6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDecizie a Curţii de Apel Craiova: Validarea Consiliului Local Drobeta Turnu Severin, ilegală

Decizie a Curţii de Apel Craiova: Validarea Consiliului Local Drobeta Turnu Severin, ilegală

De la stânga la dreapta: Daniel Cârjan - PNL, Cornel Folescu - PSD şi primarul Marius Screciu - PSD. Primii doi au făcut înţelegerea prin care Cârjan şi Folescu, deşi nu erau în cărţi pentru funcţia de viceprimari, au fost aleşi (FOTO: Atitudine în Severin)
De la stânga la dreapta: Daniel Cârjan – PNL, Cornel Folescu – PSD şi primarul Marius Screciu – PSD. Primii doi au făcut înţelegerea prin care Cârjan şi Folescu, deşi nu erau în cărţi pentru funcţia de viceprimari, au fost aleşi (FOTO: Atitudine în Severin)

Lovitură de teatru la Drobeta Turnu Severin, unde după aproape opt luni de la alegerile locale din vara lui 2016, orașul poate rămâne fără consiliu local. Conform unei decizii a unei instanțe de judecată, validarea acestuia este ilegală. Părerile celor două părţi implicate în acest conflict sunt diferite, dar toate hotărârile adoptate până acum de legislativul validat în vară încălcând legea pot fi lovite de nulitate.

Pe 24 iunie 2016, în urma alegerilor locale, la Drobeta Turnu Severin se constituia noul consiliu local. În urma unui scandal imens la vremea respectivă, o majoritate total atipică formată din consilieri PNL şi PSD valida noul legislativ al oraşului printr-o nedreptate totală. Din dorinţa de a-şi impune viceprimarii, PNL şi PSD refuzau validarea a trei consilieri, aleşi prin vot democratic, şi îşi asigurau astfel majoritatea care i-a ajutat să impună câte un viceprimar de la fiecare din cele două formaţiuni politice. Cei trei – Mădălina Svoboda, Andrada Carmina Turbat și Răzvan Emanoil Roșca – au fost validaţi într-o şedinţă ulterioară, numai că liderii UNPR Mehedinţi nu au stat cu mâinile în sân şi, în numele unei alianţe electorale PSD – UNPR, încheiată între aceste formaţiuni înainte de alegeri, dar de care liderii PSD nu au mai ţinut cont, au formulat mai multe cereri de chemare în instanţă către Tribunalul Mehedinţi.
Pe 30 septembrie 2016, instanţa admitea una din plângerile formulate şi declara ilegală validarea consiliului local:. „Admite acţiunea. Anulează HCL Drobeta Turnu-Severin, nr. 2/24.06.2016. Obligă Consiliul Local Drobeta Turnu Severin să reia procedura de validare a tuturor aleşilor în funcţia de consilier local propuşi de comisia de validare“, se arată în dispozitivul hotărârii pronunțate de Tribunalul Mehedinți, pe data de 30 septembrie 2016. La vremea respectivă, scandalul iscat pe marginea acestei decizii a fost unul foarte mare, iar fiecare dintre cele două părţi şi-a susţinut punctul de vedere. Dacă reprezentanţii UNPR au declarat că decizia instanţei trebuie pusă în aplicare de îndată, şi reluate toate procedurile de constituire a consiliului local al oraşului, începând cu hotărârea numărul 2, inclusiv, majoritatea formată pe 24 iunie a ignorant decizia instanţei, a formulat un recurs şi consiliul local a continuat să lucreze în aceeaşi formulă, adoptând hotărâri extrem de importante cu privire la soarta oraşului Drobeta Turnu Severin.

„Toate hotărârile sunt lovite de nulitate, primarul trebuie să depună jurământul din nou“

Aceasta este părerea consilierilor UNPR, trădaţi la vremea respectivă de foştii parteneri de la PSD, care pentru a-şi impune viceprimarul lor au făcut pact cu liberalii. „Aşa cum se ştie, a fost pronunţată în mod definitiv decizia Curţii de Apel Craiova şi s-a stabilit că recursul formulat împotriva hotărârii pronunţate de Tribunalul Mehedinţi este inadmisibil. Pe înţelesul tuturor, Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin nu este legal constituit, în sensul că la momentul constituirii acestuia s-au făcut anumite ilegalităţi. Suntem în situaţia în care doar hotărârea numărul 1 a CL este legală. Începând cu hotărârea numărul 2, toate hotărârile sunt lovite de nulitate absolută. Practic, acum instanţa de judecată a hotărât să se reia procedura de validare a tuturor consilierilor locali aleşi în iunie 2016. Ceea ce este important de înţeles este faptul că până în acest moment CL a funcţionat în ilegalitate, consilierii locali aleşi trebuie validaţi, deoarece la momentul respectiv anumiţi consilieri locali au invalidat trei mandate şi practic au denaturat votul cetăţenilor. Instanţa a sancţionat acest aspect şi a stabilit că trebuie să se reia întreaga procedură de validare. Parctic, la momentul acesta trebuie să se reia procedura de validare, se constituie noul consiliu, legal, domnul primar va trebui să depună jurământul în faţa noului CL, iar toate hotărârile care s-au adoptat începând cu iunie 2016 sunt lovite de nulitate“, a declarat Narcis Bordea, unul dintre consilierii contestatari.
Într-adevăr, magistraţii de la Curtea de Apel Craiova au declarat inadmisibil recursul formulat de actualul consiliu local, care contestase decizia instanţei de la Tribunalul Mehedinţi, şi au stabilit că, la vremea respectivă, prin invalidarea nejustificată a celor trei consilieri, au fost încălcate prevederile legii. „Tip soluție: Inadmisibil. Soluția pe scurt: Respinge recursul, ca inadmisibil. Definitivă“, se precizează pe portalul instanţei craiovene. Este o situaţie nemaiîntâlnită în istoria oraşului Drobeta Turnu Severin, care poate lăsa oraşul fără legislativ la opt luni după alegeri şi obligă consiliul local să reia toate procedurile de validare. Dar este o situaţie privită dintr-un alt unghi de viceprimarul liberal al oraşului Drobeta Turnu Severin. „Un principiu în drept şi în drept administrativ, în mod special, este că o hotărâre de CL, un act administrativ, trebuie anulat în mod expres. Nu se poate nici pe departe considera, în orice interpretare juridică, că un act anulat produce ca efect şi anularea unor acte subsecvente. În acest moment, avem anulată doar hotărârea numărul 2 şi, practic, doar această hotărâre trebuie revotată de CL. Pentru că dacă am interpreta în felul acesta, ca să fie anulate şi celelalte hotărâri, ar însemna că pe şapte-opt luni toate deciziile luate de consiliul local sunt nule de drept, ceea ce nu este nici juridic corect şi nu este nici normal într-o societate democratică. Am adoptat în această perioadă foarte multe hotărâri importante, cu privire la termoficare, spre exemplu, hotărâri cu privire la stabilirea de taxe şi impozite şi multe alte hotărâri care deja se aplică de foarte mult timp şi a căror anulare evident că ar periclita bunul mers al municipiului Drobeta Turnu Severin“, a declarat Daniel Cârjan, unul dintre cei doi beneficiari ai funcţiei de viceprimar, în urma invalidării în mod ilegal a acelor consilieri locali.
Cum la momentul actual fiecare dintre cele două părţi îşi susţine punctual de vedere, lumină în acest caz poate face doar prefectul de Mehedinţi, care va decide dacă trebuie să reconvoace şedinţa de constituire a Consiliului Local Drobeta Turnu Severin, care să procedeze la validarea, de această dată legală, a consilierilor, în faţa cărora primarul va trebui să depună jurământul, iar apoi să reia toate procedurile de alegere ale celor doi viceprimari. Toate acestea au fost stabilite la vremea respectivă în baza unor hotărâri ale CL, care ar deveni nule de drept şi care ar trebui atacate în contencios administrativ de către prefect, asemeni celorlalte mai bine de 100 de hotărâri adoptate de actualul legislativ al oraşului. Deocamdată, prefectul Nicolae Drăghiea a declarat că decizia Curţii de Apel Craiova nu i-a parvenit în mod oficial şi că va acţiona în funcţie de hotărârea instanţei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS