24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de copii doljeni cu dizabilităţi, puşi pe drumuri şi la cheltuieli (II)

Sute de copii doljeni cu dizabilităţi, puşi pe drumuri şi la cheltuieli (II)

Sute de copii din Dolj au nevoie de psihoterapie (Foto: Arhiva personală ANCAAR)
Sute de copii din Dolj au nevoie de psihoterapie (Foto: Arhiva personală ANCAAR)

Sute de copii doljeni au nevoie de psihoterapie. Cea mai acută necesitate este la cei cu diverse dizabilităţi sau alte probleme medicale grave. Foarte puţini părinţi însă îşi permit să plătească, iar fără aceste şedinţe şansele de recuperare scad. Psihologii atrag atenţia că anual apar alte zeci de cazuri în care este nevoie de terapie, deoarece tentativele de suicid în rândul adolescenţilor sunt în continuă creştere. Dintre cei 400 de psihologi din judeţ, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru psihoterapie copii este un singur cabinet.
V-am prezentat într-o ediţie anterioară a Gazetei de Sud reacţia părinţilor, psihologilor şi medicilor specialişti din judeţ în urma apariţiei Ordinului nr. 1985/1305/5805/2016 privind aprobarea metodologiei pentru evaluarea şi intervenţia integrată în vederea încadrării copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap, a orientării şcolare şi profesionale a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi în vederea abilitării şi reabilitării copiilor cu dizabilităţi şi/sau cerinţe educaţionale speciale (Sute de copii doljeni cu dizabilităţi, puşi pe drumuri şi la cheltuieli (I)). Actul normativ a fost elaborat, aprobat și publicat în Monitorul Oficial al României fără avizarea sau consultarea Colegiului Psihologilor din România. „Prin prevederile sale, ordinul încalcă Constituția, o serie de legi organice și acte normative, având ca efect blocarea sistemului de evaluare psihologică. Oferă cadrul normativ instituțiilor publice să recomande, în mod ilegal și expres, utilizarea unor anumite teste sau instrumente, prezentate în fişele de evaluare. Aceste prevederi abuzive au ca efect direct blocarea sistemului de evaluare psihologică în domeniu, din cauza bulversării psihologilor și majorării costurilor pentru serviciile psihologice. Un astfel de test/instrument recomandat are valori cuprinse între 4.000 și 6.000 de lei“, a spus Victor Iovănel, preşedintele Colegiului Psihologilor, filiala Craiova.

În Craiova, doar doi neurologi pediatri

Din aprilie 2015, şedin­țele de psihoterapie sunt decontate de Casa de Asigurări. Potrivit contractului-cadru, orice copil sau adult care are nevoie de psihoterapie nu ar trebui să-şi mai facă griji pentru tratamentul costisitor. În lista serviciilor de sănătate conexe actului medical, în cadrul specialităţii neurologie şi neurologie pediatrică s-a introdus un serviciu nou, psihoterapie pentru copii şi adulți. Au trecut aproape doi ani, nu s-a schimbat însă mare lucru. Părinţii plătesc în continuare pentru terapia de care copiii lor au nevoie.
În Dolj, o singură clinică privată are contract cu CAS pentru decontarea unui anumit procent din costurile unei şedinţe de psihoterapie pentru copii, iar pentru adulţi sunt 11 contracte cu CAS. În judeţul Dolj, sunt 430 de psihologi înscrişi în Colegiul Medicilor. Dintre aceştia, însă, doar jumătate au dreptul să emită evaluările psihologice necesare încadrării în grad de handicap. Aceştia trebuie să îndeplinească două condiţii: să fie psihologi clinicieni, să lucreze la un cabinet privat. Însă, cum fiecare evaluare trebuie să poarte timbrul securizant care poate fi luat doar de la structuri de psihologie, părinţii sunt nevoiţi astfel să meargă cu copilul la cabinete private. „Psihologul nu poate încheia în mod direct contract cu Casa de Asigurări, ci doar prin intermediul unui medic specialist. Aici ne lovim de altă problemă gravă, la nivelul Doljului avem doar trei medici psihiatri pentru copii, dintre care unul se află în concediu de maternitate şi doi neurologi pediatri, unul care lucrează la noi, la Laboratorul de Sănătate Mintală, iar altul în privat. În baza contractului cu specialistul, psihologul este remunerat. Casa decontează undeva în jur de 60 de lei, iar o şedinţă costă 100 de lei. Nu este însă convenabil pentru psihologi pentru că ei trebuie să împartă banii câştigaţi cu medicul specialist. În plus, pacientului i se decontează un număr limitat de ședințe. În mod normal, pentru un diagnostic sunt necesare două-trei ședințe pentru intervenția terapeutică, iar, dacă este vorba de consiliere, este nevoie de 10-15 ședințe. Sunt terapii care constau în 20 de ședințe, dar și terapii care se fac ani la rând, unele zilnic, cum este în cazul copiilor cu autism“, a explicat psihologul.

„Părinţii trebuie să-şi ducă acum copilul la fiecare specialist pentru a obţine certificat“

În plus, fişa de evaluare psihologică în vederea încadrării în grad de handicap este mai mult una psihopedagogică decât clinică. Multe dintre capitolele ce trebuie completate nu au relevanţă într-un examen clinic, susţin specialiştii.
Psihologii trebuie să parcurgă patru pagini în momentul în care evaluează un copil. Prima secţiune cuprinde evaluarea personalităţii copilului (pentru fiecare arie evaluată trebuie menţionate obligatoriu metodele de evaluare utilizate, de exemplu: observaţia clinică, interviul, chestionarul, testele, scalele şi scorurile obţinute). A doua secţiune cuprinde comportamentul social adaptativ, a treia secţiune – integrarea socială, apoi alte observaţii clinice relevante, profilul psihologic. „Să nu uităm de faptul că mulţi copii încadraţi în grad de handicap au probleme asociate, motiv pentru care părinţii trebuie să-şi ducă acum copilul la fiecare specialist pentru a obţine certificat. Iar în final noi trebuie să dăm părinţilor o serie de recomandări pentru planul de abilitare-reabilitare a copilului care în realitate cu greu poate fi urmat. Cum poate, de exemplu, un părinte de la 80, 100 de kilometri distanţă de Craiova să vină zilnic la recuperare. Avem copii imobilizaţi, cu retard sever, aduşi pe braţe de părinţi. Pentru autism ar trebui să efectueze zilnic şedinţe de psihoterapie. Am avut în aceste zile un adolescent cu handicap sever dintr-o localitate doljeană, adus cu greu de părinţi până la Clinica de Psihiatrie Mintală. Avea nevoie de toate documentele necesare evaluării anuale pentru încadrare în grad de handicap. Este cumplit să îi spui acelui om că de la spitalul nostru trebuie să meargă apoi la Spitalul Judeţean, apoi la un cabinet privat pentru evaluarea psihologică“, a completat psihologul. Astfel se ajunge la situația în care cei mai mulţi copii cu tulburări din spectrul autist care beneficiază de servicii de intervenţie timpurie şi recuperare, prin metode validate ştiinţific, să primească aceste servicii în cadrul ONG-urilor înfiinţate chiar de părinţi.

„Se menţine un nivel ridicat al tentativelor de suicid în rândul copiilor“

În ultimii ani, s-a înregistrat o creştere a tulburărilor autiste, a tulburărilor de comportament, de conduită, însă şi a situațiilor extrem de grave, de urgente, copii care au tentative suicidale, tulburări afective, anxioase. Foarte mulţi copii sunt lăsaţi în grija bunicilor sau a rudelor, deoarece părinţii acestora muncesc peste hotare, și micuții ajung tot mai des la Clinica de Neuropsihiatrie Infantilă Craiova. „Se menţine un nivel ridicat al tentativelor de suicid în rândul copiilor. Motivele cele mai frecvente din cauza cărora copiii ajung la astfel de gesturi sunt: absenţa mediului familial securizant, prea multă libertate acordată copilului, accesul la etnobotanice. La noi ajung copii care prezintă tulburări psihice de orice natură de pe raza judeţului“, a completat psihologul principal.

Aproape 1.000 de copii doljeni au handicap sever

În evidenţa DGASPC Dolj, în trimestrul IV 2016 erau încadraţi în grad de handicap 1.954 de copii, din care cu încadrare în grad de handicap uşor – 162 copii, cu încadrare în grad de handicap mediu – 426 de copii; cu încadrare în grad de handicap sever – 955 de copii; cu grad de handicap accentuat – 411 copii. 

În numai trei ani, depresia va fi a doua cauză de dizabilitate

350 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie, estimează Organizația Mondială a Sănătății, ceea ce face ca, în prezent, depresia majoră să fie a patra boală ca răspândire pe glob, reprezentând una dintre problemele grave de sănătate. În numai trei ani, depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecţiunile cardiovasculare, mai estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În România, din procentul de 20% de oameni care suferă de tulburări psihice, jumătate sunt depresivi. Depresia este mai frecventă decât diabetul la noi în ţară, conform unui studiu al Ligii Române de Sănătate Mintală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS