16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljComuna Izvoare, fără tineri şi premise de dezvoltare

Comuna Izvoare, fără tineri şi premise de dezvoltare

Copiii sunt cei care mai însufleţesc comuna, în drum spre şcoală  (Foto: Bogdan Grosu)
Copiii sunt cei care mai însufleţesc comuna, în drum spre şcoală (Foto: Bogdan Grosu)

Gerul a amuțit întreaga suflare din comuna Izvoare. Toate cele trei sate din componenţa ei  -Izvoare, Domnu Tudor și Corlate- au încremenit după ce a venit zăpada, iar oamenii ies din case doar în caz de nevoie. Doar puţinii copii din comună mai animă uliţele atunci când merg spre şcoală. Populaţia este în continuă scădere, resursele economice sunt puţine, iar tinerii pleacă din comună.

Comuna Izvoare şi-a căpătat numele datorită numărului mare de izvoare şi pâraie ce străbat localitatea. Oamenii de aici îşi duc traiul destul de greu, iar agricultura este cea care îi ajută să supravieţuiască. Multe case au ajuns ruine, iar populaţia scade de la an la an. Tinerii nu prea îşi găsesc rostul în localitatea natală şi se văd nevoiţi să plece pentru a reuşi să răzbată în viaţă. Cei care rămân se ocupă doar cu agricultura. „Am 25 de ani şi îmi e foarte greu să mă descurc aici. Nu am plecat pentru că am părinţii bolnavi şi trebuie să am grijă de ei. Nu am unde să lucrez, dar mă ocup de gospodărie. Mai cultiv legume şi merg să le vând la piaţă, la Vârtop“, a spus Ionela Mârzancă, o tânără care locuieşte în Izvoare. „Trăiesc dintr-un ajutor social de 140 de lei pe lună. Ne descurcăm foarte greu, e vai de noi. Nu am avut bani nici să ne luăm lemne, ne mai ducem în pădure să adunăm crengi. Dar zilele acestea, când a nins, nu am mai putut să mergem acolo“, a spus Paula Stoica.

Peste 65% din populaţie este îmbătrânită

Comuna Izvoare a rămas fără tineri din cauza lipsei locurilor de muncă. Doar bătrânii care nu au încotro rămân în gospodăriile de care au avut grijă zeci de ani. „Populaţia este în scădere, iar peste 65% din oameni sunt bătrâni. Eu am mai fost primar între 1996 – 2000 şi erau 2.500 de locuitori. Acum mai sunt 1.600. Tinerii pleacă din localitate pentru că nu au locuri de muncă. Dacă s-ar întoarce oamenii plecaţi în străinătate, populaţia ar creşte cu aproximativ 400 de persoane. Avem peste 50 de asistaţi social din 1.600 de cetăţeni. Nu sunt nici mulţi, nici puţini. Nu putem să atragem investitori pentru că suntem foarte prost amplasaţi. Noi am avut şi dezavantajul că drumul judeţean dintre Izvoare şi Vârtop nu a fost asfaltat. Nu am primit înţelegere de la Consiliul Judeţean Dolj. Mai sunt șapte kilometri de asfaltat. Am vorbit cu cineva din Austria care intenționa să deschidă o fabrică de ţiglă, dar totul merge până la drumuri. Dacă am avea drumuri bune, poate ar veni şi investitori“, a declarat Ionel Voicu, primarul localităţii.
Există, însă, şi trei tineri care au făcut tot posibilul să rămână în satul natal, iar fondurile europene au fost salvarea lor. Unul dintre aceştia este Petrică Badea, din satul Domnu Tudor, care a accesat fonduri europene şi şi-a ridicat patru solarii mari, în care munceşte fără încetare. „Cu altceva nu avem cu ce să ne ocupăm aici. Am nişte prieteni care şi-au făcut şi ei solarii şi le-am urmat exemplul. Am luat fonduri europene şi am făcut patru solarii, care au costat în jur de 100.000 de lei. Iarna cultivăm doar salată verde şi ceapă. Tot ce cultivăm aici vindem în mai multe pieţe din ţară. Se vând mai scump la Timişoara sau la Alba Iulia. Avem şi un contract cu un hipermarket şi mai vindem şi acolo când ne convine preţul. După un an de muncă, rămânem cu aproximativ 20.000 de lei. Cel mai mare profit l-am avut la ardeiul capia. Anul trecut nu am avut probleme, s-au făcut toate legumele pentru că am avut şi noi mai multă experienţă în îngrijirea lor. Este nevoie de foarte multă muncă. Deocamdată nu mai vreau să mă extind pentru că nu am pe cine să iau la muncă. Oamenii de aici sunt bătrâni“, a spus Petrică Badea.

Trei tineri au câteva solarii în Izvoare, construite pe bani europeni (Foto: Bogdan Grosu)
Trei tineri au câteva solarii în Izvoare, construite pe bani europeni (Foto: Bogdan Grosu)

Un bărbat, transportat la dializă cu maşina de deszăpezit a primăriei

De fiecare dată când ninge puternic, legătura comunei Izvoare cu localităţile apropiate se pierde, iar deszăpezirea se face destul de anevoios. Odată cu ninsorile de anul acesta, au apărut şi câteva probleme, din cauză că drumurile care fac legătura cu Galicea Mare şi cu Vârtop au fost deszăpezite mai greu. „Am avut câteva probleme până pe 9 ianuarie, pentru că nu s-a putut interveni din cauza viscolului, însă de pe 10 ianuarie drumurile au fost deszăpezite atât în comună, cât şi pe drumurile ce leagă comuna de Galicea Mare şi Vârtop. Avem un bărbat în localitate care avea nevoie de dializă atunci când erau drumurile blocate. L-am luat cu maşina de deszăpezit a primăriei şi am traversat câmpul până la Galicea Marea. De asemenea, a fost o maşină care a rămas înzăpezită la Domnul Tudor, dar s-a intervenit şi acolo şi a fost rezolvată situaţia“, a spus Ionel Voicu, primarul comunei Izvoare.
Hoţ de cazane, prins cu ajutorul camerelor de luat vederi

Edilul din Izvoare a luat măsuri pentru liniştea comunei şi a montat camere de luat vederi din cauză că existau multe plângeri la poliţie şi la primărie în legătură cu mai multe furturi. „Am montat 17 camere, nouă în Izvoare, patru în satul Domnu Tudor şi patru în Corlate. Le-am achiziţionat din banii primăriei. După ce le-am pus, este mai linişte în sate. În urmă cu mai mult de o lună a dispărut cazanul unui cetăţean. Poliţia a venit la primărie, a derulat imaginile şi a descoperit cine furase cazanul. Sunt foarte bune pentru că putem să urmărim ce se întâmplă în comună. O să mai montăm şi altele“, a adăugat primarul.
Ar fi nevoie de încă un lac de acumulare pentru perioada verii

Localitatea Izvoare are apă curentă, însă în timpul verii nu este întotdeauna suficientă din cauză că mulţi oameni o folosesc la irigaţii. Pentru ca localnicii să nu rămână fără apă uneori, ar fi nevoie de încă un lac de acumulare la Corlate. „Mai avem de făcut alimentarea cu apă la Domnu Tudor pentru că este mare nevoie. De asemenea, va trebui să facem şi sistem de canalizare, tot pe fonduri europene. Avem discuţii să facem proiectul şi ne-am gândit deja unde să amplasăm staţia de epurare“, a mai spus primarul.
Cu toate dificultăţile pe care le are, comuna Izvoare supravieţuieşte greu. Oamenii rămaşi aici nu au mari speranţe de dezvoltare pentru că resursele sunt puţine. Izvoare este încă una dintre comunele doljene care se stinge uşor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS