6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjExecutare silită blocată

Executare silită blocată

Ion Dodescu a blocat cu trupul excavatorul firmei de demolări
Ion Dodescu a blocat cu trupul excavatorul firmei de demolări

Proprietarul unui teren care urmează să fie traversat de varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu, Ion Dodescu, a blocat ieri cu propriul trup un excavator al constructorilor care veniseră să înceapă lucrări de amenajare. Totul s-a transformat într-un scandal, iar la faţa locului a fost chemat şi un echipaj de la Poliţia Târgu Jiu. Bărbatul a refuzat ca utilajul să intre pe terenul său, fiind nemulţumit de faptul că nu i-a fost încă plătită despăgubirea, iar cuantumul acesteia este mult prea mic. Ion Dodescu a declarat că nu este de acord ca utilajele să intre pe terenul său până nu va primi banii. „Nu ştiu despre ce sumă este vorba, despre ce evaluări au făcut. Nu ştiu ce proiect au aici. Pur şi simplu pătrund mai rău decât staliniştii peste noi, deşi la această dată există Constituţie, există legi care le interzic să pătrundă până la o justă şi prealabilă despăgubire. Cu toate acestea, vin şi mă ameninţă cu plângeri penale că eu nu sunt de acord. Eu mă opun la săvârşirea unor fapte ilegale din partea dumnealor. Nimeni nu are dreptul să intre. Statul român este pe picior de egalitate cu cetăţeanul român. Nu poate să îi ia proprietatea până nu îi plăteşte“, a declarat Ion Dodescu.

Au sistat temporar lucrările

Lucrările au fost ieri sistate în zonă până când se va clarifica situația. Cristi Tudor, reprezentantul Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu, a explicat că banii sunt consemnați în dreptul proprietarului, dar nu îi poate încasa pentru că nu se va face dezmembrarea terenului. „L-au luat la poliţie pentru declaraţii, să stea de vorbă. Este vorba de 10.000 de metri pătraţi. Dânsul mai are teren în zonă. A făcut şi un gard. Sumele pentru despăgubiri sunt deja consemnate în acte, dar vrea mai mulţi bani. În posesia banilor nu a intrat, dar dacă vrea mai mulţi bani poate apela la instanţa de judecată. Există o decizie de expropriere şi noi putem să intrăm. Terenul respectiv se află situat în zona Ana Ipătescu“, a spus Cristi Tudor.

Penalităţi de întârziere

Cei care execută lucrările de relocări electrice susțin că au preluat amplasamentul în decembrie, anul trecut, în prezența poliției, jandarmilor și a executorului judecătoresc, iar atunci, proprietarul a fost de acord cu demararea lucrărilor. Sorin Grusea, administratorul firmei de relocări, spune că, din cauza întârzierilor, vor fi penalități pe care le va suporta societatea sa: „La începerea lucrărilor de săpătură am fost blocaţi de proprietar. Acesta spune că nu a fost finalizată procedura de expropriere. Actele spun altceva. Lucrările stagnează pe cheltuiala noastră. Noi avem o înţelegere cu CEZ Craiova, care ne calculează penalităţi în funcţie de întârziere. Ni le va calcula nouă. Nu ştiu cui ne vom adresa în această situaţie. Trebuie să avem o decizie clară“, a declarat Sorin Grusea.

Lucrări de 30 de milioane de euro

Lucrările la noua şosea ocolitoare se ridică la peste 30 de milioane de euro şi sunt executate de firma Collini Lavori. Stadiul lucrărilor a ajuns la 35%, iar şoseaua ar trebui să fie gata până în toamnă. În prezent, mai sunt de demolat 16 case. Şoseaua va avea o lungime totală de aproape 21 de kilometri şi va fi prevăzută cu două parcări, în zona Ana Ipătescu. Parcările vor fi dotate cu sală de mese şi toalete. Aproximativ 85% din finanţare reprezintă fonduri europene nerambursabile, restul de 15% fiind asigurate de către Guvernul României. Centura ocolitoare a municipiului este construită pe drumul DN 66, care traversează municipiul Târgu Jiu de la sud la nord, precum şi pe drumul naţional secundar DN 67D. Potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, contractul trebuie executat în 24 de luni. Proiectul presupune realizarea unei variante de ocolire atât prin estul oraşului, cât şi prin vestul acestuia. Centura va fi construită pe drumul DN66, care traversează Târgu Jiu de la sud la nord, precum şi pe drumul naţional secundar DN 67 D, incident în nord-vest. Vor fi afectaţi de exproprieri sute de proprietari, în special de terenuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS