Directorul artistic al Filarmonicii „Oltenia“, demisie sub presiune

Mihai Ungureanu a demisionat, deși justiția i-a dat dreptate


Jocurile de culise au transformat Filarmonica „Oltenia“  într-un butoi cu pulbere. Acuzând presiunile făcute asupra sa, directorul artistic Mihai Ungureanu a renunțat la funcție de la 1 ianuarie 2017, deși a câștigat pe fond în justiție procesele cu primăria și cu fostul manager, Vlad Drăgulescu. Primăria a tăcut complice, încurajând haosul din instituție. Când va pune municipalitatea punct scandalului?

În ultimele trei luni, GdS a prezentat pe larg scandalul de culise de la Filarmonica „Oltenia“, dintre managerul Vlad Drăgulescu și directorul artistic al instituției, Mihai Ungureanu. Invocând viziuni diferite asupra managementului filarmonicii, Drăgulescu a încercat să-l scoată din schemă pe Ungureanu și a luat o serie de măsuri controversate, rezumate mai jos. În primul rând, Vlad Drăgulescu l-a eliminat pe Mihai Ungureanu din consiliile artistice de la cor și orchestră (25 noiembrie 2015), iar în locul său a numit un subaltern al acestuia, Radu Jianu – șeful Biroului de Coordonare Artistică (BCA). Ulterior (26 august 2016), Drăgulescu l-a sancționat pe Ungureanu cu reducerea salariului de bază pe trei luni (august, septembrie, octombrie 2016), pe motiv că ar fi lipsit de la serviciu.

Managerul nu i-a aprobat patru zile libere (21-24 iunie), dar a înregistrat rezoluția de respingere la două luni distanță de la solicitarea făcută de Mihai Ungureanu. La cele de mai sus se adaugă încercarea de eliminare prin reorganizare a funcției de director artistic.

Justiția spune că primăria a încălcat legea

Evenimentele enumerate mai sus au avut loc pe fondul unui proces prin care Mihai Ungureanu a contestat în justiție numirea lui Vlad Drăgulescu în funcția de manager al Filarmonicii „Oltenia“. Manager în perioada 2012 – 2015, Vlad Drăgulescu a fost evaluat final cu nota 9,20 și a primit un nou mandat, pe cinci ani. Ca să-l numească fără concurs, primăria s-a folosit de o excepție din OUG nr. 189/2008 (art. 43, indice 1). Potrivit acestei excepții, în cazul în care la evaluarea finală managerul obține peste 9,00, el „are dreptul de a prezenta un nou proiect de management, în conformitate cu cerințele caietului de obiective întocmit de autoritate“. Tot excepția invocată mai spune că proiectul depus „constituie baza încheierii unui nou contract de management“. În consecință, primarul Olguța Vasilescu a emis o dispoziție (16 decembrie 2016), care stabilea ca limită pentru depunerea noului proiect data de 30 decembrie. În 30 decembrie, primarul a și emis dispoziția prin care l-a numit în funcție pe Vlad Drăgulescu. Mihai Ungureanu a atacat în instanță dispoziția de numire și contractul de management, argumentând că noul proiect de management nu a fost evaluat. Între timp, Vlad Drăgulescu a plecat director artistic la Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova (TNC). În justiție, Mihai Ungureanu a anulat pe fond atât eliminarea din consiliile artistice (septembrie 2016), cât și sancțiunea cu 10% din salariu (decembrie 2016). Mai mult, judecătorii au anulat pe fond (noiembrie 2016) și dispoziția prin care primarul Olguța Vasilescu îl numise în funcție pe Vlad Drăgulescu. Recent, a sosit și motivarea sentinței, din care spicuim câteva aspecte extrem de interesante.

Potrivit judecătorilor, proiectul de management depus de Vlad Drăgulescu „nu a făcut obiectul unei analize de conformitate cu cerințele caietului de obiective întocmit de autoritate, astfel încât să poată constitui baza încheierii unui nou contract de management, în conformitate cu OUG nr. 189/2008“. Analiza de conformitate era obligatorie, prin Ordinul Ministerului Culturii (nr. 2799/10 decembrie 2015), publicat în Monitorul Oficial la 24 decembrie 2015. Ordinul era în vigoare „înainte de emiterea actelor contestate, fiind de imediată aplicare“. Cu alte cuvinte, „autoritatea a încheiat contractul de management pe durata maximă de cinci ani fără analiza proiectului de management și recomandarea comisiei de concurs“. Concluzionând, magistrații spun că „depunerea proiectului de management reprezintă o condiție necesară, dar nu și suficientă pentru încheierea unui nou contract de management“. Proiectul trebuia verificat „sub condiția conformității cu cerințele caietului de obiective întocmit de autoritate“.


Tabloul lui Mihai Ungureanu a fost vandalizat. În locul lui a fost desenată o cruce. Directorul interimar Dorin Măciucă spune că nu ştie cine este făptaşul (Foto: Bogdan Grosu)

Tabloul lui Mihai Ungureanu a fost vandalizat. În locul lui a fost desenată o cruce. Directorul interimar Dorin Măciucă spune că nu ştie cine este făptaşul (Foto: Bogdan Grosu)

„Acest demers este consecința presiunilor“

Cu toate că managerul Vlad Drăgulescu a plecat de la TNC, turbulențele de la Filarmonica „Oltenia“ au continuat. Scandalul (reclamații și amenințări de pe cartele SMS anonime și conturi de Facebook false) s-a transformat în haos și au început luptele pentru putere. În mod normal, interimatul trebuia asigurat de numărul doi în instituție, directorul artistic Mihai Ungureanu. Nu s-a întâmplat așa. O facțiune condusă de șeful de sindicat, trompetistul Dorin Măciucă, sprijinită de demisionarul Vlad Drăgulescu, a declanșat o așa-zisă grevă. Protestatarii cereau demisia lui Mihai Ungureanu și a celor care-l susțin: Nina Călugăru (șef birou personal) și Mihaela Nedelcu (șef birou organizare spectacole). Rănită în orgoliu de succesele în justiție ale lui Mihai Ungureanu, primăria a tăcut complice și l-a numit cu discreție interimar pe patru luni pe Dorin Măciucă. Surse din interior spun însă că presiunile au continuat zilnic, până când Mihai Ungureanu a cedat. În decembrie 2016, directorul artistic a depus o cerere prin care renunță la funcție. El a cerut ca, începând cu 1 ianuarie 2017, să revină la funcția de bază, de solist-concertist pian.

„Acest demers este consecința presiunilor, consider nelegitime, exercitate asupra mea, atât din instituție, cât și din afara ei, de o bună perioadă de timp. Coincidență sau nu, aceste presiuni au dobândit consistență după momentul în care instanța de judecată mi-a dat câștig de cauză în acțiunea care privea legalitatea deciziei de numire a managerului filarmonicii. Lipsa de perspectivă evidentă, renunțarea repetată la principii de bază care mi-au călăuzit activitatea în cadrul filarmonicii au golit practic de conținut funcția de director artistic; de altfel, este de notat faptul că s-a dorit desființarea acestei funcții din organigramă, într-o instituție al cărei manager nu avea studii de specialitate…“, scrie Mihai Ungureanu în cererea depusă. Cel mai probabil, el va participa la concursul de proiecte de management pe care municipalitatea este obligată să îl organizeze. Ca o concluzie, întrebarea care se pune este următoarea: „Vrea cu adevărat primăria să pună punct incertitudinii și scandalului de la filarmonică, organizând un concurs transparent?“. Lipsa unei reacții publice în acest scandal și modul în care a gestionat primăria până acum problema manageriatului instituției ne pot da un răspuns în acest sens.

 Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 13 ianuarie 2017

Actualitate

» Firmele vor fi mai întâi consiliate de organele de control, apoi sancţionate
» Florian Coldea, suspendat după dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă
» Comisiile de experţi de la nivelul caselor de asigurării de sănătate, eliminate
» Ungaria: Două femei suspectate de terorism care voiau să meargă în Siria, prin Bulgaria, au fost arestate
» Bulgaria: Cod galben de polei în 8 districte
» Fostul manager de la Spitalul Malaxa rămâne în arest preventiv
» Comisia Europeană: Republica Moldova ar putea primi un ajutor financiar de 100 de milioane de euro
» Încă trei ani de închisoare pentru Gheorghe Ştefan
» Încă şase lebede de pe teritoriul României, depistate cu gripă aviară
» Gorj: Marcel Romanescu, desemnat candidatul PNL la primăria Târgu Jiu
» Bulgaria: Cel puțin 20 de ofițeri vamali, arestați la Varna
» INSP: 13 persoane au murit din cauza rujeolei
» Ambasada SUA va fi închisă luni
» Mehedinţi: Dunărea este îngheţată în zona Eşelniţa
» Bogdan Nicolae Stan îl înlocuiește pe Dragoș Doroș la conducerea ANAF
» Ungaria: Coduri de precipitaţii sub formă de ploaie şi ninsoare
» AJOFM Mehedinţi organizează selecție pentru studenții care doresc să lucreze ȋn Germania
» Administrația Prezidențială: Președintele Iohannis a discutat cu Florian Coldea

Publireportaj

» CJ Gorj organizează Ziua Culturii Naționale. Sărbătoare Eminescu

Local

» 11 cazuri cu gripă, confirmate în Olt
» Situație complicată pe Dunăre, la Porțile de Fier
» Încă 11 cazuri de gripă, confirmate în judeţul Olt
» Comisarul-şef Alina Popescu, şefă de cabinet la IPJ Olt, consilier al ministrului Afacerilor Interne
» Mehedinți: Premiile “Pamfil Șeicaru”, decernate la mănăstirea “Sf. Ana” din Orșova

Dolj

» Comuna Izvoare, fără tineri şi premise de dezvoltare
» S-a stins din viaţă marele dirijor Nicu Creţu
» Polițiști de frontieră, judecați pentru braconaj
» Primăria Băileşti se mută într-un imobil modernizat
» Mașina Primăriei Craiova, parcată în sensul giratoriu
» Ai țurțuri la acoperiș? Dă-i jos!
» Craiovenii din cartierul Valea Roșie au căldură în apartamente
» Craiova: Toate punctele termice furnizează la această oră căldură în cartierul Valea Roşie
» Craiova: Recital Grigore Leşe la Teatrul Național Craiova
» Un punct termic din Valea Roşie încă nu furnizează agent termic

Gorj

» Sătenii din Muşeteşti primesc apă cu cisterna
» Turiștii, aşteptaţi în număr mare la Rânca
» Stocurile de cărbune ale CEO sunt de 765.000 de tone
» Întâlniri între finanţiştii gorjeni şi contribuabili
» Gorj: Stocurile de cărbune ale CEO sunt de 765.000 de tone

Vâlcea

» Rata şomajului în judeţul Vâlcea la 31.12.2016
» Vâlcea: Reţinuţi pentru furt calificat
» Vâlcea: Circulaţia pe DN7 este îngreunată din cauza căderilor de zăpadă de pe versanţi

Sport

» Fotbal / Exclusiv: Olivian Surugiu a semnat cu Pandurii Târgu Jiu
» Începe revirimentul la SCM-U Craiova?
» Cupa AJF Dolj așteaptă fluierul de start
» Alb-albaștrii au dat randament după metodele lui Colonel
» Handbal (f): CSM Cetate Deva s-a retras din Liga Națională
» Futsal / Cupa AJF Dolj așteaptă fluierul de start

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Bancul zilei

Top