8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDosarul Vâlcov II: Cătălin Rotea, adus cu mandat să spună cum a cărat șpaga

Dosarul Vâlcov II: Cătălin Rotea, adus cu mandat să spună cum a cărat șpaga

Proaspătul secretar de stat din Ministerul Dezvoltării, Cătălin Rotea, martor în cel de-al doilea dosar în care procurorii DNA l-au trimis pe fostul ministru al finanțelor, Darius Vâlcov, în judecată pentru luare de mită (valoarea totală fiind de aproximativ un milion de euro) nu s-a prezentat ieri la proces.
Rotea, prezent în sală la termenul din ianuarie, nu a putut fi audiat atunci pentru că au lipsit apărătorii inculpatului Darius Vâlcov. La termenul de ieri a trimis, în schimb, o adresă prin care își motiva absența ca urmare a instalării în funcție, sarcinile de serviciu cerându-i ca ieri să fie la Brașov. Judecătorul a dispus ca la următorul termen să fie adus cu mandat.
Prezent a fost, în schimb, celălalt martor citat, Bogdan Timofte, care a reluat declarațiile date și în fața anchetatorilor, relatând cum a fost cooptat în hățișul creat de Darius Vâlcov.

„Aveam nevoie de un loc de muncă în momentul respectiv“

Darius Vâlcov este judecat la Tribunalul Olt, în cel de-al doilea dosar în care a fost trimis în judecată, pentru luare de mită, procurorii stabilind că a încasat în total peste patru milioane de lei, bani pe care i-ar fi folosit pentru renovarea unui hotel în municipiul pe care l-a condus timp de opt ani. Unele dintre aceste fapte le-a comis când deja nu mai era primar al Slatinei, însă își păstrase influența asupra reprezentanților administrației locale și nu numai.
Bogdan Timofte, martor în acest dosar (și inculpat în dosarul în care același Darius Vâlcov este judecat tot pentru corupție la Înalta Curte de Casație și Justiție), este unul dintre „pulifricii“, cum îi numea chiar Darius Vâlcov pe tinerii care-i făceau treburile, „plantați“ în firmele prin care venea șpaga. Timofte a povestit că a fost cooptat în rețea prin intermediul lui Lucian Șușală, primul șofer al lui Darius Vâlcov și om de încredere, în 2011, când a devenit director general și acționar cu 1% în firma Bogmar (acționar principal era mătușa lui Lucian Șușală). „Aveam nevoie de un loc de muncă“, și-a motivat Timofte alegerea, spunând că a avut încredere în Șușală, care, de altfel, i-a și moșit copiii. Rolul lui Timofte în firma de construcții era să se ocupe efectiv de renovarea hotelui Palace, devenit între timp City Hotel, despre care aflase, tot de la Șușală, că este al lui Darius Vâlcov. Au început lucrările, pe care le supraveghea îndeaproape, stabilind necesarul de bani și transmițându-l, prin intermediul lui Șușală, lui Darius Vâlcov, cel care, în cele din urmă, aproba fiecare mișcare, a menționat Timofte.
Banii în firmă, cel puțin la început, erau aduși cash de Lucian Șușală. Când, spre finele anului 2012, au rămas fără bani, tot Șușală a fost cel care l-ar fi liniștit, spunându-i că lucrurile se vor rezolva în curând. În calitatea lui de director general al firmei, a povestit Timofte, a fost luat într-o zi de pe șantier și dus la sediul firmei ACETI, unde a semnat mai multe lucrări prin care firma Bogmar primea în antrepriză de la alte două firme, Plus Confort și MKS Stil, lucrări de anvelopare a blocurilor. Lucrările nu au fost realizate niciodată, în schimb a fost solicitat să factureze, iar banii astfel ajunși în cont au fost folosiți pentru terminarea lucrărilor. „Când mi s-a spus că nu trebuie, de fapt, să facem lucrările, am început și eu să-mi pun întrebări, mi s-a părut în neregulă“, a spus Timofte.
Hotelul a fost gata în vara anului 2013, iar în tot acest timp, a menționat Timofte, el nu a primit decât salariul lunar, de 2.000 de lei.

Banii veneau de la „băieții de la București“

Firmele cu care se semnau contracte erau conduse, de asemenea, de oameni din hățișul de firme creat de Vâlcov, cunoscuți drept „băieții de la București“. Apărătorii lui Vâlcov au încercat să obțină de la martor mărturisirea că aceștia, și nu Darius Vâlcov, ar fi avut, de fapt, de câștigat în nume propriu. Mai mult, unul dintre apărători l-a întrebat dacă pentru declarațiile date în dosarul de la Înalta Curte de Casație și Justiție, dosar în care, de asemenea, se cercetează legăturile firmei Bogmar cu cele prin care au venit banii (iar în acestea din urmă banii ar fi venit de la Tehnologica Radion, Theodor Berna fiind omul de afaceri care l-a denunțat pe Vâlcov și de la care a început totul) va obține o înlesnire la pedeapsă și dacă acest târg i-ar fi fost propus de procuror. Răspunsul martorului a fost „Nu“.
Rolul lui Bogdan Timofte în firma înființată pentru amenajarea hotelului a fost pur și simplu de executant, a reiterat martorul ori de câte ori a avut ocazia. În vara anului 2015, după ce s-a pornit tăvălugul DNA, Timofte a părăsit funcția de director, a ieșit din firmă și și-a înființat o altă firmă, care, de asemenea, conținea în denumire „Bogmar“. Timofte a spus, la întrebarea de ce a folosit același nume, mai întâi că i-a plăcut, recunoscând mai apoi că avea un istoric de lucrări și că, la licitații, se putea folosi de renume. „Am avut doar lucrări în afara județului“, a precizat martorul.
Intervențiile apărătorilor lui Darius Vâlcov au fost atent ghidate chiar de inculpat, care, ca la toate termenele, a notat declarațiile martorului și a făcut sublinieri, transmițându-le avocaților observațiile și sugerându-le întrebărilor. Audierea a luat sfârșit după mai bine de o oră și jumătate, stabilindu-se următorul termen pentru 15 martie, când vor fi audiați secretarul de stat Cătălin Rotea și alți doi martori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS