Un poliţist gorjean, din oraşul Turceni, implicat în dosarul „Mafia cărbunelui“, a decedat în urma unui infarct. Daniel Ungureanu, în vârstă de 49 de ani, aflat la dispoziţia Serviciului Poliţiei Rutiere, activa în cadrul Poliţiei Turceni. Miercuri seară, în jurul orei 22.00, bărbatului i s-a făcut rău, iar soția acestuia a sunat la Ambulanță. Medicii l-au resuscitat pe acesta minute în șir, însă nu au mai putut să-i salveze viața. Potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, familia polițistului va beneficia de un ajutor de deces, iar colegii agentului, de la Poliția Turceni, vor strânge și ei bani pentru a sprijini financiar familia îndoliată.
Daniel Ungureanu era judecat, alături de alţi 12 oameni ai legii, în celebrul dosar „Mafia cărbunelui“, în care acuzaţiile sunt de luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual. Dosarul, aflat pe rolul Tribunalului Gorj, îi vizează pe următorii: Gheorghe Milodin, Ştefan Găman, Nicolae Milodin, Constantin Manolache, precum şi Florin Glaje, Marinel Staicu, Daniel Ungureanu, Gheorghiţă Vâlceanu, Sevastian Udrea, Gheorghe Vlăduţu, Dan Ciuciuc şi Paul Marin Gheară. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că, în perioada 2014 – septembrie 2015, inculpaţii, agenţi de poliţie care patrulau pe ruta Motru – Rovinari – Turceni – Ţânţăreni, judeţul Gorj, au protejat persoane care transportau şi comercializau cărbune sustras de pe benzile de transport aparţinând Complexului Energetic Oltenia, fără a avea documente de provenienţă şi pe care îl valorificau ulterior către beneficiari din judeţul Gorj şi din judeţele limitrofe. Anchetatorii au stabilit că sustragerile de cărbune se derulau în special pe traseul benzilor transportoare către Termocentrala Rovinari, în zonele în care circuitul de benzi este amenajat de-a lungul gospodăriilor unor cetățeni ai localităţilor Roşia Jiu şi Rogojelu. Lignitul era descărcat în grădinile proprii, pentru ca ulterior să fie încărcat în mijloacele de transport (autoutilitare sau camioane) aparținând proprietarilor gospodăriilor sau altor persoane fizice ce deţineau astfel de mijloace de transport cu capacitatea cuprinsă între 3,5 și 16 tone.

Protecţie de la poliţie

În vederea tranzitării zonei Rovinari în bune condiţii, inculpaţii care sustrăgeau cărbune se aflau în relaţii cu agenţi de poliţie care le permiteau să parcurgă zona lor de responsabilitate fără a verifica provenienţa mărfii. Totul contra unor sume de bani, deşi cunoşteau faptul că aceasta este sustrasă. De altfel, unii agenţi de poliţie beneficiau şi ei de cărbunele sustras şi chiar le indicau transportatorilor rutele sigure pe care puteau merge. De asemenea, nu le verificau documentele de provenienţă, majoritatea acestora fiind falsificate. În acest context, inculpaţii, agenţi de poliţie, au omis să ia măsuri în sensul întocmirii unor dosare penale privind furtul de cărbune. „Agenţii de poliţie în cauză evitau, de regulă, să pretindă în mod direct sume de bani cu titlu de mită. În cazul opririlor în trafic, conducătorilor auto li se prezentau, în primul rând, consecinţele săvârşirii acelor abateri, în unele cazuri, în mai multe rânduri făcându-se aprecieri cu referire la cuantumul mare al amenzilor, pentru a crea în percepţia lor ideea că măsurile legale ce trebuie aplicate sunt unele aspre şi că, prin urmare, ar fi mai convenabilă remiterea unor sume de bani cu titlu de mită. Cu privire la modul de operare folosit în primirea sumelor de bani cu titlu de mită, agenţii de poliţie în cauză au dezvoltat o serie de metode care să evite o eventuală înregistrare audio sau video a acestora, nu discutau şi nici nu permiteau să se discute despre mită“, potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Conform procurorilor, au existat însă şi situaţii în care agenţii de poliţie cereau în mod direct sume de bani de la contravenienţi, precum şi situaţii în care, după primirea banilor, aceştia erau ascunşi (de exemplu în şosete), dar de cele mai multe ori sumele erau împărţite între agenţii de poliţie de pe echipaj. Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.747.000 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat societăţii prin sustragerea unei cantităţi de aproximativ 50.000 de tone de cărbune sortat.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.