10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDeficitul de personal, veșnica problemă a Parchetelor

Deficitul de personal, veșnica problemă a Parchetelor

Numărul mic al procurorilor și grefierilor este problema care afectează cel mai mult activitatea celor cinci parchete din județul Olt. La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt s-a ajuns la 570,83 lucrări de soluționat/procuror, în timp ce media de lucrări soluționate a fost de 512,58.
Situația este mult mai grea la Parchetele din județ, la Caracal, spre exemplu, depășindu-se 3.000 lucrări de soluționat/procuror. Media de dosare de soluționat/procuror este de 1.685,75, iar media de dosare soluționate – 726,5/procuror. Situații asemănătoare se înregistrează și la Corabia și Slatina, în timp ce la Parchetul de pe lângă Judecătoria Balș încărcătura/procuror este de 1.524,33 lucrări și 817 dosare (iar media de dosare soluționate – 405,67/procuror).
O situație cu adevărat disperată se înregistrează la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia, conform datelor prezentate miercuri de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Anca Anuța. Aici, în loc de patru procurori cât ar fi nevoie sunt doar doi, dintre care unul împuternicit cu funcție de conducere. Tot 50% este ocupată schema și la grefieri, în ultimele luni ale anului trecut rămânând unul singur, un dactilograf, astfel că săptămânal este detașat personal de specialitate pentru a înregistra datele în sistemul informatic și a redacta anumite lucrări. „La Corabia e dezastru“, a prezentat prim-procurorul Anca Anuța situația, punctând că, peste toate, în anumite momente a fost nevoie de detașarea anumitor procurori din Olt în cadrul altor structuri. Un procuror din Olt a ajuns, astfel, de curând, la Calafat, unde Parchetul local rămăsese fără procuror.
Volumul mare de lucru își pune, astfel, amprenta și pe calitatea muncii procurorilor. Timpul de soluționare este unul din indicatorii care au de suferit, o bună parte din dosare fiind soluționate la peste un an de la înregistrare. În schimb, la aspectele pozitive, prim-procurorul a evidențiat faptul că nu s-au înregistrat hotărâri definitive de restituire a cauzelor de către judecătorul de cameră preliminară, a scăzut ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, a crescut numărul de rechizitorii etc.
Pentru că procurorii sunt puțini, iar în unele cazuri, cum se întâmplă la Slatina, și la început de drum, printr-o decizie internă s-a luat hotărârea ca anumite cauze să fie preluate de la Parchetele locale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt (176 de dosare preluate în 2016). Este cazul dosarelor în care sunt cercetați polițiști, al dosarelor legate de abuzuri în primării, în special nereguli în procesul de achiziții publice, de cauzele cu impact în mass-media, a mai precizat prim-procurorul Anca Anuța, din acest ultim capitol enunțând cazul adolescentului care s-a înecat, în urmă cu doi ani, în piscina de la Plaja Olt și cel al unui alt tânăr care din cauza unei gropi în carosabil, la Balș, a suferit un accident, fiind cu bicicleta, în urma căruia a decedat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS