24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFondurile europene, colacul de salvare al comunei Galicea Mare

Fondurile europene, colacul de salvare al comunei Galicea Mare

Comuna doljeană Galicea Mare este încă una din nenumăratele localităţi sărace din judeţul nostru. Oamenii de aici îşi duc traiul destul de greu, iar agricultura şi legumicultura sunt singurele care îi mai scot la liman. În lipsa acestora, localnicii nu ar avea unde să muncească pentru că aici nu a venit niciun investitor important care să le ofere un serviciu. Primarul ştie că locurile de muncă ar ajuta la reîntinerirea comunei, însă nu prea crede că o să vină cineva să investească la Galicea Mare, din cauza infrastructurii prea puţin dezvoltată. Totuşi, lucrurile au început să se mişte cu ajutorul banilor de la Uniunea Europeană. 

Galicea Mare are în jur de 4.200 de locuitori, care încearcă să îşi câştige existenţa cu ajutorul pământului pe care îl cultivă. Apropierea de oraşul Băileşti îi ajută pe agricultori, care merg de două ori pe săptămână la piaţa de acolo şi îşi vând legumele sau cerealele pe care le-au obţinut cu multă trudă. Populaţia care încearcă să reziste în aceste condiţii este de vârsta a doua sau a treia. Majoritatea tinerilor au plecat în căutarea unui trai mai bun, în străinătate sau în oraşe din ţară unde îşi pot asigura un venit lunar.

Şcoala din centrul comunei are nevoie de reabilitare

Primarul din Galicea spune că de când a câştigat această funcţie, în 2008, priorităţile sale au fost educaţia şi sănătatea. „Am reabilitat cele două grădiniţe, care au acum grupuri sanitare în interior. Din această primăvară vom reabilita şcoala cu clasele V-VIII din centrul comunei. În acest moment, unitatea de învăţământ nu deţine autorizaţie de funcţionare din cauza grupurilor sanitare care sunt în exteriorul ei. Finanţarea o primim de la Ministerul Dezvoltării, prin Ordonanţa nr. 28. Avem deja contractul de finanţare încheiat, iar licitaţia este în desfăşurare. Imediat cum ne permite timpul, începem lucrările. Avem la dispoziţie 100.000 de euro. În această şcoală învaţă peste 100 de copii. Cu frigul nu au fost probleme pentru că şcolile au centrală termică proprie şi este căldură“, a spus Florel Catană, primarul din Galicea Mare.
Din punct de vedere medical, situaţia stă destul de bine, iar oamenii au la dispoziţie trei medici care au grijă de sănătatea lor. „Avem trei cabinete de medicină generală şi unul de stomatologie. Avem şi o farmacie. Sunt trei medici care lucrează în ture şi este totul bine. Şi cabinetele medicale au centrală termică şi nici acolo nu au fost dificultăţi din cauza frigului“, a mai declarat primarul.

Peste 50% dintre locuitori sunt vârstnici

Populaţia din Galicea Mare este în scădere continuă, iar cei tineri îşi găsesc rostul departe de localitatea natală pentru că aici nu pot avea un venit lunar asigurat. „Din păcate, tinerii ne părăsesc, pleacă după locuri de muncă. Unii pleacă doar sezonier, însă alţii pleacă definitiv din localitate. Și eu am fetele plecate în Irlanda şi în Canada. Acolo au putut să aibă salarii bune, ce câştigau aici era prea puţin. Avem în jur de 200 de familii plecate. La ultimul recensământ erau 4.260 de oameni. Peste 50% sunt bătrâni. Avem în jur de 200 de dosare pentru ajutor social și numărul creşte în fiecare an. Ocupaţiile principale ale oamenilor sunt agricultura şi legumicultura. Suntem aproape de Băileşti, iar acolo funcţionează o piaţă mare, care e deschisă joia şi duminica, şi foarte mulţi cetăţeni din Galicea Mare merg acolo să îşi vândă produsele“, a explicat Florel Catană.
Cea mai mare problemă din Galicea este, după cum spune şi edilul comunei, lipsa locurilor de muncă. „Am avea nevoie să existe locuri de muncă pentru a putea să ne păstrăm tinerii. E un dezavantaj mare pentru noi că avem populaţia îmbătrânită. Nu am găsit niciun investitor care să vină aici. Cred că suntem şi prost poziţionaţi din punct de vedere geografic, dar probabil şi lipsa unei autostrăzi ne afectează foarte mult. Poate dacă ar fi autostrada Craiova-Piteşti alta ar fi situaţia. Altă problemă ar fi lipsa alimentării cu gaze. Deci, suntem deficitari în ceea ce priveşte infrastructura, iar acest lucru ne afectează mult“, a declarat Florel Catană.
„Trăiesc din ajutorul social. Nu avem unde să ne ducem să muncim. Nici cu ziua nu prea găsim de lucru. Mai facem agricultură, cultivăm roşii, castraveţi. Am doi copii care locuiesc aici. Nu ştiu ce vor face mai departe pentru că aici sigur nu îşi vor găsi de muncă“, a povestit un localnic din Galicea Mare.

„Fără fondurile europene ar fi imposibil“

Taxele şi impozitele plătite de oamenii din Galicea Mare nu ar putea niciodată să acopere investiţiile de care are nevoie comuna pentru a se dezvolta. Fondurile europene au fost singura soluţie prin care municipalitatea a reuşit să facă anumite proiecte. „Acum avem un contract cu Ministerul Dezvoltării pentru modernizarea străzilor şi vom începe, din primăvară, să asfaltăm 3,5 kilometri de străzi. Am primit 500.000 de lei. Tot în domeniul infrastructurii avem un studiu de fezabilitatea pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă. În acest moment, ne mai trebuie încă 6 km de reţea de alimentare cu apă. Oamenii au fost receptivi şi s-au racordat la sistemul de apă curentă. De asemenea, avem şi un studiu de fezabilitate pentru introducerea sistemului de canalizare. Cu siguranţă, vom prinde finanţare şi pentru acest proiect. Fără fondurile europene ar fi imposibil să ne descurcăm. La nivelul comunei Galicea Mare veniturile proprii nu depăşesc un milion de lei. Aceste investiţii necesită sute de milioane. Din bugetul propriu putem doar să gospodărim localitatea. Nici burse nu am dat elevilor pentru că nu au fost bani“, a precizat edilul.

Mircea Dinescu are 50 de hectare de vie în Galicea Mare

Majoritatea cetăţenilor din comună cultivă viță de vie, dar nu suprafeţe mari. „Există o suprafaţă de 50 de hectare cultivată de oamenii din comună. Mai avem încă o suprafaţă compactă de viţă de vie, tot în jur de 50 de hectare, administrată de Mircea Dinescu. Este vorba de vie nobilă. Avem şi Sărbătoarea Trifonului, care se ține la Galicea cam din anul 1980. În fiecare an, pe 1 februarie, mergem la biserică, participăm la slujbă, apoi mergem cu mai multe căruţe, care au drapelul României, pe tarlalele de vii, iar preotul le sfinţeşte pentru a fi ferite de dăunători şi de boli“, a mai spus Florel Catană.
Galicea Mare nu a reuşit să atingă standardele impuse de timp, iar scăderea şi îmbătrânirea populaţiei apasă greu pe umerii comunei. Şansele de dezvoltare scad anual, pe măsură ce tinerii părăsesc localitatea, iar prosperitatea este departe de oamenii de aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS