11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoi primari și doi viceprimari de comune, găsiți incompatibili de ANI

Doi primari și doi viceprimari de comune, găsiți incompatibili de ANI

Agenția Națională de Integritate a anunțat ieri că doi primari și doi viceprimari de comune din județul Dolj s-au aflat în stare de incompatibilitate între câteva luni și câțiva ani, fiind în același timp și membri în Consiliile de Administrație ale unor școli. Cei patru aleși au precizat pentru Gazeta de Sud că vor contesta în instanță rapoartele întocmite de inspectorii de integritate.

Inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) susțin că patru aleși locali din județul Dolj s-au aflat în stare de incompatibilitate în mandatele trecute. Este vorba de Florel Catană, primarul din Galicea Mare, Vergil Dascălu, primar al comunei Cioroiași, Aurel Roșu, viceprimarul comunei Unirea, și Sorin Iordache, viceprimarul din Grecești.
Toți sunt acuzați că au deținut atât funcția de primar sau viceprimar, cât și calitatea de membru în Consiliile de Administrație ale școlilor din Galicea Mare, Cioroiași, Unirea și Grecești. Întrebați despre această situație, cei patru aleși au precizat pentru GdS că vor contesta în instanță rapoartele întocmite de ANI, dar și că nu au fost plătiți pentru că au participat la ședințele Consiliilor de Administrație ale școlilor.
Edilul Vergil Dascălu a explicat că „este vorba de o aberație, mai ales că nu am fost plătiți pentru acest lucru. Am fost în Consiliul de Administrație al școlii până în mai 2013, când prefectul ne-a spus că nu ar fi legal. Cred că am participat la trei ședințe. Voi contesta raportul în instanță“.
La rândul lui, viceprimarul Aurel Roșu a susținut că legea a fost contradictorie până în anul 2014. „Pe de o parte, te obliga să mergi în Consiliile de Administrație ale școlilor, pe de altă parte era interzis. Atâta timp cât nu am fost remunerați nu văd de ce este o problemă. O să merg cu dumnealor în instanță“, a spus Aurel Roșu.
Aleșii locali au fost declarați incompatibili în baza unui articol din Legea educației, valabil până în iunie 2014, care spunea că în Consiliul de Administraţie al unei școli trebuie să facă parte, pe lângă profesori și reprezentanți ai părinților, un reprezentant al primarului și unul sau mai mulți ai consiliului local. Din iunie 2014, legea spune că poate face parte „primarul sau un reprezentant al primarului“.
Pe de altă parte, Legea nr. 161/2003 interzice primarilor și viceprimarilor să fie membri în Consiliile de Administrație ale regiilor autonome de interes național sau local ori ale altor instituții publice.

Procese lungi pentru aleșii incompatibili

Rapoartele de incompatibilitate sau conflict de interese întocmite de inspectorii de integritate nu par să sperie aleșii locali. Asta pentru că procedurile greoaie din justiție le permit primarilor, viceprimarilor sau consilierilor găsiți incompatibili să-și continue și chiar încheie mandatele.
La solicitarea GdS, Curtea Supremă a explicat de ce recursul durează atât de mult. Potrivit noului Cod de Procedură Penală, dosarele de incompatibilitate trec prin faza de pregătire și filtrare a recursului. Etapele presupun, în ordine, comunicarea recursului, întâmpinarea, răspunsul la întâmpinare, raportul asupra admisibilității recursului și eventualele contestații etc. De asemenea, intervalul de timp foarte mare dintre data înregistrării dosarului și fixarea primului termen de judecată este dat de numărul foarte mare de cauze aflate pe rol (peste 16.400 în 2016). În aceste condiții, procedurile preliminare durează chiar și peste un an.
De exemplu, primarul reales din comuna Drăgotești, Dumitru Dincă, a pierdut procesul cu ANI înainte de alegeri, mai exact pe 25 mai 2016. Recursul edilului din Drăgotești a fost înregistrat la Curtea Supremă pe 11 iulie 2016, iar în prezent dosarul este încă în procedură de filtru.
Alt exemplu este cel al primarului din comuna doljeană Rojiște, Ionel Nedelcu, declarat și el incompatibil pentru că a deținut simultan funcția de primar și pe cea de membru în CA al Școlii Gimnaziale Rojiște. Nedelcu a pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel Craiova în martie 2015, iar în prezent dosarul se află în faza de recurs la Curtea Supremă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS