17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO, parte civilă în procesul directorului Daniel Antonie

CEO, parte civilă în procesul directorului Daniel Antonie

Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere din CEO
Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere din CEO

Complexul Energetic Oltenia (CEO) se va constitui parte civilă în dosarul în care directorul Diviziei Miniere din companie a fost trimis în judecată pentru achiziţii supraevaluate. Este vorba de truse medicale şi furtunuri pentru stingătoare care ar fi fost cumpărate la preţuri de şapte ori mai mari decât cele de pe piaţă. Prejudiciul estimat de procurorii anticorupţie este de 415.240 de lei, exact suma pentru care Complexul Energetic Oltenia se va constitui parte civilă în procesul aflat pe rolul Tribunalului Gorj. În acest sens, au fost aprobate două hotărâri, una de directorat, din care face parte şi Daniel Antonie, şi una a consiliului de supraveghere. Mai este necesară informarea Adunării Generale a Acţionarilor companiei. Un document în acest sens va fi prezentat în şedinţa acţionarilor CEO, care va avea loc pe 20 februarie. Este de precizat că hotărârea directoratului, privind recuperarea prejudiciului prin constituirea de parte civilă în dosar, nu a fost semnată de către Daniel Antonie, şeful Diviziei Miniere din CEO.

Trimis în judecată de DNA

Directorul Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Antonie, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub acuzaţia de abuz în serviciu. Au fost trimişi în judecată, în acelaşi dosar, Vasile Ghimişi, contabil la Divizia Minieră, Florin Temelie şi firma acestuia, TFR Teminvest SRL, şi Daniel Sever Giurcău, fratele şefului de la Protecţia Consumatorilor, Mădălin Giurcău. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Antonie Daniel, la data faptei director al Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată (șapte acte materiale), în stare de libertate, a inculpaților: Ghimiș Vasile, la data faptei director la Direcția Economică a Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată (șapte acte materiale), Giurcău Daniel Sever, administrator de fapt al SC TFR Teminvest SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată (șapte acte materiale), Temelie Florin, administrator de drept al SC TFR Teminvest SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată (două acte materiale), SC TFR teminvest SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată (două acte materiale)“, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Achiziţie supraevaluată

Daniel Antonie este acuzat de procurori că s-a implicat în achiziţionarea de truse medicale şi furtunuri de stingătoare la preţuri supraevaluate. Potrivit DNA, în perioada octombrie 2013 – martie 2014, inculpații Daniel Antonie și Vasile Ghimiș, în calitate de directori în cadrul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, au dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice, achiziționarea de la două firme (printre care și SC TFR Teminvest SRL) controlate de inculpații Daniel Sever Giurcău și Florin Temelie, la prețuri supraevaluate, a unui număr de 272 de furtunuri pentru stingerea incendiilor și 170 de truse sanitare de prim ajutor. „În același context, pe de o parte, «ajutorul» acordat de inculpații Temelie Florin și Giurcău Daniel Sever a constat în depunerea de oferte pentru produsele respective, în numele societăților pe care le administrau, la prețuri supraevaluate de circa șase-șapte ori față de prețurile lor de achiziție. Pe de altă parte, aceiași inculpați au depus oferte în numele altor societăți, fără consimțământul administratorilor acestora, sau în numele unor societăți administrate de rude sau prieteni apropiați, dezavantajoase față de ofertele firmei câștigătoare. Prin această conduită infracțională, profitând și de faptul că la nivelul unităților miniere din subordine era necesară achiziționarea de truse medicale și furtunuri pentru pompieri, inculpații Antonie Daniel și Ghimiș Vasile au prejudiciat bugetul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA cu suma de 415.240,66 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societățile controlate de cei doi oameni de afaceri. SC CEO SA a comunicat că se va constitui parte civilă în procesul penal cu suma de 415.240,66 lei. În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Antonie Daniel și Ghimiș Vasile. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză“, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Parte civilă şi în dosarul „Bani pentru Medinţu”

Este de amintit şi faptul că acţionarii Complexului Energetic Oltenia au ratificat anul trecut acţiunea administraţiei de a se constitui parte civilă în cadrul unui alt dosar penal, în care este vizat Daniel Antonie. Este vorba de dosarul «Bani pentru Medinţu», în care mai sunt judecaţi Laurenţiu Ciobotărică, directorul Diviziei Financiare şi fost director al companiei, precum şi Dorina Jianu, şefa Direcţiei Legislaţie. CEO s-a constituit parte civilă pentru 157.691 de lei, în cazul sumei plătite lui Aurel Medinţu, fostul director al Diviziei Energetice, pentru ca acesta să plece din societate. Este vorba de 128.100 de lei, cinci salarii compensatorii, la care se adaugă taxele aferente.

Judecaţi tot la Tribunal

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Laurenţiu Ciobotărică şi Daniel Antonie pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Mai este trimisă în judecată şi Dorina Jianu, director Legislație și Guvernanță Corporativă în cadrul SC CEO SA Târgu Jiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. „La data de 22 decembrie 2015, inculpații Ciobotărică Ion Laurențiu, în calitate de președinte al Directoratului SC CEO SA Târgu Jiu și Antonie Daniel, în calitate de membru al Directoratului SC CEO SA Târgu Jiu, au aprobat și acordat în mod nelegal, unei persoane, o compensație financiară constând în cinci remunerații fixe lunare avute de aceasta din urmă în calitate de membru al aceluiași directorat, respectiv 128.100 de lei. Cei doi au beneficiat de sprijinul inculpatei Jianu Dorina, director al Direcției Juridice și Guvernanță Corporatistă, care a întocmit o opinie juridică favorabilă punctului de vedere al acestora. Concret, inculpatul Ciobotărică Laurențiu, în înțelegere cu inculpata Jianu Dorina, nu a făcut altceva decât să amestece/să suprapună în mod intenționat diverse prevederi legale și situații de fapt pentru a crea confuzie și a da o aparență de legalitate acțiunilor lor ilicite. Anterior, această activitate infracțională a fost precedată de nenumărate demersuri inițiate de inculpatul Ciobotărică Laurențiu care, încă de la numirea sa în funcție, a încercat să se debaraseze de persoana compensată financiar în condițiile de mai sus, astfel încât să aibă posibilitatea numirii unei alte persoane agreate în aceeași funcție. De menționat este faptul că cei trei inculpați au avut reprezentarea faptului că în atribuțiile directoratului SC CEO SA nu intră aprobarea și plata vreunui gen de remunerație, această competență aparținând altui organism din cadrul societății respective. Acționând în această manieră, inculpații au cauzat agentului economic cu capital de stat un prejudiciu de 128.100 de lei, reprezentând contravaloarea plăților compensatorii acordate în mod nelegal fostului membru al directoratului CEO SA“, au stabilit procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Este interesant că Daniel Antonie şi Laurenţiu Ciobotărică fac în continuare parte din conducerea executivă a companiei şi din directoratul CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS