17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIncredibil: gunoiul din Orşova, depozitat pe faleza Dunării

Incredibil: gunoiul din Orşova, depozitat pe faleza Dunării

Deşeurile ridicate de pe stradă nu au mai ajuns la groapa de gunoi autorizată de la Drobeta Turnu Severin, ci au fost depozitate pe faleza Dunării
Deşeurile ridicate de pe stradă nu au mai ajuns la groapa de gunoi autorizată de la Drobeta Turnu Severin, ci au fost depozitate pe faleza Dunării

O parte din deşeurile ridicate de pe străzile oraşului nu au mai ajuns la depozitul ecologic. Ele au fost transportate şi depuse pe malul Dunării, în spatele unui market.
Scandalul deşeurilor de pe străzile Orşovei pare să nu mai aibă sfârşit. Deşeurile ridicate de pe stradă nu au mai ajuns la groapa de gunoi autorizată de la Drobeta Turnu Severin, ci au fost depozitate pe faleza Dunării. Aflate într-o situaţie fără precedent în România, aceea ca de două luni gunoaiele să nu fie ridicate de pe stradă, autorităţile orşovene au găsit o explicaţie şi pentru acest demers greu de imaginat, în faţa reprezentanţilor Gărzii de Mediu Mehedinţi, care în urma unei sesizări au mers la Orşova să verifice dacă deşeurile sunt într-adevăr luate de pe străzi şi depozitate pe malul Dunării. „Am primit pe e-mail şi am fost şi telefonic sesizaţi şi am primit şi imagini în care două camioane care nu aveau licenţă ANRSC deversau ilegal gunoaie adunate din localitatea Orşova şi le depozitau pe o rampă neconformă. Am trimis echipa la faţa locului, aceasta a făcut o notă de constatare împreună cu primarul şi până luni (astăzi – n.r.) vom verifica spusele primarului şi vom aplica sancţiunile care se impun. S-a motivat că a fost o defecţiune tehnică la groapa de gunoi şi nu au putut să transporte la Turnu Severin ultimele camioane, vineri după-amiază. Au declarat că au dus 12 camioane de deşeuri la depozitul ecologic, iar la sfârşitul zilei, când a apărut acea problemă tehnică la depozitul ecologic, au depozitat acolo acele deşeuri, spunând că în cel mai scurt timp acestea vor fi ridicate şi duse la groapa de gunoi“, a declarat Cătălin Tutilescu, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Mehedinţi.

Problema este confirmată de proprietarii depozitului ecologic

Contactaţi telefonic, re­prezentanţii firmei care deţin depozitul ecologic de la Drobeta Turnu Severin au confirmat problema tehnică apărută la cântarul rampei de deşeuri, cauzată de o pană de curent. Aceştia au confirmat şi că o parte din deşeurile ridicate de la Orşova au fost transportate la Drobeta Turnu Severin, în urma unui contract pe care primăria l-a încheiat cu proprietarul depozitului ecologic.
„La mijlocul săptămânii, primarul oraşului Orşova a venit la noi şi a solicitat, în urma declarării stării de alertă, încheierea unui contract pentru depunerea deşeurilor la depozitul Brantner SA. Primăria s-a obligat să plătească atât depozitarea deşeurilor, cât şi taxa de 80 de lei, majorată la începutul anului. În urma semnării acestui document, în cursul zilei de joi, dar şi vineri au fost depozitate în rampa noastră aproximativ zece autocamioane cu deşeuri, dar nu vă pot spune cu exactitate numărul acestora. Într-adevăr, vineri după-amiază, în jurul orei 14.00, a apărut o problemă la cântarul depozitului, care nu a mai funcţionat din cauza unei pene de curent, dar această situaţie a fost rezolvată după aproximativ o oră, în jurul orei 15.00“, a declarat Mirel Damian, directorul Brantner Servicii Ecologice SRL din Drobeta Turnu Severin.

Chiar şi în aceste condiţii, depozitarea deşeurilor pe malul Dunării este o gravă eroare, în condiţiile în care şi pe fondul unei perioade în care sunt anunţate ploi, există pericolul ca apă contaminată cu deşeurile levigabile să se scurgă în fluviu. Mai mult, la câteva zeci de metri de locul respectiv se află un cartier de blocuri, dar şi un market de la care mare parte dintre locuitorii Orşovei îşi fac cumpărăturile.

Autorităţile au termen până cel târziu astăzi să ridice deşeurile, deoarece „în cazul în care acestea nu vor fi ridicate, cei vinovaţi vor fi sancţionaţi cu o amendă care este cuprinsă între 250.000 şi 500.000 de lei“, după cum a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Mehedinţi, Cătălin Tutilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS