17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjExpropriaţii cu impozitele, CNADNR cu terenurile

Expropriaţii cu impozitele, CNADNR cu terenurile

Excavatoarele au fost trase pe dreapta
Excavatoarele au fost trase pe dreapta

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a preluat terenurile expropriaţilor pentru construirea variantei ocolitoare a oraşului Târgu Jiu, însă oamenii sunt obligaţi să achite în continuare impozitele. Mai mult decât atât, foştii proprietari nu au primit încă despăgubirile, iar la Direcţia Publică de Venituri Târgu Jiu figurează cu datorii pentru bunurile imobile preluate de compania statului, în vederea construirii şoselei. În prezent, lucrările la viitoarea şosea de centură sunt blocate, pentru că oamenii nu şi-au primit banii. Ilie Dodescu, unul dintre expropriaţi, a blocat în urmă cu o săptămână utilajele firmei care se ocupă cu relocarea utilităţilor. Bărbatul este nemulţumit că nu a primit vreun leu pentru suprafaţa de 10.000 de metri pătraţi de teren agricol preluată de stat şi că mai este obligat să achite şi impozitul pe pământ. „Terenul nu are cum să se afle în proprietatea statului atâta timp cât nu a fost dezmembrat de la mine. Nu este scăzut de la proprietarul Dodescu Ilie. Figurează tot la Dodescu Ilie, plătesc impozite pe el tot eu. Atunci eu nu înţeleg cum au făcut transferul de proprietate?! Cine mai înţelege cum lucrează statul român?“, a declarat Ilie Dodescu.

Impozitul plătit nu se mai returnează…

Ion Tudor, șeful Secţiei de Drumuri Naționale Târgu Jiu, a declarat că oamenii nu mai erau obligaţi să achite impozite pe bunurile imobile expropriate. Acesta a precizat că este vorba de o eroare şi a discutat în acest sens cu şefii Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu. Sumele achitate nu vor mai putea fi returnate foştilor proprietari, ci vor fi scăzute din impozitul pe anul următor: „Dintr-o greşeală a Serviciului Taxe şi Impozite s-a continuat să se facă această impozitare. Oamenii nu trebuie să mai plătească pe terenul care a fost expropriat. Dacă au plătit, anul viitor suma va fi luată în calcul şi nu vor mai plăti în plus. Eu i-am spus domnului Dodenciu şi are dreptate: este o greşeală, probabil şi a noastră, pentru că nu am fost destul de fermi în relaţia cu Taxele şi Impozitele. Probabil şi un vid legislativ. Ştiu că lucrurile nu sunt foarte clare, dar acest aspect îl vom rezolva cu primăria pentru că după discuţia mea cu domnul Dodescu s-a găsit temeiul legal să nu se mai oprească banii. Nu se va restitui impozitul, dar anul viitor se va calcula în minus. Dacă a plătit un milion anul acesta, anul viitor va plăti cu 200 de lei mai puţin. Milionul plătit şi terenul expropriat“, a declarat Ion Tudor

Lucrarea a ieşit din grafic

Peste 1.000 de cetăţeni, proprietari de terenuri şi gospodării, sunt afectaţi de construirea noii şosele ocolitoare a municipiului Târgu Jiu. Potrivit proiectului, valoarea contractului este de 30 de milioane de euro. Firma care execută lucrările este Collini Lavori din Italia. Potrivit reprezentanţilor Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, au fost executaţi până în prezent cu turnarea asfaltului cu tot 4 kilometri din drumul respectiv. În total, varianta ocolitoare are 21 de kilometri, iar contractul ar trebui să fie finalizat până la sfârşitul acestui an. Lucrările sunt blocate în prezent în zona străzii Ana Ipătescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS