16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAjutor de 3.000 de euro pe an pentru producătorii de tomate

Ajutor de 3.000 de euro pe an pentru producătorii de tomate

Începând din acest an, cultivatorii de tomate în spaţii protejate pot beneficia de un ajutor de minimis, menit să îi încurajeze să se dezvolte. Suprafaţa pe care vor planta tomatele trebuie să fie de 1.000 de metri pătraţi, iar cantitatea obţinută trebuie să fie de minimum două kilograme pe metrul pătrat. Altă condiţie pentru a beneficia de aceşti bani este ca roşiile să fie valorificate în perioadele ianuarie-mai, inclusiv, şi noiembrie-20 decembrie, inclusiv. De asemenea, aceştia trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului Agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate în anul 2017. Direcţiile Agricole sunt cele care vor gestiona aceste fonduri, iar la nivelul judeţului Dolj specialiştii sunt deja în teren pentru a-i informa pe oameni.
„Noi avem echipe în judeţ pentru că facem o campanie de informare în teritoriu. Încă nu putem să ştim câţi fermieri sunt eligibili, dar am solicitat colegilor mei să întocmească procese-verbale cu persoanele care ar putea beneficia de aceşti bani, adică să aibă răsadul plantat ca să poată ieşi recolta în mai. Totuşi, oamenii trebuie să ştie că, dacă nu pot valorifica produsele în prima perioadă, o pot face în cea de-a doua. Important este ca, per total, să facă dovada că au valorificat două tone de tomate. Ajutorul de minimis este în valoare de 3.000 de euro, pentru fiecare producător agricol, indiferent că este persoană fizică sau juridică“, a spus Liliana Săvulea, directoare la Direcţia Agricolă Dolj.

„Există pericolul ca o mare parte dintre fermieri să nu beneficieze de acest sprijin“

Pentru a se înscrie în Programul de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate, fermierii trebuie să depună o cerere în acest sens, după care culturile vor fi verificate de cel puţin două ori de reprezentanţii Direcţiei Agricole. Valorificarea producţiei trebuie demonstrată fie cu filele din carnetul de comercializare, pentru persoanele fizice, fie cu chitanţe sau facturi, în cazul producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale, producătorilor agricoli persoane juridice. Perioadele în care pot fi comercializate aceste produse au generat nemulţumiri în rândul legumicultorilor, în special al celor care nu deţin solarii sau sere încălzite şi care spun că astfel este imposibil să recolteze roşiile în intervalul impus. „Perioada în care trebuie să recoltăm este o impunere cam restrictivă şi în acest sens am făcut foarte multe demersuri la Ministerul Agriculturii atât noi, cât şi primăriile, direcţiile agricole, chiar şi institutele de cercetare, dar nu am reuşit să convingem. Oamenii trebuie să recolteze în perioada ianuarie-mai sau noiembrie-decembrie. Sunt foarte mulţi fermieri care recoltează de la începutul lunii iunie şi până în octombrie şi care vor fi dezvantajaţi. Există chiar pericolul ca o mare parte din fermieri să nu beneficieze de acest sprijin. Răspunsul Ministerului Agriculturii la sesizările noastre a fost că trebuie stimulaţi cei care au sisteme de încălzire şi care au costuri foarte mari, dar şi că trebuie să stopăm importurile. Dacă suntem de acord cu prima parte a răspunsului, pentru că într-adevăr cei care produc în spaţii protejate încălzite se confruntă cu costuri foarte mari, în ceea ce priveşte importurile, oricât ne-am dori ca în perioada noiembrie-mai să avem importuri mai mici de tomate, nu vom reuşi pentru că tehnologia culturii nu ne permite să producem atât de mult cât ar fi consumul intern. Totuşi, sperăm să îi pregătim pe fermieri să reuşească să îşi facă sisteme de încălzire la costuri mai mici şi să iasă pe piaţă în prima timpurietate sau să prelungească ciclul în noiembrie-decembrie“, a spus Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.
Foarte important, chiar dacă aveţi o suprafaţă mai mare, nu puteţi obţine sprijin decât pentru o exploataţie de 1.000 mp. Totodată, nici dacă aveţi mai puţin de 1.000 mp nu puteţi beneficia de acest ajutor. Banii vor intra în conturi pe fiecare an în care aveţi producţie, timp de cinci ani de zile, un fermier putând primi în total 15.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS