5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBănia, sufocată de gunoaie

Bănia, sufocată de gunoaie

În unele zone din Craiova, gunoaiele zac fie la margine de stradă, fie prin spațiile verzi. Acestea din urmă sunt năpădite de vegetație uscată și resturi de tot felul, cartoane, pungi de plastic, pahare de cafea, mucuri de țigară. Mai este de așteptat până când angajații de la Salubritate și cei de la RAADPFL o să adune mizeria.

În zona Direcției pentru Sport Dolj, spațiul cuprins între strada Gheorghe Doja și strada Matei Basarab este o adevărată groapă de gunoi. Pe zeci de metri pătrați, spațiul verde este invadat de gunoaie care zac aici încă de anul trecut. Acestora li se alătură cele aruncate recent, dar și vegetația uscată din apropierea Sălii de sport „Matei Basarab“ (Voința). „Este un dezastru. Vin tinerii și fumează aici, beau cafea, sucuri și aruncă ambalajele pe jos. Nu mai țin minte de când nu s-a făcut curățenie aici. Am anunțat și eu la Salubritate… degeaba. Cine trece aruncă mizeria pe jos. Este scandalos. O adevărată groapă de gunoi în mijlocul orașului“, spune Vasile Buz.
Este de necontestat că întreaga zonă este înțesată cu gunoaie care se găsesc aici de luni bune, încă de anul trecut. Este de neînțeles cum angajații Salubrității nu au ajuns aici de atât de multă vreme. Vegetația uscată, arbuști, trunchiuri de copaci, bălării se întind până în marginea aleii de acces către sala de sport, dar și către trotuarul străzii Gheorghe Doja. Este semn că nici angajații RAADPFL nu au călcat pe aici.

Gunoiul, greu de stârpit pe bulevardul Râului

Alt loc din Craiova în care gunoiul este „la el acasă“ este zona bulevardului Râului. Este ca o pată pe harta orașului, unde până și angajații de la Salubritate duc un adevărat război cu locuitorii care aruncă deșeurile din propria gospodărie, fie pe spațiul verde, fie la marginea drumului. Mai toate măsurile luate de autorități în această zonă nu prea au avut sorți de izbândă. Recent, SC Salubritate a ridicat până și tomberoanele așezate de-a lungul bulevardului, pe spațiul dintre cele două benzi de circulație, deoarece acestea erau distruse frecvent de populația din zonă și chiar incendiate.
„Diverse persoane, cu contract sau nu, aruncă pe strada Râului, dar și în alte zone ale orașului gunoiul în anumite puncte fixe. Pe strada Râului sunt astfel de trei puncte, unde se aruncă frecvent gunoiul. În cursul săptămânii trecute am ridicat de pe bulevardul Râului, strada Fântâna Popova și de pe strada Bucura aproximativ 15 tone de deșeuri. Curățenia se menține și cu ajutorul populației. Noi salubrizăm zona, dar dumnealor trebuie să întrețină această curățenie. Deși am pus pe bulevardul Râului șase containere cu scopul de a preveni depozitarea necontrolată, acestea nu erau folosite. Gunoiul era împrăștiat pe jos sau uneori eurocontainerele erau incendiate. În zonă există contracte individuale și drept urmare am ridicat aceste containere“, a precizat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova. Aceasta a precizat că în Bănie sunt 19 astfel de puncte în care craiovenii aruncă frecvent gunoiul. Trei dintre acestea se găsesc pe bulevardul Râului, dar și pe strada Brestei, strada Bucovăț, bulevardul Știrbei Vodă și Ștefan cel Mare. SC Salubritate a demarat campania curățeniei de primăvară și totodată acțiunile de supraveghere la aceste puncte, unde se aruncă gunoi. Craiovenii ar trebui să fie descurajați să mai arunce mizeria pe domeniul public deoarece amenzile pentru persoane fizice sunt între 500 și 1.500 de lei și 1.000 și 2.500 de lei pentru persoanele juridice.

Mizerie și în zona centrală

Nici zona centrală a orașului nu scapă de gunoi. Spațiul din spatele blocurilor din zona Luxor, din imediata apropiere a Judecătoriei Craiova, este și el plin de ambalaje, peturi, mucuri de țigară, hârtii. Locuitorii de aici spun că de vină sunt persoanele care ajung zilnic la instanțele de judecată și aruncă pe jos resturi. „Parcarea este plină de hârtii, de sticle rămase după cei care vin la Judecătorie. M-am uitat, se așază pe acele rigole și mănâncă, beau apă, sucuri. Uneori fac asta în autoturismele parcate în spatele blocurilor, deși zona este destinată doar riveranilor. Mucuri de țigară la orice colț, iar Salubritatea nu a mai trecut prin zonă de ceva vreme“, spune Magda Nichita, o proprietară din blocul Luxor.

A demarat curățenia de primăvară

Curățenia de primăvară a fost demarată de SC Salubritate pe 22 februarie cu operațiunea de îndepărtare a materialului antiderapant și a pământului de la bordură. Activitatea este susținută cu 45 de angajați care au intervenit deja pe bulevardul 1 Mai, bulevardul Nicolae Titulescu. După această răzuire se va continua cu măturarea mecanizată, iar în următoarele zile se va trece și la spălarea străzilor. Din luna martie, SC Salubritate va angaja personal suplimentar pentru a putea interveni și pe străzile secundare, pe trotuare, spațiile dintre blocuri și alei. La rândul lor, cei de la RAADPFL au precizat că au demarat curățenia. „Am început curățenia în toate cartierele orașului. Avem 13 sectoare în tot orașul și o suprafață de aproximativ 900 de hectare în Craiova. Lucrăm pe spațiile verzi, în grădinile blocurilor“, a declarat Marinică Iordache, șeful Secției Spații Verzi din cadrul RAADPFL Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS