10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolițiști de frontieră, judecați pentru braconaj

Polițiști de frontieră, judecați pentru braconaj

În octombrie, anul trecut, ofițerii anticorupție au ridicat cinci inculpați din acest dosar
În octombrie, anul trecut, ofițerii anticorupție au ridicat cinci inculpați din acest dosar

Ofițerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au anunțat trimiterea în judecată a trei polițiști din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră (SPF) Calafat, dar și a altor șase inculpați. Printre infracțiunile reți-nute de procurori se numără braconajul, darea de mită, falsul în înscrisuri sau divulgarea secretelor de serviciu.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au început cercetările în acest dosar în octombrie, anul trecut, când au reușit să destructureze o grupare de patru braconieri, coordonaţi de un agent de poliţie din cadrul SPF Calafat – Sectorul Poliţie de Frontieră Bistreţ.
Anchetatorii au reținut că, în perioada iunie – octombrie 2016, inculpații Florin Șarlă, Alexandru Ozunu, Cosmin Bărbulescu și Nicolae Balaci „s-au deplasat în zona Bistreţ, județul Dolj, unde, pe timpul nopţii, au braconat prin împuşcare mistreţi şi iepuri, acest lucru întâmplându-se pe timpul executării serviciului de către agentul de poliţie Iovan Aurel, care avea în competenţă zona respectivă. Agentul de poliţie le facilita braconierilor accesul în perimetrul fondului cinegetic, iar după ce aceştia împuşcau animalele sălbatice, le asigura părăsirea în siguranţă a zonei, pentru aceste facilităţi Iovan Aurel primind ulterior foloase necuvenite, respectiv vânat braconat“. În urma cercetărilor s-a stabilit că agentul Iovan a primit de la braconieri vânat în valoare de aproximativ 2.500 de euro.
În urma anchetei, procurorii doljeni au pus sub acuzare încă doi polițiști de frontieră de la Bistreț, dar și alți doi inculpați. Este vorba de agenții de poliție Cătălin Grecu și Sorin Andrei, dar și de Florin Tătoiu și Gigi Bozgan. Primii doi sunt acuzați că au divulgat secrete de serviciu, pentru ca braconierii să nu fie prinși în urma unor eventuale controale.
„Iovan Aurel, folosindu-se tocmai de prerogativele funcţiei de agent de poliţie, le-a permis celorlalţi inculpaţi sau suspecţi din cauză să comită în mod repetat infracţiuni de braconaj cinegetic sau piscicol, cu complicitatea sa activă şi cu sprijinul agenţilor de poliţie Grecu Cătălin şi Andrei Sorin, prin oferirea de informaţii secrete de serviciu sau nepublice, pentru a nu fi depistaţi de alte organe abilitate ale statului cu atribuţii de constatare a infracţiunilor sau contravenţiilor“, au mai precizat anchetatorii doljeni.
Săptămâna aceasta, procurorii doljeni au încheiat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a celor nouă inculpați, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Agentul Aurel Iovan a fost arestat preventiv pe 18 octombrie, el fiind trimis în judecată în stare de arest preventiv. Alți patru inculpați – Șarlă, Ozunu, Bărbulescu și Balaci – au fost deferiți justiției sub control judiciar.
Reprezentanții SPF Calafat au precizat pentru GdS că cei trei agenți de poliție au fost suspendați din funcții până când instanțele de judecată vor da o soluție definitivă în acest dosar penal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS