8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlt: 70 cazuri de gripă confirmate. Medicii recomandă să nu ne tratăm singuri

Olt: 70 cazuri de gripă confirmate. Medicii recomandă să nu ne tratăm singuri

Numărul cazurilor de gripă a depășit 70 în județul Olt, cazurile noi confimate în laborator afectând persoane cu vârste cuprinse între 39 și 80 de ani.
De la debutul sezonului gripal 2016-2017 epidemiologii au înregistrat și trei decese în județ, persoane în vârstă de peste 65 de ani, femei, în evidență cu boli cronice, pentru care complicațiile date de gripă au fost fatale.

Crește în continuare și numărul pacienților afectați de viroze

Nu doar numărul cazurilor de gripă crește de la o zi la alta, ci și cel al infecțiilor respiratorii acute, înregistrându-se în ultima săptămână nu mai puțin de 1.147 (62 pacienți au necesitat internarea), în creștere față de media ultimelor trei săptămâni. A crescut considerabil și incidența pneumoniilor, din numărul celor care s-au prezentat la medic cu simptomatologie specifică, 696 fiind diagnosticați cu pneumonie, iar dintre aceștia, peste 20% necesitând internarea.
Dacă gripa afectează în special persoane adulte, virozele s-au înregistrat preponderant la categoria de vârstă 0-19 ani.

Medicii recomandă evitarea automedicației

Deși numărul mare de îmbolnăviri supraaglomerează camerele de urgență ale spitalelor și secțiile unităților spitalicești, medicii recomandă ca astfel de afecțiuni să nu le tratăm acasă, ci să ne prezentăm la medic pentru un diagnostic corect.
Cel puțin la fel de importante sunt însă și sfaturile care ne ajută să ținem boala la distanță sau să ne punem rapid pe picioare dacă ne-am îmbolnăvit, în acest sens medicii recomandând:
– să respectăm măsurile de igienă individuală, spălarea pe mâini cu apă și săpun, ori de câte ori este nevoie, fiind regula de aur;
– să evităm aglomerațiile de persoane și contactul prelungit cu cei afectați de viroze respiratorii;
– să curățăm și să dezinfectăm vesela și tacâmurile, mai ales dacă unul dintre membrii familiei este bolnav;
– să folosim șervețelele de unică folosință pentru a ne acoperi gura și nasul atunci când tușim su strănutăm;
– să consumăm legume și fructe, cereale și cantități mici de carne slabă;
– să nu lipsim organismul de lichide, o bună hidratare (apă, sucuri de fructe și legume, ceaiuri calde, supă de pui) ajutând la o diminuare a simptomelor în cazul în care am contractat o viroză;
– să evităm consumul de alcool și cafea, care favorizează deshidratarea;
– să aerisim încăperile în care ne petrecem timpul (locuință, birou), având grijă ca teperatura să se situeze în intervalul 18-22 grade Celsius;
– să menținem membrul familiei afectat de viroză sau gripă izolat de restul familiei, într-o cameră aerisită și încălzită corespunzător;
– să menținem acasă, până la vindecare, în cazul în care am primit tratament ambulatoriu, copiii bolnavi, pentru a evita răspândirea bolii în comunitate etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS