24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovean acuzat că a scos la vânzare monede antice furate

Craiovean acuzat că a scos la vânzare monede antice furate

Polițiștii doljeni au confiscat 49 de monede și două brățări care ar fi fost obținute ilegal din situri arheologice clasate în patrimoniul cultural naţional
Polițiștii doljeni au confiscat 49 de monede și două brățări care ar fi fost obținute ilegal din situri arheologice clasate în patrimoniul cultural naţional

Un craiovean de 27 de ani este acuzat de comiterea infracțiunilor de furt și acces cu detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic, după ce a încercat să vândă 25 de monede romane pe internet. În urma unei percheziții acasă la tânărul de 27 de ani au mai fost găsite două brăţări făcute din monede antice, dar și alt lot de 24 de monede antice.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, în cursul zilei de luni, ofițerii Serviciului de Investigații Criminale – Biroul Patrimoniu au depistat un craiovean de 27 de ani, care scosese la vânzare pe internet, cu suma de 1.200 de lei, un lot de 25 de monede romane (1.200 de lei). Oamenii legii au luat legătura cu vânzătorul, iar după ce au negociat un preț mai mic, s-au întâlnit cu el și l-au pus sub acuzare. Asta pentru că, după cum susțin polițiștii doljeni, monedele scose la vânzare ar proveni din comiterea unor infracţiuni de furt şi detecţii ilegale în situri arheologice clasate în patrimoniul cultural naţional.
Tot luni, în baza unui mandat de percheziţie emis de magistrații Judecătoriei Craiova, polițiștii au făcut o percheziție acasă la craioveanul de 27 de ani, unde au găsit două brăţări făcute din monede antice, precum şi alt lot format din 24 de monede antice (6 tetradrahme thasiene, o drahmă Histria şi 17 monede din perioada creştină).
După audieri, oamenii legii au întocmit pe numele craioveanului un dosar penal privind comiterea infracțiunilor de furt și acces cu detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic, această din urmă infracțiune fiind prevăzută în Ordonanța nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic. Potrivit legii, accesul cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi confiscarea detectoarelor. Polițiștii doljeni au mai precizat că obiectele de patrimoniu găsite au fost ridicate în vederea cercetării şi expertizării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS