14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDispare impozitul pe tranzacțiile imobiliare sub 450.000 de lei

Dispare impozitul pe tranzacțiile imobiliare sub 450.000 de lei

Anul trecut și anul acesta, până în februarie, proprietarii care își vindeau apartamentele plăteau impozit de 2%, respectiv 3% din valoarea de tranzacționare, procente aplicate  la anumite marje de valoare
Anul trecut și anul acesta, până în februarie, proprietarii care își vindeau apartamentele plăteau impozit de 2%, respectiv 3% din valoarea de tranzacționare, procente aplicate la anumite marje de valoare

Pe piața locală, majoritatea apartamentelor se tranzacționează sub această valoare, ceea ce înseamnă că nu vor plăti impozit de la 1 februarie cei mai mulți dintre vânzători. Avantajați sunt și speculanții imobiliari, care până luna viitoare datorează aproximativ 3% din valoarea imobilului tranzacționat. 

De la 1 februarie, mai mulți proprietari de apartamente, case și terenuri care își vând imobilele nu vor mai plăti la stat impozitul pe tranzacțiile imobiliare, care era reținut, până acum, de notarii care perfectau tranzacția și era virat către Fisc tot de către ei. Vor fi scutiți de plata impozitului pe tranzacții imobiliare toți acei vânzători a căror valoare de tranzacționare este sub 450.000 de lei. Conform OUG nr. 3/2017 care a modificat Codul Fiscal, vor plăti impozit la stat pentru tranzacțiile imobiliare doar aceia care își vând imobilele cu prețuri mai mari de 450.000 de lei și doar pentru diferența ce trece de această valoare. Prevederea se referă și la „dezmembrămintele“ unei proprietăți, conform modificărilor aduse la aliniatul (1) al articolului 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, alineat care va avea următoarea formă: „(1) La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 de lei“.

Cum se plătește până la 1 februarie

În prezent, impozitul este perceput de stat în mod diferențiat, în funcție de anul dobândirii acelui imobil de către persoana care intenționează să îl vândă. Potrivit Codului Fiscal în vigoare, impozitul respectiv se plătește diferențiat, în funcție de anul dobândirii imobilului respectiv și în funcție de valoare. Așadar, speculanții imobiliari achită un impozit mai mare la stat față de persoanele care își vând proprietățile o dată sau de două-trei ori în viață. Pentru construcțiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum și pentru terenurile de orice fel fără construcții, dobândite într-un termen de până la trei ani, inclusiv, proprietarul plătește la înstrăinarea imobilului un impozit de 3% din valoarea tranzacției, până la valoarea de 200.000 de lei a tranzacției. Dacă imobilul se vinde cu mai mult de 200.000 de lei, atunci vânzătorul plătește la stat 6.000 de lei, plus 2% din ceea ce depășește 200.000 de lei.
În cazul în care imobilul care se vinde a fost dobândit de proprietar într-un interval mai mare de trei ani de la data tranzacției actuale, atunci impozitul datorat statului este mai mic, respectiv este de 2% din valoarea tranzacției, dacă valoarea de tranzacție este de până la 200.000 de lei. La imobilele la care valoarea de tranzacționare depășește 200.000 de lei, vânzătorul plătește un impozit de 4.000 de lei, plus 1% din valoarea care depășește acea sumă enunțată.

Avantaj și pentru speculanții imobiliari

De la 1 februarie dispar aceste clasificări. Avantajați de noile măsuri fiscale sunt toți proprietarii care își vând proprietățile sub valoarea de 450.000 de lei, precum și speculanții imobiliari, care cumpără apartamente spre a le revinde. Și în cazul acestora, câștigul se simte dacă valoarea proprietății este sub 450.000 de lei. În acest caz, ei nu mai achită nici un ban la stat. Până acum, o persoană care a dobândit o casă, de exemplu, în ultimii trei ani, și o vinde acum cu prețul de 450.000 de lei va plăti la stat un impozit de 11.000 de lei pe tranzacție. De la 1 februarie încolo, dacă proprietarul își vinde aceeași casă la același preț, atunci va rămâne și cu cei 11.000 de lei în buzunar, pentru că nu va mai achita nici un impozit la stat. O persoană care are casa de mai mult de trei ani, ar datora acum 6.500 de lei statului, dacă și-ar vinde zilele acestea casa cu suma totală de 450.000 de lei, iar după 1 februarie nu ar mai plăti acest impozit la stat, dacă tranzacția s-ar perfecta la aceeași valoare de 450.000 de lei. Și până acum erau scutite de impozit anumite categorii de transfer de proprietate, cum ar fi la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donație între rude și afini până la gradul al treilea, inclusiv, precum și între soți etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS