul judecății. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.
Al doilea dosar, același fapte
În aprilie, anul trecut, procurorii DNA au precizat pentru Gazeta de Sud că Mircea Guță este cercetat într-un dosar asemănător, faptele fiind comise în perioada 2011-2014. „Dosarul la care faceți referire se află în lucru pe rolul DNA – Serviciul Teritorial Craiova și vizează modalitatea de încheiere a unor contracte de achiziții publice, în perioada 2011 – 2014. În cauza respectivă, procurorii anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul Guță Mircea Marinel, la data faptei primar al municipiului Calafat, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată“, au precizat procurorii anticorupție. Acest dosar nu a ajuns încă pe rolul instanței de judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS