13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDirectorii, somaţi să securizeze şcolile la incendiu

Directorii, somaţi să securizeze şcolile la incendiu

Managerii de școli din Dolj au fost anunțați că, dacă nu vor face demersurile pentru autorizarea școlilor, riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei (Foto: Lucian Anghel)
Managerii de școli din Dolj au fost anunțați că, dacă nu vor face demersurile pentru autorizarea școlilor, riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei (Foto: Lucian Anghel)

Managerii unităților școlare din județul Dolj au fost somați marți de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia“ să facă toate demersurile necesare pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu. Potrivit legislației în vigoare până pe 30 iunie, toate clădirile ar trebui să dețină o astfel de autorizație. În Dolj sunt 51 de unități școlare care funcționează fără autorizație. În cazul în care nu se conformează, managerii au fost anunțați că vor suporta amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei.

Unitățile școlare construite după 1992, dar și cele existente, la care s-au făcut investiții ce au presupus intervenții asupra clădirilor, trebuie să obțină autorizație de securitate la incendiu pentru a funcționa. Inițial, termenul limită pentru a intra în legalitate era decembrie 2016. Între timp, termenul de obținere a autorizației a fost prelungit până în iunie 2017. Cu toate acestea nu s-au făcut pași mari pentru a intra în legalitate. Dacă în iulie 2016 erau 56 de unități școlare fără autorizație, în prezent numărul acestora este de 51 de unități de învățământ. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia“, prezenți marți la ședința cu directorii, au precizat că în urma controalelor de prevenție au fost găsite și alte unități școlare care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu decât cele care erau deja în evidențele instituției. „Această autorizație nu este imposibil de obținut. Trebuie doar să faceți demersurile necesare. Veți primi sprijin și consilierea de care aveți nevoie. Vă așteptăm cu documentele pe care le aveți în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență“, au precizat reprezentanții ISU. Au fost date și exemple pozitive de unități de învățământ care au obținut astfel de autorizații în ultimul timp. „Au reușit de curând să obțină autorizație ISU, Grădinița Braloștița, Liceul «Alexandru Macedonski» din Melinești, Școala gimnazială «Sfântul Dumitru» și Școala gimnazială «Traian» din Craiova“, au precizat reprezentanții ISU Dolj. În cazul în care nu vor face demersurile necesare pentru a intra în legalitate, directorii vor primi amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, iar pentru clădirile pe care le vor da în folosință fără a obține autorizația ISU, amenda poate ajunge până la 20.000 de lei. De altfel, acolo unde este nevoie de investiții, directorii trebuie să colaboreze cu reprezentanții administrației locale.

Șase unități școlare din Craiova, pe lista celor neautorizate

În Craiova funcționează, în prezent, fără autorizație de securitate la incendiu, conform unui raport al Inspectoratului Școlar Județean Dolj, șase unități de învățământ. Pe această listă se află Grădinița cu program normal nr. 7 -structură a Școlii gimnaziale „Sfântul Gheorghe“, Grădinița cu program prelungit „Eden“, Grădinița cu program prelungit „Floarea Soarelui“, Grădinița cu program prelungit „Lascăr Catargiu“ -structură a Școlii gimnaziale „Lascăr Catargiu“, Grădinița cu program prelungit „Otilia Cazimir“ – structură a Colegiului Național „Frații Buzești“ și cabinetele metodice din clădirea P+3 din cadrul Liceului „Matei Basarab“ din Craiova.

În județ au rămas 45 de școli și grădinițe neautorizate

În ceea ce privește situația din județ, dacă în iulie 2016 erau 46 de clădiri neautorizate, în prezent numărul acestora este de 45 de clădiri din subordinea a 43 de unități școlare cu personalitate juridică. Pe această listă se regăsesc Școala gimnazială nr. 3 Băilești, Școala gimnazială Dăbuleni, Școala gimnazială Apele Vii, Școala profesională „Constantin Argetoianu“ cu Grădinița cu program normal Salcia, Școala gimnazială Braloștița, Grădinița cu program normal Brădești, Școala gimnazială Bucovăț și cu structura Școala gimnazială Palilula, Școala gimnazială Cleanov, structură a Școlii Carpen, Școala gimnazială Cârna și cu grădinița din structură, precum și Școala gimnazială Catane. Nu sunt autorizații nici la Grădinițele nr. 1 și nr. 2 de la Școala gimnazială Cerăt, Școala gimnazială „Petrache Cernătescu“ Cernătești, Școala gimnazială Coșoveni, Școala gimnazială Braniște – Daneți și Grădinița cu program normal Brabeți, structri ale Școlii profesionale Daneți, Școala gimnazială Dobrești cu structura Școala primară Murta, Grădinița cu program normal nr. 2 Giurgița și Grădinița cu program normal Curmătura, structuri Școala gimnazială Giurgița. Printre cele 46 de clădiri se află și Școala gimnazială „Nicolae Popescu“ Întorsura, Școala gimnazială Gogoșu, Școala gimnazială Grecești, Școala gimnazială Izvoare, Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian“ Malu Mare, Școala gimnazială Moțăței, Școala gimnazială „Henri Coandă“ Perișor, Școala gimnazială Piscu Vechi, Școala gimnazială Pleșoi (școala și grădinița), Școala gimnazială Predești (școala și grădinița), Grădinița cu program normal Rastu Nou, Grădinița cu program normal Piscu Sadovei, Grădinița Albești (Leșile), Școala gimnazială Teslui, Școala gimnazială Unirea (o clădire), Școala gimnazială „Barbu Ionescu“ Urzicuța, Școala gimnazială Gubaucea (Vela), Grădinița cu program normal Verbicioara (Verbița).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS